Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кристалина Георгиева посрещна с разтворени обятия Зеленски в централата на МВФ във Вашингтон


Кристалина Георгиева посрещна с разтворени обятия Зеленски в централата на МВФ във Вашингтон


Украйна може да получи незабавно 900 млн. долара помощ от Международния валутен фонд (МВФ)

Кристалина Георгиева посрещна с разтворени обятия Володимир Зеленски в централата на МВФ във Вашингтон и бе доволна да съобщи, че Украйна може да получи незабавно 900 млн. долара помощ от Международния валутен фонд (МВФ), след като късно в понеделник международната финансова институция обяви, че е приключила втория преглед по споразумението за подпомагане на Киев

МВФ и Украйна сключиха споразумение за 2-годишна подкрепа за до 11.6 милиарда специални права на тираж, равняващи се на 15.6 милиарда щатски долара, през март. Парите са предназначени за поддържане на фискалната, външната, ценовата и финансовата стабилност на Киев и за подпомагане на икономическото възстановяване, пише "Дневник".

След проверката МВФ заяви, че Украйна е постигнала в края на юни всички количествени критерии за изпълнение, в края на септември - индикативните цели по споразумението, а в края на октомври - по-голямата част от структурните показатели. Отбелязва се и напредък в изпълнение на програмата за управление и борба с корупцията.
"Украинската икономика продължава да показва забележителна устойчивост, въпреки че перспективите остават обект на изключително висока свързана с войната несигурност", се казва в изявление на фонда. 

Като се застрахова, че прогнозите в условия на война, са несигурни, МВФ посочва, че макроикономическите показатели са по-силни от очакваното и затова завишава предвижданията си за растеж на украинската икономика до 4.5% през 2023 г.

"Продължаването на войната натоварва публичните финанси на Украйна. Навременните външни плащания, както и постоянните усилия на вътрешния пазар са ключови за задоволяване на финансовите нужди на Украйна и за запазване на макроикономическата и финансова стабилност", заяви Кристалина Георгиева. 

Тя подчерта, че "са необходими решителни политически действия за осигуряване на фискална устойчивост и устойчивост на дълга".

"Мобилизирането на приходи е ключов стълб за подпомагане на финансирането и за подкрепа за възстановяването и за социалните разходи.", добавя изпълнителният директор на МВФ. 

В края на миналия месец стана известно, че Украйна ще получи 1,5 милиарда долара от Световната банка за подкрепа на реконструкцията и възстановяването на страната. Средствата, които ще бъдат осигурени с гаранции от японското правителство, са насочени към подкрепа на социалното осигуряване и икономическото развитие на Украйна,

Заемът ще помогне за подпомагане на вътрешно разселените лица и пенсионните плащания.

Украйна разчита на финансова помощ от чуждестранните си партньори, за да може да покрие бюджетния си дефицит.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кристалина Георгиева посрещна с разтворени обятия Зеленски в централата на МВФ във Вашингтон

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!