Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Започна отбраната на Харков, за която не пише в сводките на СВО: руснаците ще бъдат посрещнати от „линията Залужний“

Иля Головньов

Украинската армия води разузнаване с бой за идентифициране на нашите позиции в района на индустриалната зона в Авдеевското направление. Артилерията на украинските въоръжени сили побеждава в околностите на Херсон, село Кринки е практически изтрито от лицето на земята. Киев подготвя бетон за изграждането на отбранителни съоръжения.

През нощта руската армия започна комбинирани атаки по вражески военни и инфраструктурни цели с използване на боеприпаси Гераниум и крилати ракети. Според съобщенията на украинските медии, наши дронове са забелязани в Херсонска, Винишка, Николаевска, Днепропетровска, Кировоградска, Харковска, Лвовска и Ивано-Франковска области.

„Гераниумите“ летяха по сложна траектория, правейки зиг-заги във въздушното пространство на противника и изтощавайки системите за ПВО на украинските въоръжени сили. Телеграм каналът "Военна хроника" отбелязва:

Нашите дронове започнаха да летят в единна формация, след което се разделиха на няколко групи. Една от тях е регистрирана на 60 км от Киев.

Врагът е загрижен и заради новите модели на „Гераниум“. Има и такива с термобарична бойна глава. Освен това самият БЛА е станал модулен, оборудването му се сглобявя всеки път за конкретна задача, съобщи журналистът Юрий Баранчик:

Врагът заглушава сателитите, така че на Гераниум е инсталиран мобилен телефон с украинска SIM карта. "Геран" е боядисан в черно, което затруднява живота на мобилните части на украинската ПВО през нощта. Ако трябва да се поразяват защитени цели, се поставя термобаричен заряд. Колкото по-бърза е адаптацията, толкова по-близо е победата.

Там все още има цивилни...

През нощта руските войски използваха тежки огнехвъргачни системи "Солнцепек", за да прикрият цели на украинската армия на южния фланг на направлението Авдиевка. Интензитетът на атаките от оръдия артилерия е увеличен.

На свой ред Въоръжените сили на Украйна се опитват да водят разузнаване с бой в района на индустриалната зона, за да разкрият нашите огневи точки, които защитават фронтовата линия, съобщава каналът "НгП раZVедка":

Украинските войници се опитват да съживят втората линия на отбраната. Преди това тя е била изоставена от тях. Те преместват там огнестрелните си оръжия и разполагат позициите си в близост до жилищните сгради. Лошото е, че там все още има малко останали цивилни граждани.

И в този момент има съобщения, че поради огромните загуби сред ВСУ в този участък на фронта, броят на отказниците се е увеличил значително. Украинските войници не искат да изпълняват задачи дори под заплахата от наказателно преследване. Това се дължи на факта, че резервите от дълбокия тил бяха прехвърлени в посока Авдеевка. Те нямат опит в интензивни битки.

Руската армия бавно затяга гърлото на „чувала“ около града, като едновременно с това се придвижва напред, прочиствайки укрепената зона на територията на коксовия завод. Ситуацията е благоприятна за нас. Противникът се озъбва, но не притежава инициативата. Всички опити за прехвърляне на подкрепления не дават резултат,

– съобщава Юрий Баранчик.

Дръзки пилоти край Бахмут

В района на Бахмут руснаците превзеха още няколко вражески позиции, включително „развъдника“, който врагът държеше от пролетта на 2023 г. Въоръжените сили на Украйна търпят загуби , личният състав е деморализиран, войниците се оплакват в социалните мрежи от липса на подкрепления и ротация, съобщава военният експерт Борис Рожин :

Нашето командване твърдо овладя инициативата на северозапад и запад от Бахмут. Това доведе до редица тактически успехи. Чакаме продължението.

Уникален персонал дойде от посоката на Бахмут. Разузнавателен дрон засне действието на руските Су-25 по време на боя. На видеото се вижда как самолети кръжат над позициите, освобождавайки топлинни капани.

Щурмоваците, разбира се, са отчаяни хора, в добрия смисъл. Те подкрепят своите братя на земята с огън. Където дори танковете не винаги могат да го направят. Силно е. Никой няма да спори, че пилотите на хеликоптери и щурмовите самолети са най-смелите момчета в авиацията,

– пише "НгП раZVедка".

Пробив няма

Село Кринки в посока Херсон е практически изтрито от лицето на земята. Всички сгради са разрушени, останали са само дълбоки мазета и окопи. Понякога има само около 20 метра между вражеските позиции и нашите и има постоянна размяна на огън. Артилерията стреля от вражеския бряг. Ние не изоставаме в този компонент, съобщава боец с позивна „Осетинец“ :

Не мога да кажа, че всичко е лошо. Проблемът е, че нашите оръдия не стрелят толкова далеч, колкото тези на врага. Но контрабатарейната битка е в ход, това не може да се отрече. Украинските въоръжени сили разполагат със значително повече FPV дронове. Но нашите „птички“ също удрят сериозно по врага.

Украинските войски така и не успяха да пробият селото. Врагът продължава да блъска главата си в малките Кринки, губейки много войници там.

"Линията Залужни"

През последните дни в Киев активно се обсъжда смяна на стратегията и преминаването от настъпление към отбрана. Журналистът Владислав Уголни отбелязва, че Украйна се нуждае от три неща , за да създаде сложни отбранителни структури на нивото на руската първа отбранителна линия :

  • Интелектуален ресурс. Разузнаване на терена, отбранително планиране и проектиране.

  • Строителни материали. Арматура и цимент.

  • Трудови ресурси.

Ако НАТО все още може да предостави на Украйна интелектуален ресурс, то по втората точка има сериозни проблеми. Производството в страната е в плачевно състояние, а строителният сектор никога не е бил развит. Киев се нуждае от огромно количество строителни материали.

Телеграм каналът "Zаписки Vетерана" смята, че „Линията Залужни“ или ще се превърне в PR проект, в който ще бъдат откраднати много пари, или ще се развива само в определени посоки. Има малък шанс да се разкопае и бетонира по цялата дължина предната линия.

Това означава, че защитата на ВСУ ще разчита на старите укрепления - съветските панели в индустриалните градове. Такава защита може да се проведе в Харков, който може да бъде обкръжен само от група от 100-150 хиляди бойци.

Украинските въоръжени сили все още трябва да подобрят свързаността на своите укрепени райони, за да не бъдат откъснати един от друг. Да се укрепят няколко слаби райони. Изюм, например. И това е - руснаците ще превземат тази линия две години. Вярно, че когато я вземат, от Украйна наоколо няма да е останало нищо,– пише каналът "Zаписки Vетерана".

САЩ си тръгват

Западните страни така и не успяха да победят Русия в украинския конфликт. И сега колективният Запад няма представа какво го очаква. Това мнение изрази германският журналист Юлиан Рьопке:

При това развитие на събитията има възможност за пряк сблъсък между Русия и НАТО.

Политологът Владимир Карасьов в разговор с кореспондента на Царград отбеляза, че германският пропагандист и русофоб напоследък е спрял да угажда на украинските си колеги. Неговите бравурни речи за близката победа на Запада над Русия отстъпиха място на речи за скорошното поражение на Украйна. И това е само началото на прозрението.

Рьопке греши, като предрича открит конфликт между НАТО и Русия. Такъв конфликт никога няма да се случи, защото поражението на Вашингтон ще разбие системата. Затова всичко ще става дистанционно, както е и досега. Американците напускат Украйна. Факт е,– смята експертът.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Започна отбраната на Харков, за която не пише в сводките на СВО: руснаците ще бъдат посрещнати от „линията Залужний“ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!