Следвайте "Буднаера" в Телеграм

190 милиарда евро ще струва на ЕС членството на Украйна


Виктор Орбан не участва в гласуването на Европейския съвет за започване на преговори за членство с Украйна, въпреки че заплашваше с вето. В замяна ЕК отблокира замразените средства за Будапеща.

ЕС одобри започването на преговори за присъединяване на Украйна. Германският икономически институт (IW) изчисли колко ще струва пълноправното й членство. Целият ЕС ще трябва да се реформира, пишат експертите.

Според проучването, ако Украйна се присъедини към ЕС, до 17% от общия бюджет на блока ще се влеят в страната. Експерти от Германския икономически институт (IW) оценяват финансовите последици от пълноправното членство на Украйна в ЕС върху настоящия бюджет на ЕС на около 130 до 190 милиарда евро. Многогодишният бюджет на ЕС от 2021 до 2027 г. възлиза на около 1,1 трилиона евро.

Точната сума зависи от това какви предположения се правят за площта на обработваемата земя и размера на населението за Украйна, пишат учените. В своите изчисления те предполагат 70 до 90 милиарда евро земеделски субсидии за Украйна. Между 50 и 90 милиарда евро ще бъдат отпуснати за така наречената кохезионна политика. Тези средства са предназначени да помогнат на по-слаборазвитите региони да растат, за да компенсират икономическите и социалните различия с останалите европейски региони.

„Като се има предвид този обем, ЕС трябва да е готов за реформи“, продължават експертите. Това се отнася както за институционалното, така и за фискалното ниво, т.е. за бюджета. Например, те предлагат да се ограничат разходите за сближаване за по-бедните страни-членки.

Лидерите на ЕС се съгласиха в четвъртък да започнат преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, след като унгарският премиер Виктор Орбан – който заплаши да наложи вето на решението – се въздържа от гласуване. Орбан заяви, че Киев трябва да се справи с ширещата се корупция, преди да се присъедини към блока.

Решението беше обявено след осем часа дебати на среща на върха на Европейския съвет в Брюксел.

Орбан не участва в гласуването, което позволи на останалите 26 членки на ЕС да вземат единодушно решение за преговорите. Унгарският премиер избра да не наложи вето на решението, ден след като Европейската комисия отблокира милиарди евро финансиране за Унгария, което замрази през миналия декември, изтъквайки както причина неуспеха на Будапеща да се съобрази с Хартата на основните права на ЕС по въпроси, включително правата на ЛГБТ, академичната свобода и убежището.

„Напълно безсмислено, ирационално и неправилно решение е да започнем преговори с Украйна при тези обстоятелства“, каза Орбан след гласуването. – „От друга страна, 26 други страни настояха това решение да бъде взето. Ако 26-те решат да го направят, те трябва да тръгнат по своя път. Унгария не иска да участва в това лошо решение.“

Словакия и Австрия също се противопоставиха на бързото членство на Украйна, но нито една от тях не блокира решението от четвъртък. Словашкият премиер Роберт Фицо предупреди, че въпреки политическото решение на Европейския съвет, „Украйна е абсолютно неподготвена да започне преговорите“ и ще се бори да изпълни критериите на блока за членство.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 190 милиарда евро ще струва на ЕС членството на Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!