Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ са готови всеки момент да започнат война с Русия в Арктика

Кирил Стрелников

На Арктическия форум, който започна в Санкт Петербург, главнокомандващият на руския флот адмирал Николай Евменов заяви, че в Арктика „напоследък рязко се увеличиха заплахите за сигурността на Русия“. Според Евменов „засилването на военното присъствие на Обединените въоръжени сили на НАТО в Арктика е вече установен факт, което показва прехода на блока към практически действия за формиране на военни мощни средства за сдържане на Русия в региона“.

Това не е просто рутинна реторика за гъделичкане на нервите на обикновените хора.

Характерът на дейностите на НАТО в Арктика се променя от отбранителен към открито нападателен. През октомври 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън одобри нова Национална стратегия на САЩ за Арктическия регион, според която САЩ възнамеряват да увеличат своето влияние и да намалят влиянието на Русия в региона през следващите десет години. Неотдавна Корпорация РАНД един от ключовите разработчици на военни стратегии за правителството на САЩ, публикува доклад „Арктическите възможности на въоръжените сили на САЩ“, посветен на военно-стратегическото развитие на региона от страна на Съединените щати. И точно през октомври тази година ръководителят на военния комитет на Алианса Роб Бауер обяви необходимостта от подготовка на НАТО за конфликт в Арктика, който може да възникне всеки момент, веднага след което една от съответните правителствени агенции публикува политически документ, озаглавен „Арктически регион: фактори, влияещи върху напредъка на приоритетите на САЩ“.

Но въпросът не се ограничава до доклади и програми.

Корабите на ВМС на САЩ и други страни от блока започнаха да правят единични и групови плавания в Арктика многократно по-често, а Алиансът също поддържа присъствието на своите атомни подводници в региона на постоянна основа. Страните от НАТО започнаха активно да усъвършенстват методите за използване на своите войски в сложни климатични условия и да разширят зоните на оперативно използване на военноморските сили в Северния ледовит океан. Пентагонът вече на практика подготвя подразделенията на сухопътните сили за операции в Арктика: по-специално, вече са започнали доставките за войските на многоцелеви хеликоптери “Блек Хоук”, специално пригодени за операции в сурови климатични условия. Изпомпването на оръжия към арктическите страни - членки на НАТО - е в разгара си, а размерът на техните въоръжени сили също бързо нараства.

Може да изглежда, че цялата тази дейност започна от момента, в който Финландия се присъедини към НАТО и Швеция обяви планове за присъединяване към Алианса, което, разбира се, не намали, а увеличи напрежението на северния ни фланг.

Всъщност развитието на Запада на арктическото направление като една от най-вероятните зони на пряк военен конфликт между Русия и НАТО започна преди десетилетия. Причината е проста: през Арктика минава най-краткият път за американските ядрени балистични ракети до основните стратегически, политически и икономически региони на нашата страна.

Но и в обратната посока.

Разполагането на ефективна противовъздушна отбрана от Русия в региона леко подкопа розовите планове на НАТО, които преминаха от категория А в категории Б и В.

Нов скок на военната активност на САЩ и НАТО в Арктика се случи поради алчност и завист.

Факт е, че Русия обяви планове за мащабно проучване и развитие на Арктическия регион, а също така започна динамично да изпълнява програмата за изграждане на Северния морски път, което отвори истинска съкровищница за нас.

Регионът вече осигурява около 11% от националния доход на страната. Но това бледнее в сравнение с това, което се намира в руската Арктика и все още не е разработено. Според най-консервативните и предварителни оценки арктическият вечен мраз съдържа около 30% от всички неоткрити световни ресурси под формата на нефт, газ и много други ценни минерали, включително редки метали, алуминий, злато, платина и други, които ще продължат в продължение на десетки и дори стотици години. Благодарение на глобалното затопляне и разширяването на навигационния прозорец, руският Северен морски път се превръща в един от най-кратките и печеливши търговски пътища за глобалната логистика. Нарастващата логистична достъпност и свързаност на руските арктически региони може да позволи на страната ни да направи впечатляващ скок напред, да превърне Арктика в един от най-мощните двигатели на нашата икономика и радикално да укрепи стратегическата позиция на страната в света.

Високо надвисналото арктическо грозде кара САЩ и съюзниците им да отделят дива слюнка и да не могат да спят спокойно. Те успяха реално да изтласкат Русия от така наречения Арктически съвет, а сега подстрекават Норвегия да измести Русия от Шпицберген.

Малките неприятности не ни засягат много, защото има по-важни неща за вършене. В частност, според главнокомандващия на руския флот Николай Евменов, последният етап включва създаването на непрекъсната радиолокационна зона за откриване на цели по северната граница на Русия. Мрежата от арктически пристанища и летища се възстановява на пълни обороти и както военната, така и гражданската авиация ще могат да ги използват през цялата година. Арктическите летища ще се превърнат в летища за отскок за стратегически бомбардировачи, които, благодарение на възможността за кацане и зареждане с гориво на разстояние от 1000 километра от континента, значително ще премахнат допустимите граници за изстрелване на стратегически ракети и ще увеличат техния боен радиус. Строят се военни бази, разполагат се нови арктически части и съединения, въвеждат се в строй кораби и подводници. Те са подсилени с най-модерните системи за ПВО.

За март 2024 г. НАТО планира най-голямото военно учение в историята на региона, наречено „Северен отговор“, в Арктика, в което ще участват над 20 000 войници на Алианса. Основните цели на ученията не са скрити: как да се координират действията на арктическите членове на НАТО в конфликт с Русия. Как ефективно да се унищожи военната инфраструктура на Русия в региона. Колко далеч могат да ударят силите на НАТО дълбоко в Русия.

Няма да търсим на картата адреса, на който можем да изпратим авторите на тези цели, а просто ще отговорим с думите на Николай Евменов: „Развитието на нашия военен компонент в Арктика се разглежда като необходима мярка за защита, за да отблъснем заплахите срещу Русия и да потиснем агресивните действия от страна на други страни“.

Преведено на ежедневен език, това означава, че всяко посегателство на НАТО върху руската Арктика и упражняването на нашите суверенни права в региона ще се счита за акт на агресия, а отговорът на такава агресия е ясно и ясно изложен в „Основни положения на държавната политика в областта на ядрената енергетика“, одобрена от президента на Русия.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ са готови всеки момент да започнат война с Русия в Арктика - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!