Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джон Кърби: Американците ще платят с кръв, ако САЩ спрат да подкрепят Украйна


"Ако не подкрепим Украйна в борбата й срещу Русия, това ще доведе до тежки последици за икономическите интереси и сигурността на САЩ", заявява говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом

Прекратяването на подкрепата на САЩ за Украйна ще доведе Русия до границите на Северноатлантическия пакт (НАТО). Това ще активира член 5 от Хартата на Алианса и ще трябва САЩ да плати за това с американска кръв. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби пред репортери на брифинг на 8 декември, предаде The Kyiv Independent, цитиран от "Фокус".

"Ако не подкрепим Украйна в борбата й срещу Русия, това ще доведе до тежки последици за икономическите интереси и сигурността на САЩ", заявява той.

"Ако смятате, че цената на подкрепата за Украйна сега е висока, помислете... колко висока ще бъде тя в национални съкровища и в американска кръв, ако се наложи да започнем да действаме съгласно ангажиментите си по член пети", подчертава Кирби.

Финансирането на Украйна е възпрепятствано от партийната политика в Конгреса, като републиканските законодатели отказват да одобрят продължаването на помощта, освен ако демократите не се съгласят със засилени ограничения по американско-мексиканската граница.

Кърби заявява, че политическите спорове относно помощта за Украйна са "голям подарък за Владимир Путин".

"Той разчиташе на подобно развитие още от началото на тази война", подчертава Кърби.

Член пети от Северноатлантическия договор изисква от страните членки да разглеждат въоръжено нападение срещу която и да е страна членка като атака срещу целия Алианс и да окажат незабавна военна помощ.

Украйна лобира за членство в НАТО, но Алиансът не е отправил покана и не е определил график за присъединяването на страната.

"Ако [Путин] получи Украйна, той ще се изправи пред прага на НАТО", отбелязва Кърби на брифинга.

"Ако ви е грижа за националната ни сигурност, трябва да видите Путин такъв, какъвто е, да видите Русия такава, каквато е, и да осъзнаете, че да помогнем на Украйна да спечели тази война е в интерес на националната ни сигурност и на всички наши съюзници в Европа."

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Джон Кърби: Американците ще платят с кръв, ако САЩ спрат да подкрепят Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!