Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Политици и граждани на протест срещу махането на ПСА, блокираха Орлов мост (снимки)


Русофили защитават паметника на Трети УКРАИНСКИ Фронт

Лидерът "Възраждане" коментира, че демонтажът още по-сериозно влошава отношенията с Русия, която би могла да денонсира Договора за приятелство и сътрудничество между двете държави

Граждани и политици се събраха в столицата в сряда привечер в знак на протест срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия, а след това блокираха и движението на Орлив мост в столицата.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

На демонстрацията присъстваха привърженици на политически представители от "Възраждане", БСП, "Левицата", "Изправи се БГ", както и техни привърженици. Гражданите скандираха "НАТО вън" и "Оставка".

Лидерът на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че демонтажът на паметника е още по-сериозно влошаване на отношенията с Русия, която в тази ситуация би могла да денонсира Договора за приятелство и сътрудничество между двете държави. По думите му управляващите създават огромно напрежение в страната точно в навечерието на най-светлите празници - Рождественските, точно в навечерието на Коледа и Нова Година.

Костадинов посочи, че ще изчака да види момента, в който отрежат главата на българското дете, на българската жена и на българския мъж, защото управляващите явно не са видели, че тази скулптурна композиция е на един съветски войник, другите трима са българи.

Сничка: БТА

Лидерът на "Възраждане" призова президента да свика референдум по повод демонтажа на паметника, тъй като все още Столичният общински съвет няма избран председател и не може да се свика на местно ниво.

"Вие виждате, че в момента демонтажът на паметника върви без заповед. Защото управляващите фашисти са страхливи и тях ги е страх да се подпишат под заповед, под решение или каквото и да е друго за премахването на паметника", каза Костадинов. По думите му това, което се случва в момента, е абсолютно незаконно. Ние пуснахме сигнал до Върховна прокуратура. Очевидно, че в България законите нямат никакво значение. Те потъпкват Конституцията, законите, какъв им е проблема да направят това, което в момента правят, коментира още лидерът на "Възраждане".

Снимка: БТА

Този паметник е бил заваряван някога, той не е изливан на върха, не е монтиран както си мислим ние сега. Това, което днес е отрязано, утре отново може да бъде монтирано, посочи Костадинов и допълни, че ако "Възраждане" управлява България, този паметник ще бъде отново възстановен, както и всички други паметници. По думите на Костадинов "никой не поставя въпроса за един много сериозен антибългарски паметник - този на американските военнопрестъпници, избили повече от 4000 жени и деца".

Подкрепяме историята на България, искаме запазването на всички паметници, които са част от нашата история, подкрепяме антифашистката борба в онези измерения, но и в съвременните измерения. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова всички паметници в България да бъдат запазени, независимо за какво се отнасят, защото това е частица от България.

Снимка: БТА

Надявам се да е спокойно и мирно, вчера виждате до какво се стигна, коментира Нинова. Няма нужда от насилие, от омраза, всеки е свободен да си изразява позицията такава, каквато я разбира, каза още тя и допълни, че живеем в правова и демократична държава и да уважаваме чуждото мнение.

Днес сме тук, за да изразим гнева си към вандалщината и наглостта на десницата, каза за БТА лидерът на политическа парти "Изправи се БГ" Мая Манолова. Тя допълни, че тук не се режат бронзови фигури, а българската история.

Снимка: БТА

По думите ѝ демонтажът на паметника е без всякакво законово основание и без документ, който да удостовери безопасността на гражданите. Днес внесохме жалба в Административния съд в София за демонтажа на паметника, посочи още тя. От "Изправи се БГ" сме тук и носим цветя, за да ги поставим на паметника в знак на признателност, каза още Манолова.

Протестът блокира и движението на Орлов мост.

Сничка: БТА

Протестиращите граждани и политици, които се бяха събрали пред Паметника на Съветска армия, блокираха и движението на една от централните пътни артерии в столицата за около половин час, след което отново се върнаха при монумента.

В района имаше засилено полицейско присъствие.

Областният управител: Планът за демонтажа на фигурите и барелефите е разчетен за 59 дни

Планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни, каза областният управител на София - град Вяра Тодева в новините на bTV. Обектът е голям и сложен, допълни тя. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца.

Областният управител не пожела да конкретизира къде ще се съхраняват елементите на паметника от съображения за сигурност, но увери, че те ще бъдат под охрана.

Вяра Тодева подчерта, че фигурите ще бъдат съхранени, описани и ще започнат дейности по създаване на техническа спецификация за възлагане на реставрация, както и оценка на стойността на самата реставрация, за да може да се обяви обществена поръчка.

На този етап се говори за възстановяване и реставрация на фигурите и барелефите, а самият постамент ще остане на място. Какво ще се случва с него ще зависи от решение на Столичната община. По думите на Тодева, главният архитект на София е започнал процедура по промяна на Подробния устройствен план, след което ще бъде обявен конкурс.

Снимка: БТА

По повод инцидента с депутата от "БСП за България" Георги Свиленски, Вяра Тодева обясни, че заместник областният управител е бил от вътрешната страна на оградата, а господин Свиленски и други лица са се опитали да компрометират едно от паната на оградата. "От другата страна са го блъскали и наш служител, който е бил от външната страна, се е опитал да помогне, така че оградата да не бъде компрометирана. Така че господин Свиленски е пострадал от собствените си действия.", допълни Тодева.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Политици и граждани на протест срещу махането на ПСА, блокираха Орлов мост (снимки) | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!