Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Орбан заклейми чантаджиите от Брюксел!

Бюрократите в Брюксел не представляват европейския народ. Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, след като неотдавнашно проучване показа, че преобладаващото мнозинство от европейците искат мирни преговори между Украйна и Русия и незабавно прекратяване на продължаващия конфликт, пише Remix News.

Проучването, проведено от унгарската фондация Századvég, установи, че 71% от гражданите на ЕС и Обединеното кралство смятат, че войната трябва „да се прекрати незабавно и страните да седнат на масата за преговори“, а едва 20% подкрепят продължаването ѝ до момента, в който „Украйна победи Владимир Путин“.

Виктор Орбан

По същия начин 67% от анкетираните са против изпращането на техни сънародници в Украйна, докато 25% подкрепят подобна стъпка. Друг въпрос показва, че анкетираните във всички държави – членки на ЕС, смятат, че икономическите санкции, наложени от Брюксел срещу Русия, са били в ущърб на Европейския съюз, и смятат, че САЩ и Китай са най-големите печеливши от тази политика.

Само Норвегия, която не е член на ЕС, смята, че санкциите са били от полза за нейната страна, а само пет европейски държави – Норвегия, Литва, Финландия, Естония и Дания – смятат, че санкциите са били от полза за Украйна в продължаващата ѝ борба с Москва.

Ясно географско разделение между северните и южните европейски държави се наблюдаваше при въпроса за външната политика на Европа по отношение на Китай. Мнозинството от всички континентални европейски държави, с изключение на Полша и балтийските държави, призоваха да се търси повече „мирно икономическо сътрудничество“ със свръхдържавата, като настояха, че „по-твърд подход не е необходим“.

Полша, балтийските страни, Обединеното кралство и Ирландия, както и скандинавските страни обаче смятат, че е необходим по-строг подход „заради отношенията на Китай с Русия“.

Европейците бяха разделени и по отношение на политиката на Брюксел за изпращане на военна помощ на Украйна. В източноевропейските държави, с изключение на Полша и Прибалтика, мнозинството от анкетираните бяха против предоставянето на оръжие на Киев, а Ирландия, Швейцария, Австрия, Франция и Италия също бяха против тази стъпка.

Мнозинство в подкрепа на военната помощ обаче имаше в скандинавските страни, Прибалтика, Обединеното кралство, Испания и Португалия.

Коментирайки резултатите от проучването на фондация Századvég, министър-председателят Виктор Орбан заяви, че цифрите са „ясни“, Европейският съюз не е в час с европейските граждани и че политиката му да продължи да финансира Украйна в конфликта ѝ с Русия противоречи на общественото мнение в целия континент.

Унгария отдавна е привърженик на мирните преговори, за ужас на европейския либерален елит, който порицава администрацията на Орбан за отказа ѝ да се подчини на Брюксел. Унгария също така остава яростен противник на плановете на Европейската комисия да ускори преговорите за членство в ЕС с Киев въпреки продължаващия конфликт, като унгарски официални лица предупреждават Брюксел, че това рискува да доведе до „война в Европа“.

Друго проучване на фондация Századvég, публикувано в понеделник, показа, че 72% от унгарците подкрепят позицията на своето правителство срещу членството на Украйна в ЕС – месечен анализ на настроенията, според който от септември насам опозицията срещу този ход се увеличава всеки месец.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Орбан заклейми чантаджиите от Брюксел!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!