Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sky News: Русия започна нова голяма военна кампания срещу Украйна

В бой влизат тежки бомбардировачи Ту-95 МС, които не са използвани през последните месеци

Русия "вероятно" е започнала нова мащабна военна кампания през изминалата нощ, заявяват западни служители пред Sky News, предава "Фокус".

Руски военни самолети са изстреляли 19 ракети с далечен обсег по цели в Украйна през нощта срещу петък, при което е загинал един цивилен, няколко други са ранени и е повредено промишлено съоръжение.

Според украински официални лица противовъздушната отбрана е свалила 14 ракети над региона край Киев.

Западни служители коментират пред британската медия, че атаките са началото на нова голяма руска военна кампания и посочват, че макар да е загинал един човек, нанесените щети са "минимални".

"През последните няколко седмици изтъквахме потенциала на Русия да започне съгласувана зимна кампания от удари срещу критичната енергийна инфраструктура на Украйна и преценихме, че снощи Русия вероятно се е опитала да започне такава", са коментирали те.

Официален представител е допълнил, че ударите към Киев са нанесени с помощта на флота от тежки бомбардировачи, "най-вероятно самолетите Ту-95 МС, които всъщност не са разполагани и използвани през последните няколко месеца".

Служител е заявил, че използваните от Русия крилати ракети вероятно са от вида на "първокласните прецизно управляеми боеприпаси, които руснаците почти сигурно са складирали през последните няколко месеца".

"Въпреки всичко това, първоначалните доклади сочат, че по-голямата част от ракетите са прихванати", е добавил той.

"Но от наша гледна точка от страна на разузнаването е интересно да се отбележи, че тази атака с крилати ракети не изглежда да е била по някакъв начин координирана с еднопосочни удари с БпЛА, докато други атаки са били с големи вълни от дронове тип "Шахед". Този път това не се случи", са подчертали източниците на британската медия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Sky News: Русия започна нова голяма военна кампания срещу Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!