Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След скандала с ГМО-храните правителството смени позицията си

България ще гласува с „въздържал се“ на предложението за нов европейски регламент, който позволява растения да бъдат получавани чрез „нови геномни технологии, включително за храните и фуражите от тези растения“. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Причината кабинетът да промени позицията си стана декларацията на „Има такъв народ“ срещу решение на МС за ГМО-храните.

По-рано в парламента депутатът от ИТН Тошко Йорданов заяви, че Министерският съвет е решил на неоповестено свое заседание да подкрепи в Брюксел по време на съвещанието на земеделските министри нов регламент и така да позволи навлизане на ГМО храни у нас. Според новия регламент на етикетите на храните няма да се изписва дали съдържа ГМО и така потребителите няма да бъдат информирани какво ядат.

„Това, което тези престъпници от ППДБ са решили да направи България, е отпадането на регламентите на ГМО храните“, каза Йорданов, цитиран от БТА. „Това грозно правителство е одобрило позиция на България за Съвета на ЕС по предложението за растения по нови геномни технологии. С прости думи – пробутване на ГМО храна. И нашите слагачи са решили“, каза Тошко Йорданов.

Според Йорданов така страната ни ще загуби пазари, които търсят чиста, биологична храна, защото по думите му никой в България няма да може да докаже дали храната му е чиста. Освен това в магазините ще се предлагат без етикетиране и без проследяване на хранителни продукти, които имат ГМО, посочи Йорданов и отбеляза, че в момента те се маркират.

„Защо си траете от ПП-ДБ и основно от ГЕРБ, нали се борехте за чиста храна? Защо няма свикана Комисия по земеделие, която да реши, че България не трябва да подкрепя безконтролното вкарването на ГМО“, попита той.

В писмена позиция правителството отхвърли твърденията на ИТН, че е имало тайно заседание. Позицията за предстоящия съвет в Брюксел е била одобрена на редовното заседание на кабинета от 6 декември. От кабинета посочват още, че на заседанието в Брюксел в понеделник и вторник ще гласуват „въздържал се“, за да се съобразят с парламентарното мнозинство и предложенията на неправителствените организации.

Не се променя регламентът по отношение на ГМО и държавите членки могат да продължават да забраняват използването му, каквато е и политиката на България, твърдят от Министерския съвет.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: След скандала с ГМО-храните правителството смени позицията си

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!