Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът на климатичната среща: Няма научни доказателства, че премахването на изкопаемите горива намалява затоплянето!

Няма научни доказателства, че е необходимо премахването на изкопаемите горива, не искаме да върнем света обратно в пещерите. Това беше казано на най-високо ниво на климатичната среща COP28 в Дубай.

Президентът на климатичната среща COP28 в Дубай Султан Ал Джабер казва, че „няма научни доказателства“, че е необходимо премахването на изкопаемите горива, за да се ограничи повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий, пише The Guardian, цитиран от Фокус.

Според президента на COP28 постепенното премахване на изкопаемите горива няма да позволи устойчиво развитие, „освен ако не искате да върнете света обратно в пещерите“. Учените казват, че твърденията му са „невероятно тревожни“, „граничат с отричане на климата“ и противоречат на мнението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Антониу Гутериш

Ал Джабер направи тези коментари по време на дискусията с Мери Робинсън, президент на групата на старейшините и бивш специален пратеник на ООН за изменението на климата, на онлайн събитие „Тя променя климата“.

Ал Джабер координира Конференцията на ООН за изменението на климата (COP28) в Дубай и също така е главен изпълнителен директор на държавната петролна компания на Обединените арабски емирства (Adnoc), което някои наблюдатели виждат като сериозен конфликт на интереси.

Повече от 100 държави вече подкрепят постепенното премахване на изкопаемите горива и дали окончателното споразумение на COP28 предвижда това или използва нюанс като „преустановяване“ е един от горещо оспорваните аспекти на срещата на върха.

Намираме се в абсолютна криза, която засяга жените и децата повече от всеки друг… И това е, защото все още не сме се ангажирали постепенно да премахнем изкопаемите горива. Това е единственото решение, което COP28 може да вземе и по много начини, тъй като вие сте ръководител на Adnoc, можете да го вземете с повече доверие“, каза Мери Робинсън пред Ал Джабер. От своя страна Ал Джабер отговори: „Съгласих се да дойда на тази среща, за да проведем зряла дискусия. По никакъв начин не се присъединявам към никакви тревожни приказки. Няма научно доказателство или сценарий, който да показва, че постепенното премахване на изкопаемите горива е това, което ще доведе до (ограничаване на затоплянето до, бел.ред.) 1,5 градуса по Целзий„.

Робинсън го предизвика допълнително, казвайки: „Четох, че фирмата ви инвестира в много повече изкопаеми горива в бъдеще„.

Вие четете собствената си преса, която е пристрастна и грешна. Казвам ви, че аз съм този, който отговаря„, отговори Ал Джабер. Той също поиска да му бъде представена пътна карта „за постепенно премахване на изкопаемите горива, което позволява устойчиво социално-икономическо развитие, ако не искате да върнете света обратно в пещерите„.

Не мисля, че ще помогнете за решаването на проблема с климата, като сочите с пръст или допринасяте за поляризацията и разделението, което вече се случва в света. Покажете ми решенията. Спрете да сочиите с пръст. Спрете„, добави Ал Джабер.

Изявленията на Ал Джабер противоречат на позицията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който каза на делегатите на Cop28 в петък, че „науката е ясна“ и че „ограничението от 1,5 градуса по Целзий е възможно само ако в крайна сметка спрем да изгаряме всички изкопаеми горива“. „Науката е ясна: границата от 1,5 градуса по Целзий е постижима само ако в крайна сметка спрем да изгаряме всички изкопаеми горива. Ние не намаляваме. Поетапно премахване с ясен график„, каза Гутериш.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Президентът на климатичната среща: Няма научни доказателства, че премахването на изкопаемите горива намалява затоплянето!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!