Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сглобката "Магнитски" отлага таксата от 20 лв. за пренос на руски газ срещу влизане в Шенген

Таксата от 20 лв. за пренос на руски газ през България се отлага, за да не спъне влизането ни в Шенген - за това са се разбрали лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

"Току-що разговаряхме и взехме решение, че за газовата такса за пренос ще следваме общия европейски подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България, трябва да се работи с Европейската комисия. Само заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който да имат ефект върху икономиката и на Руската федерация", обяви Кирил Петков след разговор с Бойко Борисов. Срещата обаче не била между тях в ролята им на партийни лидери, а на председатели на комисиите по външна политика и европейски въпроси в парламента.

"Взехме решение, че за газовата такса за пренос ще следваме общия европейския подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България. Трябва да се работи с Европейската комисия, така че заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който да имат ефект върху икономиката на Руската федерация. Взимаме решение сега да отложим таксата, да работим с ЕК, докато изработим това общо решение това нещо да се приложи", каза от своя страна Петков по повод отлагането на въвеждането на такса от 20 лева на мегаватчас върху руския газ.

Припомняме: Таксата бе въведена от 1 октомври, а Асен Василев дори беше включил бъдещите приходи от нея в проектобюджета, но после под натиск ги махна. Той твърдеше, че България има право да въведе такава такса и че се е консултирал с ЕК, Румъния, Гърция и Турция. До момента няма данни "Газпром" да е превел първите суми по тази вноска. Вместо това таксата предизвика остри реакции от страна на Унгария и Сърбия, които обявиха, че решението на българското правителство удря по джоба краните потребители на газ. Още тогава стана ясно, че страните от които зависил влизането ни в Шенген ще приемет ответни рестриктивни мерки.

Не стана ясно дали днешното решение на партиите от сглобката е превантивна мярка, или някоя от страните го е поставила като условия на България. Петков обясни, че темата се обсъжда с Европейската комисия от няколко седмици и се е стигнало до решението, че такъв подход трябва да се изработи на общоевропейско ниво.

Борисов обясни, че страната ни е "доста близко до Шенген" и не трябва нищо да спъва България към влизането ѝ. Освен това ще успокои съседните страни.

"Този шанс не бива да го пропилеем заради такси. Затова се дърпаме назад, за да вървим по европейския подход. И двамата сме категорични, както и партиите ни, че трябва да имаме и ясна дата за сушата. Това е нещото, което най-много касае нашият транспортен бизнес, икономиката и всичко останало", каза Борисов и отново настоя страната ни да е пълноправен член на Шенген.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС отлагат таксата от 20 лв. за пренос на руски газ срещу влизане в Шенген

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!