Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ спират помощта за Киев, отказали на Зеленски да свали ген. Валерий Залужни


САЩ изпращат в Киев съветник, за да "помага" в борбата с корупцията

Западната помощ за Киев спада драматично. Администрацията на президента е наредила на Генщаба в Киев да не се провежда активна мобилизация, страхуват се от трети Майдан в столицата, който може да свали властта

Източници от украинската делегация в САЩ съобщават, че шефът ѝ - ръководителят на администрацията на президента Андрий Ермак е провел нови срещи с лобисти, на които е обсъждан въпросът с американската финансова и военна помощ за Украйна. 

По време на преговорите е бил даден ясен сигнал, че повече помощ няма да има, заради принципната позиция на Доналд Тръмп, който контролира долната камара на Конгреса и въпросът не може да бъде решен.  

Твърди се още, че Андрий Ермак е опитал да съгласува във Вашингтон свалянето на главнокомандващия ВСУ ген. Валерий Залужни, но е получил строго мъмрене от съветника по националната сигурност на Белия дом Джей Съливан с нареждане да не пипат генерала.

За това пише украинският опозиционен Телеграм канал Резидент. Според данни на канала в администрацията на Зеленски отлично разбират, че Западът го предава, а всички заявления на Байдън са игрички с електората му. На практика демократите не направиха нищо, за да се договорят с републиканците за помощта за Киев.

Подобно шоу може да бъде разигравано през цялата 2024 г заради президентската кампания, която е много по-важна от Украйна или престижа на САЩ, още повече че на Тръмп ще му бъде много удобно да обвинява Байдън за още един международен провал.

Така изглежда предателството спрямо Украйна, а провалът на гласуването в Сената на САЩ подава сигнал къюз съюзниците и елита на Украйна, че администрацията на Байдън ще предаде Зеленски.

В подкрепа на тези твърдения идва събщението на Института за световна икономика в Кил, че помощта за Украйна е паднала до най-ниските си нива от началото на войната.

От август до октомври 2023 г общата стойност на всички нови пакети се оценява на само 2,11 милиарда евро — най-ниската сума от януари 2022 г. Неотдавна отпуснатата помощ е почти с 90% по-малка, отколкото за същия период през 2022 г. За последните три месеца от 42 анкетирани донори едва 20 са обещали да предоставят нови пакети помощ, което е най-ниският показател от началото на войната.

Провала в САЩ коментира и бившият съветник на Зеленски Олексий Арестович.

"Надявам се всички добре осъзнаха случилото се в Конгреса?... Част от американския елит е готова да пожертва Украйна заради своите дребнави вътрешнополитически цели", написа той в канала си в Телеграм.

Още една лоша новина за Зеленски идва от Вашингтон - САЩ изпращат съветник в министерството по стратегическите отрасли на промишлеността, за да "помага" в борбата с корупцията. В задачите му е включена и целта да "помага за привличането на чужди инвестиции в критично важни отрасли", но това изглежда само формално.

Киев има проблеми и с мобилизацията, става ясно от публикации в Телеграм. Бившият командир на бойното формирование "Айдар" Евген Дикий коментира, че Киев е най-слабо засегнат от мерките за мобилизация и се е превърнал в "оазис за укриващи се от военна служба".

Източни съобщават, че администрацията на Зеленски е забранила на Генералния щаб да провежда активна мобилизация в Киев, за да не настройва жителите на столицата срешу Зеленски.

В екипа на президента се страхуват, че жителите на Киев могат да станат авангард на потенциален трети Майдан, който да свали сегашната власт - затова по улиците на Киев почти не се забелязват патрули на военните комисариати.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ спират помощта за Киев, отказали на Зеленски да свали ген. Валерий Залужни

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!