Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Фундаментални промени в световната икономика ще подкопаят монопола на западните банки

В близко бъдеще може да настъпят фундаментални промени в световната икономика, които ще подкопаят монопола на западните банки, смята руският президент Владимир Путин. Западът не трябваше да възприема руските банки като „малки торбички с пари“, каза президентът по-рано

Монополът на западните банки може да бъде „напълно подкопан“ през следващите години поради „истинска революция в световната икономика“. Това заяви руският президент Владимир Путин в речта си на форума „Русия зове!“.

Държавният глава отбеляза, че съвременните решения, като блокчейн, все повече се използват в международните разплащания.

Според експерти през следващите години това ще доведе до истинска революция, която окончателно ще подкопае монопола на големите западни банки“, каза Путин. Според руския президент самите световни банки „не са в най-добро състояние“.

Руската банкова система избегна необходимостта да взима заеми от чужбина, каза Путин през февруари 2023 г. „Благодарение на добрия платежен баланс Русия няма нужда да взема заеми в чужбина, да се кланя и да моли за пари и след това да води дълъг диалог за това какво, колко и при какви условия да даде (върне)“, каза той по време на обръщение.

Още през 2019 г. Путин вече каза, че глобализацията в света може да се превърне в пародия. В „карикатура на себе си, когато общите международни правила ще бъдат заменени от закони, административни и съдебни механизми на една страна или група влиятелни държави“, каза Путин.

От началото на март 2022 г. до ноември тази година броят на чуждестранните компании, работещи в Русия, се е увеличил с почти 1,5 хиляди, каза президентът Владимир Путин на форума на ВТБ „Русия зове!“

Въпреки целия натиск от политическите елити на Запада, броят на чуждестранните структури и бизнес структури, работещи в Русия, не е намалял. Можете да си представите, бях изненадан да разбера, когато разгледах материалите. Увеличил се е“, каза той.

Централната банка на Русия

По данни, обявени от президента, в началото на март 2022 г. в Русия са били регистрирани 24,1 хил. чуждестранни компании, а към ноември тази година те са били 25,6 хил.

По думите на Путин това доказва интереса и готовността на чуждестранните компании да работят в Русия. „Работата с Русия е изгодна: беше изгодна, изгодна е сега и ще бъде изгодна“, подчерта той.

След началото на военната операция в Украйна редица чуждестранни компании обявиха, че напускат Русия или намаляват дейността си. Някои организации са прехвърлили бизнес управлението на местно управление.

През април тази година Путин подписа указ „За временно управление на определена собственост“, според който Русия може да въведе външно управление на руските активи на чуждестранни инвеститори като отговор на „неприятелските действия“ на САЩ и други държави, които са се „присъединили към тях“, за да конфискуват имуществото на руски компании за чужбина.

Юрисдикциите на европейските държави вече не са сигурни „безопасни пристанища“ за предприемачите; сега те действат на принципа „приятел или враг“, както при военните самолети, каза още Владимир Путин на форума „Русия зове!“.

„Чужденецът може да бъде ограбен, да остане без препитание, а неговите активи, компании, предприятия могат да бъдат блокирани, отнети и дори ликвидирани в резултат на саботаж, какъвто беше случаят със „Северни потоци“ – каза Путин.

„Кому са нужни такива правила?“ – попита руският президент. Той смята, че санкционните ограничения разрушават системата на търговските, финансовите и икономическите отношения, изграждана в продължение на десетилетия, „преди всичко от самия Запад“. Освен това, продължи той, системата за разплащания чрез западни банки и системата SWIFT е дискредитирана.

Президентът смята, че западните страни премахват принципите на пазарната икономика. Той припомни, че „когато тази система, така наречената глобализация, се оформяше“, често се говореше за отворени граници и равни условия. „Веднага щом се появиха конкуренти, хоп, те веднага започнаха да затварят собствените си граници. Това е всичко. Това са им принципите“, каза той.

Ще кажа още: западната финансова система очевидно остарява от гледна точка на технологиите, тя лежеше на лаврите си толкова дълго, толкова свикна с монопола <…>, че стана архаична. Във всеки случай става архаична“, уверен е Путин и добави, че светът все повече използва блокчейн технологиите за цифровите валути на централните банки.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин: Фундаментални промени в световната икономика ще подкопаят монопола на западните банки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!