Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Западните санкции рухнаха от небето на земята: руснаците приземиха Боинг

Юлия Банишевская

Заради западните санкции Русия загуби самолети. Нашите чуждестранни „партньори“ всъщност откраднаха 76 пътнически самолета от страната. Изчислението беше просто - да подкопаят въздушния транспорт, за да диктуват собствените си условия.

Русия загуби 76 пътнически самолета заради западните санкции, наложени на авиационната индустрия. Това съобщи на 25 ноември ръководителят на Министерството на транспорта Виталий Савелиев . Припомняме, че след началото на СВO, нашите чуждестранни „партньори“ въведоха безпрецедентни ограничения и решиха да отнемат самолети, които по това време не бяха собственост на руските компании.

Това решение изненада руските въздушни превозвачи. Планът на Запада беше следният: Русия няма да има на какво да лети и ще може да диктуваме собствените си условия. Но тези сметки се провалиха напълно - самолетите в Русия продължават да летят.

Напук на санкциите, има ръст на авиационните превози

Колко голям удар е това за местната авиационна индустрия – загубата на 76 самолета? Забележимо, но не фатално. Както каза за Царград Виктор Горбачов, генерален директор на Асоциацията на гражданската авиация и член на Обществения съвет към Федералната агенция за въздушен транспорт, общият самолетен флот на Русия е около 1000 самолета. Така покрай санкциите страната загуби под 10% от самолетите си.

Срамно е, разбира се, но не е страшно. Освен това, противно на песимистичните прогнози, в края на годината се очаква значително увеличение на полетите на въздушния транспорт. Не беше възможно да се подрежат крилата на Русия.

Сам Господ ни е заповядал да летим - при такива разстояния като нашите просто няма друг изход. Ние не сме някаква малка европейска страна, където хората пътуват в чужбина с велосипеди. Защо не вземете влака, за да отидете до Владивосток за една седмица? Това не е сериозно!- казва Горбачов.

Днес руските авиокомпании извършват около 1100 вътрешни полета дневно. Това е малко по-малко от миналата година (15%). В същото време, като цяло, общият обем на въздушния транспорт, като се вземат предвид международните полети, напротив, нараства. Според Федералната агенция за въздушен транспорт миналата година по въздуха са били превозени около 95 милиона пътници, а тази година окончателната цифра може да бъде около 103-105 милиона души.

И следва да се отчита факта, че 11 летища в южната и централната част на Русия са затворени от започването на Специалната военна операция и не работят повече от година и половина. Поради това авиокомпаниите загубиха значителен обем трафик - около 10 милиона пътници годишно.

Освен това летищата в много страни са затворени за руски превозвачи: Европа, САЩ, Австралия, Япония и други дестинации. Маршрутната мрежа обаче непрекъснато се разширява. Турция и Египет – създадени са полети от Русия до Южна Америка и Африка, разширена е програмата за полети до Китай и Монголия. Дори започнахме да летим редовно до Северна Корея, вече говорим за туристически програми (преди това имаше само един полет на седмица). Вътрешните авиокомпании сега развиват директни полети до Филипините и Индонезия.

Нашият отговор на Boeing

В допълнение към разширяването на географията се работи и за попълване на флота с местни самолети. И затова това е фундаментален въпрос. Днес в Русия има около 1000 самолета, от които около 800 са чуждестранно производство, останалите са руски. Вносните самолети в Русия са най-нови, с добър експлоатационен живот. От тях авиокомпаниите притежават около 80% от машините, а останалите 20% са на лизинг .

Дамоклевият меч виси над наетите самолети - чуждите собственици искат да ги отнемат. Ние сме готови да плащаме за лизинг, но самите партньори са блокирали финансовите канали и не са готови да приемат нашите плащания. Ситуацията просто „увисна“.

И въпреки че тези машини са включени в отечествения регистър, Западът все още заплашва да ги арестува. Просто е опасно да се пускат спорните самолети в чужбина, защото те могат да бъдат отведени не само в далечни страни, но и в съседни държави - Узбекистан, Казахстан, Киргизстан...

Затова летим в чужбина само със собствени, вече закупени самолети. И в същото време увеличаваме дела на местните самолети в самолетния парк. През март миналата година беше съобщено, че Ростех разглежда възможността за възобновяване на серийното производство на самолети Ту-214 и Ил-96. А на 1 ноември тази година широкофюзелажният Ил-96-400М с голям обсег успешно извърши първия си полет.

Този самолет ще допълни линията граждански самолети заедно със средните MС-21, SJ-100 и Ту-214. Масовото серийно производство на руски самолети ще започне до няколко години. Предвижда се производството на 72 самолета MС-21 годишно и най-малко 20 Superjet 100 New (самолетът вече е изцяло с отечествени компонети).

Новият Ил-96 е нашият отговор на Boeing 777. Домашният конкурент показва отлични характеристики: той може да побере 350-400 пътници и при пълно натоварване може да измине 8,5 хиляди километра, а в олекотената версия - дори 10 хиляди. Вярно, има едно „но“. Ил-96 лети с четири двигателя, докато Boeing има само два, поради което е по-икономичен за работа. Когато нашите хора излязат с Ил-96 с два двигателя, Боингите вече могат да бъдат отписани за скрап.

Между другото, именно на базата на Ил-96-400М в Русия е създаден самолетът „Страшния съд“. Тези превозни средства се използват за евакуация на висшето ръководство на страната и контрол на войските в случай на ядрена война или унищожаване на наземна и сателитна инфраструктура.

В бъдеще - разработването на отечествен свръхзвуков пътнически самолет, аналог на Ту-144. Нека си припомним, че той направи първия си полет през 1969 г., а през 1978 г. пътническите полети на този самолет бяха отменени поради търговска нерентабилност. Тези дни обаче стана ясно, че Русия с нейната гигантска територия просто не може без свръхзвукова гражданска авиация. Необходимите разработки за създаване на такъв самолет съществуват.

Между другото, поради високата цена на горивото, някои авиационни експерти все още са скептични относно идеята за развитие на свръхзвуковата гражданска авиация. Когато един литър керосин струваше колкото чаша газирана вода, с Ту-144 можеше да се лети. Но сега, когато горивото почти си струва теглото в злато, кой е готов да плати за свръхзвук? В крайна сметка и французите отказаха да летят с техните Конкорди.

Проблемът не е, че няма с какво да летим. Има самолети, поддържаме летателната им годност. Но поради санкции и други причини, цената на авиационното гориво се е увеличила ужасно, а с това цената на самолетните билети се покачва,– заявява Виктор Горбачов. Ако по-рано хората от Камчатка и Сахалин летяха до Москва за уикенда, за да гледат футболен мач, сега едва ли някой може да си позволи такова пътуване.

Импортни самолети - купувайте, но си произвеждайте и сами

Русия е може би една от малкото, ако не и единствената държава в света, способна да устои на подобен икономически и политически натиск отвън. Причината за това е дългогодишният натрупан опит и продължаващите широки технически компетенции на страната ни,– каза пилотът на гражданската авиация и член на Обществената камара на Русия Константин Ярошенко в разговор с Царград .

По думите му, на гражданската авиация е нанесен сериозен удар. Трудностите, свързани с ограниченията или дори пълната невъзможност за използване на чужди самолети, засегнаха работата на почти всички местни авиокомпании. Но това не беше фатален удар.

Проблемите се решават, макар и не толкова бързо, колкото ни се иска. С подкрепата на държавата са закупени и прехвърлени под юрисдикцията на Русия Боинги и Еърбъси. През март правителството отдели около 300 милиарда рубли за закупуване на самолети от чуждестранни лизингодатели.

На сегашния етап трябва да признаем, че без тези самолети не можем. Но по-важното е, че стигнахме до твърдото разбиране: трябва да работим за укрепване на нашата собствена гражданска авиационна индустрия,– подчерта Ярошенко.

Разбира се, пълното заместване на вноса в такъв технически сложен отрасъл не може да стане за една година. Но е важно, че днес авиокомпаниите започват да получават произведени в страната самолети, а възможностите, с които разполага държавата, им позволяват да извършват поддръжка на чуждестранните самолети.

Добър пример е авиокомпанията Red Wings, където работя, чийто флот преди няколко години - много преди въвеждането на санкциите - беше преориентиран към използването на руски самолети,– казва Ярошенко.

Днес основата на въздушния ни флот е „Суперджет“ /Superjet/. И въпреки че това все още не е изцяло наш самолет, благодарение на ефективната работа на предприятията в Обединената авиостроителна корпорация, той става все по-локализиран с всеки изминал ден. Авиокомпанията получава необходимите резервни части и консумативи от собствено производство.

По мнението на експерта, в близко бъдеще самолетният парк ще бъде попълнен с актуализирани, напълно отечествени и незаслужено забравени в миналото самолети от серията Ту-214. Те ще бъдат последвани от напълно нови самолети Superjet New и много обещаващият MC-21.

Подобни процеси протичат и в областта на въздушния карго транспорт. Така авиокомпанията Sky Gates, която в миналото използваше Boeing 747 и беше принудена да спре операциите си през 2022 г. поради невъзможност за международни полети, ще полети отново тази година. Този път - на базата на отечествената техника: Ил-76 и товарната модификация на самолета Ил-96.

Ще отнеме известно време, но нашата индустрия е в състояние да компенсира понесените загуби. Вярвам, че нашите самолети ще заемат достойното си място на пазара на пътническия и карго въздушен транспорт,– обобщи Ярошенко.

Какво от това?

Не е тайна, че цялата западна политика е насочена към отслабване на Русия, единствената страна в света, способна да се развива в условия на безпрецедентен натиск. За всички е очевидно, че санкциите удрят преди всичко по техните инициатори. Световната икономика пострада сериозно: Европа замръзва, а в Съединените щати има необуздана инфлация.

Междувременно руските самолети летяха и ще продължат да го правят. Поредното доказателство, че Русия се е справила с всички предизвикателства, които колективният Запад й отправи.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Западните санкции рухнаха от небето на земята: руснаците приземиха Боинг - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!