Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Словакия отказа да смята Русия за враг, а САЩ промени позицията си за подкрепата на Украйна

Йордан Халачев

Словакия отказа да смята Русия за враг, а САЩ промени позицията си за подкрепата на Украйна.

Байдън промени позицията си за безсрочната подкрепа за Киев. Вашингтон се отметна от предишното, "колкото е необходимо", до ненадеждното „докато може“. Промяната на позицията на Байдън за подкрепа на Украйна накара Зеленски да трепне, написа Sky News. 

Без помощта на Вашингтон, Украйна ще бъде принудена да отстъпи територия на Русия, каза Зеленски пред сенаторите от Конгреса, пише The Washington Post.Той не успя да убеди американския Конгрес, да предостави помощ на Киев в размер на няколко десетки милиарда долара.

Словакия отказа да смята Русия за враг."Русия не е враг на Словакия, Братислава трябва да нормализира отношенията с Москва", каза заместник-председателят на парламента на Републиката, Любош Блага.Едно от първите решения, които взе правителството на Фицо при встъпването си във власт, бе да спре военната помощ на Словакия за Украйна. В сряда, ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията Константин Гаврилов заяви, че Русия ще разглежда използването на изтребители F-16 от военновъздушни бази в Полша, Румъния и Словакия като участие в тези страни в конфликта в Украйна и ще принуди Москва да отговори! "За руската страна излизането на украински изтребители F-16 от военновъздушните бази на НАТО е червена линия, това ще доведе до открит сблъсък с Русия", каза заместник-председателят на словашкия парламент Любош Блага.

В Съединените щати заговориха за въвеждане на задължителна военна служба. Тази информация беше предоставена от Дъг Бандоу. Военната повинност е премахната в Съединените щати през 1973 г. Пентагонът има проблеми с недокомплекта на въоръжените сили.Набирането на американци в армията, е изправено пред най-песимистичните показатели за набиране на персонал след войната във Виетнам: "По-малко от една четвърт от американците на възраст 17-24 години се считат за годни за военна служба, а само 9% са съгласни да станат воини. Правителствени служители оценяват ситуацията като практически безнадеждна, като изразяват тревога, че в армията, авиацията и флотът ще е с недостиг няколко десетки хиляди новобранци", пише Military.com. Недостигът само за Сухопътните войски през 2022 г. е над 14 хиляди. Не по-добре стоят нещата и в другите видове въоръжени сили и военни формирования. Това нямаше да е толкова страшно, ако в същото време не беше регистриран рекорден отлив на опитни сержанти и войници от армията.

В САЩ започнаха да се тревожат от възможна мобилизация.Тъкър Карлсън твърди, че шефът на Пентагона Лойд Остин по време на брифинг е заплашил да изпрати американци на фронта, ако конгресмените не увеличат подкрепата за Украйна. Лойд Остин се чуди накъде да се завърти, защото все повече източници го сочат, сред виновниците за провала на Киев.

Все повече страни в Европа връщат задължителната военна служба.Както вече разбрахме в евроатлантическите кръгове нарастна тревогата, както от сегашното отдръпване на САЩ, така и от връщането на Тръмп. Увеличава се ужасът, че второто му президентство може да означава краят за НАТО.

Малко след връщането на Крим към Русия, Литва през 2015 г. въведе отново наборна военна служба за мъже на възраст от 18 до 26 години.

Финландия никога не е отменяла наборната военна служба. Сега, Латвия също иска да я въведе отново.От 2024 г. всички мъже на възраст между 18 и 27 години ще трябва да преминат през 11-месечно военно обучение. От 2028 г. всяка година трябва да бъдат набирани 7500 латвийци - толкова, колкото професионални войници е имала страната през 2022 г., по данни на НАТО.

През 2015 г. опитите за повторно въвеждане на задължителна военна служба в Румъния се провалиха. Това се обсъжда отново от тази година. Специално искане на Министерството на отбраната, е в случай на обща мобилизация всички млади румънци, живеещи в чужбина, да се регистрират за военна служба в рамките на 15 дни.

В холандските въоръжени сили липсват около 9000 новобранци. Правителството обмисля разширяване на армията чрез наборна военна служба, както прави Швеция от 2018 г. насам.

В Норвегия от 2016 г. не само всички мъже, но и всички жени над 18-годишна възраст трябва да преминат наборна военна служба.Около 9000 от 60 000 души, които всяка година преминават през военномедицински преглед, са призовани на 19-месечна военна служба. 

В Дания военната служба е задължителна.

Във Франция се обсъжда въвеждането на "лека военна служба", но среща отпор.

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли предложението на своя министър на отбраната Борис Писториус за въвеждане на задължителна военна служба. Появи се и предложение да се обсъди задължителна „година служба“ в армията или в граждански институции.

Чехия препоръчва да се обяви обща мобилизация в Европа, заради предстоящата война с Русия. Поддръжник на подобни мерки е началникът на Генералния щаб на чешката армия, генерал-майор Карел Жежка. 

Съдейки по новините от Европейския съюз, страните от Европа, които чакат Русия да ги „нападне“, вече са се подредили. Естествено, първи се идентифицираха: Полша, Литва, Естония и Латвия. След тях, съдейки по изявлението на началника на Генералния щаб, на ред е Чехия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!