Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Унгария блокира 50 млрд. евро за Украйна

В петък унгарският министър-председател Виктор Орбан отстоя решението си да наложи вето на пакета от помощи на ЕС за Украйна в размер на 50 млрд. евро (54,94 млрд. долара) и заяви, че все още може да спре присъединяването на Киев към блока, след като преговорите за членство получат зелена светлина, цитирана от Ройтерс. 

Daniel Bojilov: Орбан наложи вето върху 50-те млрд. помощ за Украйна.
Това е прекрасна възможност за пияндура Пейков да организира дарителска кампания, а целия умен красивитет да се включи обилно в нея. Като за начало може да върнат Коледните си бонуси и народната пара, изхарчена за банкети.
Както някой беше казал "Не думи, а дела трябват". Та действайте другари розови комундета. Шиши също очаквам да се отчете с милион-два, че в момента го играе най-големия евролиберал в България.
Може да бъде изображение с 3 души

 

На срещата на върха в Брюксел в четвъртък другите лидери на Европейския съюз заобиколиха възраженията на Орбан, като го накараха да напусне залата, докато те предприемаха историческата стъпка да се съгласят да започнат преговори за присъединяване с държава, която е във война. 

Но те не можаха да преодолеят съпротивата на Орбан, който поддържа тесни връзки с Русия, срещу преразглеждането на бюджета на блока, за да се насочи жизненоважна финансова подкрепа към Украйна и да се осигурят повече пари за други приоритети на ЕС, като например управлението на миграцията. 

Пробивът по пътя към членство дойде в критичен момент за Украйна, която не успя да постигне значителни успехи в контраофанзивата си срещу руските сили за нахлуване и за която президентът на САЩ Джо Байдън досега не успя да прокара през Конгреса на САЩ пакет от 60 млрд. долара за Киев. 

Орбан заяви пред държавното радио в петък, че е трябвало да блокира пакета от помощи за Украйна - част от по-широк многогодишен бюджетен план - за да е сигурен, че Унгария ще получи средствата, които иска, от бюджета на ЕС. 

"Винаги съм казвал, че ако някой иска да промени бюджета - а той го иска - то това е чудесна възможност за Унгария да даде ясно да се разбере, че трябва да получи това, което ѝ се полага. Не половината или една четвърт от него", каза той. 

Лидерите на ЕС прекратиха преговорите по финансовия пакет, за който се изисква единодушие, в ранните часове на петък сутринта и заявиха, че ще опитат отново през януари, като някои изразиха оптимизъм, че тогава ще може да се постигне споразумение. 

Ако и тогава няма споразумение, държавите членки ще могат да предоставят помощ поотделно или да сключат отделни сделки.

Що се отнася до решението за съгласие за започване на преговори за членство с Украйна, приветствано от украинския президент Володимир Зеленски като победа за Украйна и Европа, Орбан подчерта, че преговорите ще бъдат много дълги - и Унгария все още може да блокира процеса по-късно. 

"Това е лошо решение", заяви унгарският националистически лидер. "Унгария не носи никаква отговорност за това, ние можем да спрем този процес по-късно и ако е необходимо, ще дръпнем спирачките, а крайното решение ще бъде взето от унгарския парламент."

Новината за финансирането удари горчива нотка за Украйна, идвайки само няколко часа след като лидерите се договориха да започнат преговори за членство. 

Въпреки че членството вероятно ще отнеме много години, решението на срещата на върха в Брюксел приближава Украйна с една стъпка към дългосрочната ѝ стратегическа цел да се закрепи на Запад и да се освободи от орбитата на Русия. 

Лидерите на ЕС трябваше да се съберат отново в петък, за да обсъдят други теми, включително войната между Израел и Хамас.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Унгария блокира 50 млрд. евро за Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!