Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ОАЕ, Саудитска арабия, Иран – всички се отказват от петродолара

Кризата с държавния дълг на Съединените щати и влошаването на състоянието на петродолара са изключително бавно развиващите се тези. Изглежда обаче, че събитията вървят напред и за двете предстоящи реалности, пише ZeroHedge.

По отношение смъртта на петродолара в края на ноември имаше огромно развитие, което не беше отразено и забелязано от пазара. Това е една от основните предпоставки за загубата на статута на резервна валута на щатския долар, за което в последната година доста често става дума. И докато преди американският долар беше единствената валута, в която чуждите държави търгуваха с петрол, сега това вече не е така.

Обединените арабски емирства стратегически се отказват от щатския долар при сделките си с петрол, с което отбелязват значителна промяна в световния финансов пейзаж. Този ход, включващ потенциални сделки с до 15 държави, включително Китай, Русия и Египет, е част от прогнозираната тенденция на дедоларизация, водена от петролния сектор.

Под ръководството на групата БРИКС този ход променя глобалната икономика и оспорва господстващото положение на щатския долар в международната търговия.

ОАЕ се стреми да диверсифицира икономическите си партньорства, като поднови методите за плащане по сделките за търговия с петрол. Преориентирането на двустранните стратегически партньорства може да доведе до промяна на финансовия подход на страните от БРИКС. Контролът на световния петролен сектор чрез прекратяване на зависимостта от американския долар може да накара БРИКС да се превърне в икономическа сила.

ОАЕ вече започнаха да сключват сделки за търговия с петрол в местни валути, какъвто е примера с Индия. ОАЕ доставиха на Индия над 1 милион барела петрол, а плащането беше извършено в рупии. Сделката за петрола беше сключена през септември тази година и представляваше историческо оставяне настрана на щатския долар.

Владимир Путин и Мохамед бин Салман

С оглед на предстоящото влизане на Саудитска арабия в групата БРИКС в началото на следващия месец, саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман се срещна с руския президент Владимир Путин по-рано тази седмица, като основна тема на двустранните разговори е била прекратяване на употребата на щатския долар в разплащанията между страните в общността. Всъщност двамата лидери се срещнаха, за да проведат всеобхватни дискусии, които несъмнено включваха продължаващите усилия на блока за дедоларизация.

CNBC съобщи, че двамата лидери са се опитали да „укрепят отношенията“ на фона на засиленото сътрудничество. Освен това, на фона на увеличаването на западните санкции срещу руската валута, това ще включва и насърчаването на местната валута в засилената двустранна търговия. Посещението на руския президент на Арабския полуостров може да има огромни геополитически последици и да се отрази на зелената валута.

Въпреки че Саудитска Арабия поддържа близки отношения със САЩ, тя отказа да приеме западните санкции, които бяха въведени в началото на конфликта в Украйна. Впоследствие страната реши да се присъедини към БРИКС и този ход доведе до засилване на отношенията между кралството и Руската федерация.

БРИКС не крие желанието си да намали зависимостта на международната общност от щатския долар. Нещо повече, включването на Саудитска Арабия в блока и засилващите се отношения с Русия може да означава, че тя се придържа към този план. Освен това нейното присъствие и влияние ще бъдат от съществено значение за осъществяването на този план.

Ебрахим Раиси, президент на Иран

След совалката на руския президент в Близкия изток иранският президент Ебрахим Раиси се срещна с Путин в Москва. Основната тема на срещата между двамата лидери? Прекратяване на употребата на американския долар в двустранните разплащания. Всъщност срещата се провежда в момент, когато Иран продължава да се интегрира в разширения се алианс БРИКС. Тя е една от шестте страни, включени в разширяването, което ще се присъедини през 2024 г.

През по-голямата част от последната година растежът на БРИКС доминираше в геополитическите дискусии. По-конкретно, разширяването на членовете на блока се превърна в повод за дискусия относно това какво може да постигне икономическият съюз.

И ОАЕ, и Саудитска Арабия поддържат тесни връзки със САЩ, но отношенията им с Русия се засилват. В крайна сметка изглежда, че Путин полага целенасочени усилия в Близкия изток на фона на продължаващите конфликти в района и създава основа, на която може да се осъществи по-голяма геополитическа промяна.

В заключение, страните от БРИКС използват петролния сектор като оръжие, за да предизвикат спад на долара в световен мащаб. Освен това, ако много повече държави започнат да плащат за петрол в местни валути, САЩ ще трябва да плащат за петрол в местни валути, от което ще бъдете тежко засегнати.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ОАЕ, Саудитска арабия, Иран – всички се отказват от петродолара

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!