Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Областната управителка скри заповедта за незабавно спиране на демонтажа на Паметника на Съветската армия


Вяра Тодева, областен управител на София

Кенет Мертен: Късметлии сме да имаме България за свой съюзник и партньор

Министерството на културата е разпоредило на 14 декември незабавно да спре демонтирането на фигури от Паметника на Съветската армия. Заповедта не е изпълнена и рязането на паметника продължи въпреки заповедта, която областната управителка не е предоставила в съда. Това става ясно от документ, публикуван от „Гласове“.

Главният инспектор към „Главна дирекция инспекторат по опазване на културното наследство Иван Цанов Генов е наредил на Областната администрация – област София незабавно да преустанови дейностите по рязане на паметника. Като основание той е посочил нарушение на чл. 14, ал. 1 и 3 от Закона за културното наследство, както и по чл. 200д, предложение второ от Закона за културното наследство.

Областната управителка скри заповедта за незабавно спиране на демонтажа на Паметника на Съветската армия

Според Министерството на културата Областната администрация не е съгласувала демонтажа на фигурите със Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства, създаден към министъра на културата през 2011 г. Именно той като постоянно действащ орган одобрява всички предложения за монтаж, ремонт, преместване, демонтаж и т.н. на всички паметници, които попадат под Закона за културното наследство. Както личи от заповедта, тя е издадена на 14 декември и е за незабавно изпълнение, но въпреки това рязането на фигури от Паметника на Съветската армия продължи и на 15 декември.

Нещо повече, областната управителка Вяра Тодева не е предоставила тази заповед на съда, който разпореди на Областната администрация да покаже всички документи, свързани с решението за демонтаж на паметника. Тази заповед не беше публикувана и в документите, които Областанта управа качи на сайта си, за да оправдае действията си по премахване на монумента.

Административният съд в София образува вчера второ административно дело по искания за спиране на демонтажа на Паметника на Съветската армия. Докато излезе решението на магистратите, паметникът вече ще бъде демонтиран изцяло.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гласове

Областната управителка скри заповедта за незабавно спиране на демонтажа на Паметника на Съветската армия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!