Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Файненшъл таймс": Унгария заплашила България с вето за Шенген заради таксата за руския газ

Унгария заплашила в понеделник да блокира кандидатурата на България за присъединяване към Шенгенското пространство, ако не бъдат премахнати таксите за пренос на руски газ. 

Това пише "Файненшъл таймс", като цитира трима запознати с обсъжданията източници (като посочва, че унгарските власти не са коментирали официално). 

Публикацията е от вторник, 11 декември, ден след като ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че се отказват от таксата от 20 лв. за мегаватчас за пренос на газ през България., пише Дневник.

"Файненшъл таймс" нарича заплахата "последния ход на премиера Виктор Орбан за нарушаване на консенсуса в ЕС преди срещата на върха на лидерите на ЕС тази седмица, на която той обеща да блокира финансовата и политическата подкрепа за Украйна". 

"Ето го отново нашия стар приятел Орбан", казва дипломат, запознат пряко със ситуацията. "Те (унгарците - бел. ред.) свързват всички проблеми и ги блокират всички", каза втори човек. 

"Трудно е да се разбере какво точно иска Орбан от всичко това", казва трети дипломат от ЕС, участвал в дискусии с унгарците тази седмица. "Единственият извод ... е, че той е решил, че сега е моментът да блокира всичко, което е възможно." 

Смятаният за най-близък лидер в ЕС и НАТО до руския президент Владимир Путин е критикувал българския данък, който засяга един от последните останали маршрути за руски газ в ЕС след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари миналата година. 

Когато обяви въвеждането на таксата, според български представители замислена за изтласкване на руснаците от европейския пазар, София я наложи на руския енергиен гигант "Газпром". Унгария и Сърбия обаче се обявиха против, като заявиха, че вносът им е застрашен (Будапеща се обърна пред Брюксел).

Заради Шенген 

Вестникът обръща внимание на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в понеделник ("часове след заплахата на Унгария"), че отказът от таксата е необходим, за да избегнат нараняването на "страните нагоре по течението" и застрашаването на надеждите на България за Шенген. Точните думи на Борисов, които има предвид вестникът, бяха: "Доста сме близо до Шенген. Всякакви варианти, като таксата, които да ни спънат в последния момент, решихме да приложим Европейския подход." 

Българското правителство заяви, че все още търси еквивалент на данъка за транзит на газ на ниво ЕС в опит да поддържа натиск върху страните членки да се отърват от вноса на руски въглеводороди. 

Около половината от руските доставки по тръбопроводи за региона минават през България, като Унгария е един от основните крайни клиенти.

Будапеща успешно се бори за забавяне и осигуряване на освобождаване от санкциите и забраните на ЕС, целящи да отбият зависимостта на блока от руските изкопаеми горива, като Орбан твърди, че следва геополитическата и "физическа реалност" с отказа си да търси алтернативни доставчици, продължава "Файненшъл таймс".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Файненшъл таймс": Унгария заплашила България с вето за Шенген заради таксата за руския газ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!