Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шолц обвини Путин, че е спрял газа на Европа. Медведев отговори: Лъже и дори не се изчервява!

Германският канцлер обяви, че Русия е причинила поскъпването на газа в Европа през 2022 г.

"Самите те отхвърлиха, изоставиха народа си заради омраза към Русия, а сега се измъкват и лъжат!", написа бившият премиер и президент на РФ в социалната мрежа Х

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев нарече лъжа думите на германския канцлер Олаф Шолц, че Русия е спряла доставките на газ за Европа. Медведев коментира изказването на Шолц в профила си в социалната мрежа X, предава "Фокус".

"Германецът лъже и не се изчервява! Самите те отхвърлиха, изоставиха народа си заради омраза към Русия, а сега се измъкват и лъжат!", написа бившият премиер и президент на РФ.

Германският канцлер Олаф Шолц твърди, че Русия е провокирала повишаването на цените на газа в Европа през 2022 г. Той направи това твърдение на конгреса на Социалдемократическата партия на Германия.

"Цените на енергията се повишиха навсякъде", каза Шолц, спекулирайки с последиците от конфликта в Украйна. "Именно руският президент спря доставките на газ по работещия газопровод", смята той. "Като цяло Европа изпитва недостиг на 120 млрд. куб. м газ", каза Шолц и добави: "Това се отразява на ценообразуването."

През лятото на 2022 г. турбината, необходима за пълното функциониране на "Северен поток", беше в Канада за поддръжка. Поради наложените срещу Русия санкции, тя не можеше да бъде върната обратно. Въпросът беше решен след намесата на Германия - по това време страната беше зависима от руския газ и при липсата на турбината "Северен поток", който все още работеше по това време, беше само 20 % работоспособен. В крайна сметка турбината бе предадена на Германия, където се намира и до днес. От самото начало "Газпром" твърди, че не разполага с пълен набор от документи, разрешаващи транспортирането до Русия. От своя страна Германия твърди, че всички документи са изрядни и обектът може да бъде доставен там, където е необходим.

На 26 септември 2022 г. бяха проведени безпрецедентните атаки по тръбите на "Северен поток". Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии по трасетата на газопровода. След това следователите на руската Федерална служба за сигурност образуваха наказателно дело за акт на международен тероризъм. На 15 декември 2022 г. Канада от своя страна възстанови санкциите върху частите за "Северен поток". 

Източник: ТАСС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шолц обвини Русия, че е прекъснала доставките на газ за Европа | Glasove.com

Шолц обвини Путин, че е спрял газа на Европа. Медведев отговори: Лъже и дори не се изчервява!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!