Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От Русия отнемат Финският залив. Руският отговор – връщаме си Балтика

Сергей Латишев

Военноморските сили на Великобритания, Холандия, Швеция и Естония започнаха да патрулират във Финския залив и редица други райони на Балтийско море на 4 декември под претекст, че гарантират безопасността на газотранспортните комуникации.

В случай на „затваряне“ на Балтийско море, превърнало се във „вътрешно море“ на НАТО, за нашето корабоплаване, Русия ще трябва да пробие през Литва сухопътен коридор до Калининград и сериозно да помисли какво да прави с Латвия и най-вече с Естония, откъдето заплашват да стрелят по руските кораби.

В патрулирането участват 15 кораба и катера (предимно британски). Британците изглежда са вдъхновени от атаката на техните 8 торпедни катера срещу Кронщад на 18 август 1919 г.

Поради допуснатата революционна небрежност, те успяха да потопят стария крайцер „Паметта на Азов“, превърнат в плаваща база, и да повредят сериозно броненосеца „Андрей Первозванный“. С цената на загубата на три лодки, смъртта на седем от техните моряци, включително четирима офицери, и пленяването на девет. Изхвърлянето на Русия от Балтика и лишаването й от нейния флот е стара английска мечта .

Веднъж проработи, да опитаме отново

Причината за нова атака срещу Русия и... Китай беше поредица от все още неразкрити инциденти с почти едновременна повреда на газопровода Balticconnector, преминаващ между Финландия и Естония и резервния комуникационен кабел, както и подобен кабел между Естония и Швеция .

Това не може да е съвпадение . Инцидентите са „ръкотворни“, причинени от човека. Към съществуващите версии за това кой е направил това , сега можем спокойно да добавим още една: този, който взриви Северните потоци.

Защото тази тъмна история се използва от Запада като претекст за милитаризация на Балтика, организиране на блокада на Русия и нейните съюзници, покушение срещу нашата териториална цялост - ексклава Калининград, който - поредното "съвпадение" – като по команда НАТО, Прибалтийските страни и Полша официално започнаха да наричат Кьонигсберг.

Предизвикателството е хвърлено

Преувеличаваме ли? Преценете сами. От 20 ноември до 1 декември във Финландския залив и Архипелагово море (частта от Балтийско море между Ботническия и Финския залив в рамките на териториалните води на Финландия) се проведе военноморското учение Freezing Winds 23 /Ледени ветрове 23/. За първи път те бяха командвани от финландци.

Освен финландските въоръжени сили (морски, сухопътни и въздушни) в тях участваха военните на Швеция, която формално все още не е член на НАТО. Плюс кораби от първата постоянна група на военноморските сили на НАТО (Standing NATO Maritime Group One - SNMG1).

Както и първата постоянна група на НАТО за противоминни мерки (SNMCMG1), която включва военноморските сили на Германия, Холандия, Полша и Франция. Общо в ученията участваха 30 бойни кораба, над 20 самолета и хеликоптера и около 5 хиляди военнослужещи.

Официалната им цел е да отработят провеждането на военноморска операция в рамките на съвместни международни действия в условията на финландското крайбрежие и Балтийско море. Ясно е срещу кого са тренирали. Агресивната насоченост на упражненията дори не беше скрита . Тъй като в действителност те практикуваха десант, минно дело, за да завладеят руските острови Гогланд и Болшой Тютерс, блокадата на Финския залив и Калининградска област .

Ние също се подготвяме

Русия няма никакви илюзии по този въпрос. През 2022 г. Москва ограничи туристическите посещения на Гогланд и Болшой Тютерс, а тази година ги забрани напълно. Можете да стигнете до двата острова само със специално разрешение, одобрено от руското министерство на отбраната.

За да охлади бойния плам на „горещите финландци“ и техните англосаксонски подстрекатели, Русия обяви миналата година формирането на нов армейски корпус в Карелия (който мнозина във Финландия - за щастие не в Русия - биха искали да „върнат“ ), състоящ се от три мотострелкови дивизии и две десантни дивизии.

Речено, сторено

Браво на нашите непартньори. Думите им не се различават от делата им. Миналото лято естонският министър на отбраната Хано Певкур предложи на финландците да „затворят“ Финския залив за руски кораби.

Трябва да обединим нашата брегова защита. Обсегът на естонските и финландските ракети надвишава ширината на Финския залив. Това означава, че ние обединяваме нашата противоракетна отбрана и споделяме помежду си цялата информация

- цитира думите на Певкур по този повод един от водещите вестници във Финландия Iltalehti.

Певкур каза, че такива преговори са в ход. Талин има израелски противокорабни ракети Blue Spear с обсег 290 км, а Финландия има шведски противокорабни ракети MTO 85M с обсег над 100 км...

В края на октомври тази година темата за „ затваряне на Балтика за Русия беше повдигнато от латвийския президент Едгарс Ринкевич . Държавният глава на Латвия, цитиран от ТАСС, каза: ако се потвърди, че „Русия или друга държава е отговорна – е, малко вероятно е друга държава (той се страхуваше, че китайците ще направят същото с Латвия, както с Литва )” за неотдавнашните инциденти, възникнали с инфраструктурата на морското дъно, тогава „ще бъде обсъден въпросът за затваряне на Балтийско море за всички руски кораби”.

Намеците не действат на тъпаците

Много интересен е коментарът на представителя на Кремъл Дмитрий Песков към изявлението на Ринкевич:

В този случай бих искал да попитам г-н президента на Латвия: какво ще правим с Балтийско море, когато много скоро ще се разкрие истината за тези, които стоят и стояха зад терористичната атака срещу Северните потоци - какво предлага той да правим с Балтийско море в този случай?

Песков повтори: Москва е „много заинтересована“ какво ще направи Латвия тогава.

Но, разбира се, най-важното в тази фраза е какво ще правим ние, руснаците, с Балтийско море, ако западните провокатори го „затворят“ за нас? Тук същевременно възниква и друг въпрос: наистина ли нашите западни съседи и бивши сънародници не разбират какво ще им се случи, наистина ли са толкова хипнотизирани от илюзията, че те са много , а Русия сякаш има малко съюзници, въпреки че след нашата победа в Украйна тази ситуация ще се промени драстично? Изглежда, че не разбират .

Какво от това?

И ако е така, тогава ще трябва да им се обясни. Русия няма да позволи тя, велика държава, да бъде лишена от Балтика и да започнете да я удушваате, като й организират блокади. Опитът да се „затвори“ Балтика за Русия е повод за война със Запада, преди всичко със САЩ, с използването на всички видове оръжия, по време на която, въпреки интереса на Запада към тези бивши руски територии, възможността да им се окаже помощ ще бъде минимална.

В Балтика, например, въпреки обещанията и символичното присъствие на западни войски там, американците и техните европейски съюзници/васали няма да изпратят войски, за да не бъдат веднага пленени.

В случай на „затваряне“ на Балтика, Москва няма да има никакви убедителни причини да толерира фалшивата държавност на територии, откъснати от Русия, където те тормозят руснаците, на които всъщност дължат много, и реабилитират нацизма . Това важи и за Литва, която се намира на пътя за Калининград .

Ако не искате да общувате по море, нека да отидем по суша! Да не говорим за „отговора“ в случай, че Финландия и Естония създадат заплаха за Санкт Петербург, а от финландска Лапландия - на нашия север с неговите заводи, корабостроителници и военноморски бази. Това е опасна игра , господа. Русия няма да трепне, не се надявайте.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: От Русия отнемат Финският залив. Руският отговор – връщаме си Балтика - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!