Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Newsweek: Зеленски понася нови удари - България отказа БТР-ите, САЩ и ЕС бавят помощите

Зависимостта на Украйна от подкрепата на Запада, при все по-голямо нежелание на съюзниците да помогнат, поставя Зеленски пред сериозни предизвикателства - няма да може да плаща на държавни служители или войници

Напоследък Володимир Зеленски страда само от провали, пише Брендън Коул в Newsweek. България отказа да предаде бронирана техника на въоръжените сили на Украйна, американският Конгрес не бърза да отпусне ново финансиране, а в Киев открито критикуват президента.

Бурите в Южна Украйна миналата седмица определено затрудниха маневрирането на фронтовата линия, но отказът на България да прехвърли сто единици бронирана техника в Киев ясно показа лошия късмет на Зеленски - бедата никога не идва сама.

Президентът на членката на НАТО - България, Румен Радев, в понеделник наложи вето на предаването на бронирани машини, тъй като страната му се нуждае от тях за защита на границата си. На Киев му е все по-трудно да съхрани военната подкрепа, която неговите съюзници с удоволствие предоставяха в началото на годината.

Това е още една лоша новина за Зеленски. През последните няколко седмици неговият главнокомандващ каза, че конфликтът е стигнал до "задънена улица"; Владимир Путин, който не беше много уплашен от санкциите, обяви увеличаване на броя на руските войски; и кметът на Киев Виталий Кличко каза, че украинският президент "плаща за грешките, които направи".

"Предстоят много трудни времена за Украйна", каза пред Newsweek Вук Вуксанович, научен сътрудник в мозъчния тръст LSE IDEAS на London School of Economics. "Както елитът, така и обществото на Запад са уморени от битките."

Оръжията са на привършване

Подкрепата за Украйна е гореща тема в предизборната кампания на Републиканската партия и бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг каза в понеделник, че помощта на САЩ за Киев може да приключи до края на годината, освен ако не бъдат предприети незабавни действия.

Първото процедурно гласуване по искането на президента Джо Байдън за 106 милиарда долара, включително 61 милиарда долара за Украйна, е насрочено за по-късно тази седмица. Много зависи от това дали най-големият военен спонсор на Киев може да продължи да предоставя помощ, която от началото на руската военна операция на 24 февруари 2022 г. достигна 44 милиарда долара.

"С наближаването на зимата и докато Конгресът засилва дебата за допълнителна помощ, въоръженият конфликт навлиза в критична фаза за Украйна", каза пред Newsweek Питър Раф, старши научен сътрудник и директор на Центъра за Европа и Евразия на института Хъдсън. "Сега не е време да се излага на риск подкрепата на Запада и западните политици не трябва да се колебаят да предоставят допълнителна помощ на Украйна."

Вашингтон се вслуша в исканията на Киев за ракети с голям обсег ATACMS (Армейски тактически ракетни системи), които според експертите ще бъдат от решаващо значение в битката за Крим, който Путин окупира през 2014 г. Зеленски обеща да върне този полуостров на Украйна.

Но съюзниците на Киев проявяват нерешителност по отношение на доставките на други оръжия. Миналия месец САЩ заявиха, че доставката на първата партида наземни бомби с малък диаметър с ракетно задвижване (GLSDB) ще бъде отложена до 2024 г. Германия отказа да предаде своите ракети с голям обсег Taurus.

Междувременно страните-членки на Европейския съюз не могат да се споразумеят в Брюксел за бюджетна сделка, според която Украйна ще получи 50 милиарда евро (54 милиарда долара). Това съобщиха за Financial Times участници в обсъждането на този въпрос. А Унгария е решена да блокира пакетите с помощ.

Зависимостта на Украйна от подкрепата на Запада, при все по-голямо нежелание на съюзниците да помогнат, поставя Зеленски пред сериозни предизвикателства с наближаването на Нова година.

"Украйна няма начин да плаща на държавни служители или войници без бюджетна помощ, идваща от САЩ и ЕС", каза професорът по геополитика Чедомир Несторович от сингапурския клон на Висшето училище за икономически и търговски науки ESSEC.

"Джо Байдън е прав, когато казва, че ако западните страни не помогнат на Украйна, Путин ще спечели", каза той пред Newsweek. "Но това, което не каза, е, че ако западните страни помогнат на Украйна, това не означава, че ще печеля."

Критиките срещу Зеленски се засилват

В западните столици има разочарование от бавния напредък на украинските въоръжени сили в започналата през юни контраофанзива, насочена към освобождаването на окупираните от Русия територии. Мнозина бяха изненадани и от песимистичната оценка на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Той каза пред Economist, че "за да излезем от тази задънена улица, имаме нужда от нещо ново, като барута, който китайците изобретиха".

Независимо дали беше желание да смекчи очакванията на Запада или хитър призив към съюзниците да доставят на Киев повече оръжия, Зеленски беше принуден да опровергае изявленията на Залужни и да обяви по-нататъшна съпротива и отказ да преговаря с Русия.

Кметът на Киев и бивш шампион по бокс в тежка категория Кличко не пести думи и отвърна на удара, като каза, че Залужни "казва истината", а Зеленски лъже за напредъка на войната.

Военният анализатор и бивш украински войник Виктор Коваленко каза, че търканията във военно-политическото ръководство на Украйна "не са нищо ново".

"Чуждестранните медии просто не пишат за вътрешните проблеми на Украйна, предпочитайки да я представят като добре организирана, контролирана и печеливша", каза той пред Newsweek. "Но реалността не е толкова оптимистична и забавянето на одобряването на допълнителна помощ в САЩ сериозно увеличи нервността в Киев."

"Това не са провали за Украйна, както може да изглежда. По-скоро това е видим скок в мръсното съперничество в украинската политика. Жалко е да се види това в критичен момент от украинската съпротива", каза той.
Коваленко обаче смята, че това напрежение не трябва да плаши западните партньори, тъй като те имат лостове за влияние върху ситуацията.

"Западът трябва да бъде по-ангажиран с Украйна. Подновеното финансиране от Вашингтон ще успокои разтревожените украински лидери," коментира Коналенко.

Бавният напредък на Русия

Вуксанович от LSE Ideas каза: "Ще има голям дебат за това кой е виновен за това, че украинските войски задържаха Бахмут твърде дълго и кой е виновен за провала на контранастъплението, което допълнително отслаби бойния капацитет на въоръжените сили на Украйна".

Битката за град Авдеевка в Донецка област много прилича на кървавата битка за Бахмут (Артьомовск). Руските войски засилват атаките си и се стремят да обкръжат украинците.

Представители на британското министерство на отбраната заявиха миналия месец, че по време на боевете там "руснаците претърпяха може би най-големите загуби от цялата операция". Но според Института за изследване на войната (ISW) те са напреднали на север от Авдеевка в понеделник.

Зеленски похвали успехите на Украйна в Черно море, които са значителни, като се има предвид, че страната му няма военноморски флот. Атаки на украински крилати ракети и безпилотни самолети принудиха руския Черноморски флот да напусне пристанището си в Крим.

Руският лидер Владимир Путин обаче показа, че е готов за дълга битка. Миналата седмица той одобри бюджет от 410 милиарда долара за 2024 г., който включва 70-процентно увеличение на разходите за отбрана.

Това показва, че санкциите, наложени на Русия, не са в състояние да сдържат военната машина на Путин. МВФ прогнозира, че икономиката на страната ще нарасне с 1,1 процента през 2024 г., тъй като Москва заобикаля горната граница на цената на петрола от 60 долара, насочена към намаляване на енергийните приходи.

"Когато се вземат решения на Запад, никога не се взема предвид, че прагът на болка в руската държава епо-висок от този на западните страни", казва Вуксанович.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Newsweek: Зеленски понася нови удари - България отказа БТР-ите, САЩ и ЕС бавят помощите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!