Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Политико": Усилието на Запада да ограничи приходите от петрол на Русия е пълен провал

Автор: politico.eu

В нов доклад, с който "Политико" се запозна, се посочва, че усилията на Запада за ограничаване на приходите на Русия от петрол, след като Москва започна войната си срещу Украйна, са се провалили една година след като бяха договорени, което накара Киев да отправи нови молби към съюзниците си да предприемат по-строги действия.

Страните от Г-7 и ЕС наложиха таван от 60 долара за барел руски суров петрол през декември миналата година в опит да запазят стабилни доставките на петрол в световен мащаб, като същевременно намалят военните приходи на Кремъл. Но широко разпространеното заобикаляне на правилата, пропуските и продължаващия бизнес с горива означават, че Москва все още печели милиарди от водещия си износ, които може да използва, за да удължи войната.

Не става дума за това, че ограничението на цените не е имало ефект. През последната година схемата е струвала на Кремъл 34 млрд. евро приходи от износ, което се равнява на около два месеца от приходите през тази година, според новия анализ на мозъчния тръст Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), споделен с "Политико".

Но това е много по-малко, отколкото са се надявали тези, които са разработвали правилата; освен това въздействието се усеща най-силно през първата половина на 2023 г., след което започва да отслабва. Сега руският петрол постоянно се продава за повече от 60 долара.

"Въздействието на ценовия таван е ограничено поради неадекватния мониторинг и прилагане", казва Исаак Леви, който ръководи работата на CREA в Европа и Русия, тъй като западните държави не успяват да се справят с пропуските в санкциите. 

В доклада се посочва, че недостигът се дължи отчасти на това, че търговците просто игнорират тавана на цените, а руският петрол се продава за около 70 долара за барел. Около 48% от руските петролни товари се превозват с танкери, притежавани или застраховани в страните от Г-7 и ЕС, установяват изследователите; на теория таванът на цените трябва да се прилага за тези кораби, които съставляват по-голямата част от световния флот - но на практика малко оператори са били обект на въздействие.

Една "вратичка в рафинирането" също подкопава усилията на Запада. Държави като Индия купуват евтино огромни количества руски суров петрол, преработват го и след това го продават на всеки, който го иска, без ограничения. Това означава, че европейските потребители могат несъзнателно да използват бензин, дизел и гориво за реактивни двигатели, произведени от руски суров петрол, като същевременно финансират въоръжените сили на Москва.

Данните потвърждават това подозрение. Ню Делхи увеличи вноса на руски петрол със 134% през изминалата година, което представлява почти половината от руската морска търговия със суров петрол; в същото време индийският износ на горивни продукти за ЕС рязко нарасна. Въпреки че технически не представлява нарушение на санкциите на ЕС, Украйна призова Брюксел да забрани тези продажби на трети страни.

Западните правителства са повдигнали обвинения само на няколко души за неспазване на правилата, а разследванията на предполагаеми нарушения са рядкост. В същото време Русия открито пренебрегва забраната, а тайният флот от остаряващи танкери се опитва да прикрие истинския произход на доставките си.

Промяната на правилата, за да се забранят тези практики, и гарантирането, че нарушаването на санкциите води до последствия, ще затрудни заплащането от страна на Кремъл на оръжията и заплатите на военните, които поддържат конфликта в Украйна, се посочва в доклада. "Санкциите не са намалили решимостта на Кремъл да воюва."

Внимавайте за пропуските

Украйна отдавна предупреждава за разпространението на подобно поведение. 

"Тези констатации не са изненада - таванът на цените на петрола е замислен много добре, но най-слабата част винаги е била прилагането му", заяви пред "Политико" Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

"Когато правилата бяха въведени преди една година, на руския пазар настъпи почти паника. Имаше значителен спад в приходите им. Но те се опитваха да намерят всички налични вратички и в крайна сметка ги намериха", каза той.

Устенко настоява за наказателно преследване на всеки, за когото се установи, че е замесен в заобикалянето на ограниченията за руската енергия.

Ограниченото въздействие на ограничението на цените на петрола е "разочароващо", но "не съвсем изненадващо", заяви един от дипломатите на ЕС, на когото бе предоставена анонимност, за да говори откровено. Тези резултати, продължи дипломатът, сега трябва да насърчат "по-нататъшни размисли за това какво можем да направим, за да затворим вратичките, да предотвратим заобикалянето, като същевременно имаме предвид, че това никога няма да бъде 100-процентово непробиваемо".

Според проект, видян от "Политико", страните от ЕС обсъждат нови начини за затягане на прилагането на ограничението в рамките на 12-ия кръг от санкции срещу Русия, включително нови задължения за търговците и наемателите на кораби да предоставят данни за доставките.

Но според Янис Клуге, старши сътрудник в Германския институт за международни отношения и сигурност, по-ефективен начин за гарантиране на спазването на изискванията би бил да се заплашват търговците и корабособствениците със санкции. 

"Този инструмент все още има някакъв живот и все още има известен потенциал да ограничи приходите от руски износ, но за да бъде успешен, трябва да се промени начинът на прилагането му", каза той.

Друга възможност е да се намали горната граница на цените - нещо, за което Киев отдавна призовава. Определянето на ограничението на 30 долара за барел например би намалило приходите на Русия с 49% само за последната година, смята CREA.

Скромното парично въздействие на забраната означава, че ЕС също трябва да коригира очакванията си за санкциите, каза Клуге, тъй като слабата рубла и високият износ на петрол ще поддържат достатъчно парични потоци в бюджета на Кремъл.

"При сегашните цени и дори ако Русия спечели тези 60 долара от ценовия таван ... това няма да се отрази достатъчно на приходите, за да наложи някаква промяна в стратегията или да ограничи ресурсите на Русия дотолкова, че да има значение на бойното поле", каза той. 

Източник: "Политико"

Превод: "Гласове"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Политико": Усилието на Запада да ограничи приходите от петрол на Русия е пълен провал | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!