Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителствата могат да шпионират и през известията на мобилните телефони (доклад)


Снимка: pixabay

Чуждестранни правителства са се опитвали да шпионират потребителите на iPhone и Android чрез известията от мобилните приложения, които получават на своите смартфони – и американското правителство е принудило Apple и Google да мълчат за това, разкрива писмо на американски сенатор до главния прокурор на САЩ. Документът е публикуван на сайта на сенатор Рон Уайдън.

Чрез правни искания, изпратени до технологичните гиганти, правителствата са се опитали да принудят Apple и Google да предадат чувствителна информация, която може да включва съдържанието на известие – като визуализации на текстово съобщение, показано на заключен екран, или актуализация за активността на мобилно приложение, разкрива сенаторът от Демократическата партия Рон Уайдън в писмото си.

Докладът на Уайдън отразява последния пример за дългогодишното напрежение между технологичните компании и правителствата относно изискванията на правоприлагащите органи, които продължават повече от десетилетие. Правителствата по света се борят с технологичните компании заради криптирането, което осигурява критична защита на потребителите и бизнеса, като в някои случаи пречи на правоприлагащите органи да провеждат разследвания на съобщения, изпратени по интернет.

Но мобилните известия, които показват съобщения на заключени екрани, дори когато самите комуникации може да са криптирани, са заобиколно решение, като предоставят на правителствата достъп до повече информация за дадено устройство и дейностите на неговия потребител.

Исканията на правителствата за достъп до мета данните на известията на мобилните телефони, ако бъдат изпълнени от Google и Apple, биха могли потенциално да застрашат безопасността на политическите дисиденти, работниците по правата на човека, журналистите и малцинствата по целия свят, по същия начин, по който законовите изисквания за други видове информация за мобилните устройства могат. Не е ясно колко пъти Apple и Google може да са изпълнили тези искания, кога за първи път са започнали да ги получават или от кого.

Разкритието следва едногодишно разследване от офиса на Уайдън и подчертава креативните и експанзивни тактики, които правителствата използват, за да наблюдават гражданите; силата на големите технологични платформи и гамата от полезна информация, която те държат за своите потребители; и собствената роля на правителството на САЩ в ограничаването на прозрачността около практиката.

Проучването показа, че правителствата имат достъп до информация за хората, които следят, чрез известията на мобилните им телефони, известни като „push“ известия.

„Apple и Google са в уникална позиция да улеснят правителствения надзор върху начина, по който потребителите използват конкретни приложения“, пише Уайдън в писмо от 6 декември до Министерството на правосъдието, описвайки констатациите си. – „Данните, които тези две компании получават, включват метаданни, уточняващи кое приложение е получило известие и кога, както и телефона и свързания акаунт в Apple или Google, на който това известие е предназначено да бъде доставено.“

Уайдън добавя, че при някои обстоятелства компаниите може също да получат некриптирано съдържание, което може да е пълният текст, показван на потребителя в известие от приложението на заключен екран.

По време на разследването екипът на Уайдън е научил от Apple и Google, че правителството на САЩ е забранило на компаниите да разкриват информация за опитите на правителството да събира данни за мобилни известия. Разследването на Уайдън е започнало, след като офисът му е получил сигнал за практиката през миналата пролет, пише той.

„На Apple и Google трябва да бъде позволено да бъдат прозрачни относно правните искания, които получават, особено от чужди правителства, точно както компаниите редовно уведомяват потребителите за други видове държавни искания за данни“, пише Уайдън. – „Бих помолил министерството на правсъдието да отмени или промени всички политики, които възпрепятстват тази прозрачност.“

Министерството на правосъдието отказа да коментира писмото на Уайдън и не отговори на въпросите дали правителството на САЩ някога е подавало свои собствени правни искания към технологичните гиганти за данни за мобилни известия.

След като констатациите на сенатора станаха публични в сряда, Apple каза, че вече е свободна да каже повече за практиката.

„Apple се ангажира с прозрачност и отдавна сме поддръжници на усилията да гарантираме, че доставчиците могат да разкриват възможно най-много информация на своите потребители“, се казва в изявление на компанията. „В този случай федералното правителство ни забрани да споделяме каквато и да е информация и сега, когато този метод стана публичен, ние актуализираме нашите доклади за прозрачност, за да уточним тези видове искания.“

Публично публикуваните насоки на Apple за правоприлагане, обхващащи Съединените щати, вече включват услугата Push Notification Service на компанията, вътрешната система, която доставя мобилни известия до устройства на Apple. Според насоките Apple ще предостави на агенциите Apple ID на потребител, който е свързан с известия, ако получи поне призовка.

Google каза в изявление, че е първата компания, „която публикува публичен доклад за прозрачност, споделящ броя и видовете правителствени искания за потребителски данни, които получаваме, включително исканията, посочени от сенатор Уайдън. Споделяме ангажимента на сенатора да информира потребителите за тези искания.“

Google заяви, че неговите отчети за прозрачност са включвали искания за записи на мобилни известия като част от обобщените цифри, които показва. Добавя се, че в Съединените щати компанията изисква съдебна заповед, за да изпълни искванията за записи на мобилни известия и че само призовка не е достатъчна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Правителствата могат да шпионират и през известията на мобилните телефони (доклад)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!