Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И Нидерландия възобнови купуването на втечнен природен газ от Русия

През септември Нидерландия отново e започнала да купува втечнен природен газ (LNG) от Русия след тримесечно прекъсване. Това съобщи РИА Новости в неделя, 10 декември, позовавайки се на статистиката на страната член на Европейския съюз.

Отбелязва се, че през септември Амстердам е закупил 211,5 млн. куб. м въглеводороди от Москва за 109 млн. евро. По този начин вносът от Русия в Нидерландия се увеличава с 5,3% до 410,5 млн. долара.

Още през април холандският министър на климата и енергетиката Роб Йеатен съобщи, че правителството работи за намаляване на вноса на втечнен природен газ от Русия, че страната е спряла да подписва нови договори за доставки през 2023 г. и иска да прекрати старите споразумения. През май вносът спадна рязко с почти 30%, а през юни спря напълно.

По-рано, на 4 декември, Игор Юшков, експерт във Финансовия университет и водещ анализатор във Фонда за национална енергийна сигурност, заяви пред „Известия“, че доставките на руски втечнен природен газ за Европа са се увеличили през ноември, достигайки исторически рекорд. Същевременно той изказа предположение, че тъй като цените на азиатския и европейския пазар са приблизително еднакви, вероятно този доставен втечнен природен газ ще остане в Европа и ще бъде изнесен за европейските страни по тръбопроводи или с танкери.

Преди това, на 18 ноември, The Telegraph писа, че страните от ЕС са закупили втечнен природен газ от Русия на стойност 6,1 млрд. евро през 2023 г. Станислав Митрахович, водещ експерт на Националния фонд за енергийна сигурност и на Финансовия университет към правителството на Руската федерация, обясни пред „Известия“, че втечненият природен газ от Русия позволява да се гарантира ефективността на икономиката на ЕС.

Междувременно руският заместник министър-председател Александър Новак заяви на 4 ноември, че през 2023 г. Русия ще произвежда приблизително 30 млн. тона втечнен природен газ. По думите му се планира да се достигне ниво на производство на втечнен природен газ от около 100 млн. тона до 2030 г. Тогава пред страната стои задачата да заеме 20% дял в световното производство на LNG.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: И Нидерландия възобнови купуването на втечнен природен газ от Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!