Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИЗНУДВАНЕ: Само, ако приемем мигранти от Афганистан и Сирия, Австрия щяла да ни пусне и то частично в Шенген

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер е готов да приеме влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство по отношение на летищата, при условие че двете страни приемат мигранти от Сирия и Афганистан и увеличат граничния контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния. Това е заявил австрийският министър пред вестник Kurier, пише Фокус.

„Разчупихме леда“, била първата реакция на министър-председателя на Румъния Марсел Чолаку.

„Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенген и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че на румънците вече няма да им се налага да стоят на безкрайни опашки, когато летят в рамките на Европейския съюз“, пише Чолаку във Facebook.

Положихме големи усилия през последните месеци, за да достигнем до този момент, и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предойу има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да доведе преговорите до успешен край. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!„, добавя той.

Реакцията му идва, след като австрийската преса съобщи, че Герхард Карнер е готов да отслаби ветото на Австрия върху разширяването на Шенгенското пространство с Румъния и България, като позволи премахването на летищния контрол. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, но България и Румъния няма да бъдат официални членове на Шенген.

"Курир" цитира следните условия, предложени от Австрия:  

- трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; 

- засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; 

- изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София;

- приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в сведенията.

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения "еър Шенген".

"Условията, които вътрешният министър на Австрия поставя, са трудно приемливи за България", заяви днес президентът Радев. 

Той потвърди, че има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, но предупреди, че трябва да сме много внимателни, за да не останем с етикет "Ето, България вече е в Шенген". Не, за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ИЗНУДВАНЕ: Само, ако приемем мигранти от Афганистан и Сирия, Австрия щяла да ни пусне и то частично в Шенген

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци бежанци

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!