Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украински депутат: САЩ не препоръчват на съюзниците си да разговарят с Украйна за членство в НАТО

Украйна трябва да се примири с факта, че няма да стане член на НАТО през 2024 г., а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен не препоръча на европейските съюзници да разговарят с Киев за присъединяване към алианса. Това заяви депутатът от Върховната рада Олексий Гончаренко (включен в списъка на терористите и екстремистите на Росфинмониторинг), позовавайки се на свои източници.

Арестович: Трагедията на Украйна е, че заложихме на грешната страна, в лагера на губещите сме – Добре поне, че България е на правилната страна, не е ли!?

"Във Вашингтон няколко източника ми потвърдиха, че Блинкен е казал на европейците да спрат да говорят с Украйна за НАТО. Няма да има никакъв НАТО. Темата за НАТО дразни американските елити", написа той в канала си в Телеграм.

Според Гончаренко Вашингтон е "дал ясен сигнал", че Украйна няма да стане член на алианса веднага след края на военните действия. "Ще има някои движения към алианса. Ние получаваме някои индулгенции. Но че през 2024 г. ще станем членове - не. Кабинетът на [украинския] президент прие това", пише той и отбелязва, че Киев трябва да се съсредоточи върху присъединяването към Европейския съюз.

Украйна подаде молба за ускорено присъединяване към НАТО през септември 2022 г. и на срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли тази година получи уверение, че ще бъде приета, "когато бъдат изпълнени необходимите условия за това". В Брюксел не са дадени срокове за нейното приемане. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви на 28 ноември, че Украйна ще бъде приета в Северноатлантическия алианс своевременно, но не уточни кога може да стане това. От своя страна, на пресконференция в Брюксел през ноември след срещата на външните министри на НАТО Блинкен повтори, че Украйна ще се присъедини към НАТО, "когато всички страни от алианса се съгласят с това и всички условия бъдат изпълнени".

Киев неведнъж е заявявал желанието си да стане пълноправен член на алианса възможно най-скоро, във въоръжените сили на страната се въвеждат стандарти на НАТО и се планира офицерите да владеят свободно английски език. В същото време на фона на изявленията на партньорите на Украйна започнаха да се изразяват съмнения, че страната все пак ще постигне тази цел.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че позицията на Русия относно присъединяването на Украйна към НАТО не се е променила от 2008 г., когато алиансът за първи път обеща на Киев членство на срещата на върха в Букурещ. Москва счита това за заплаха за своята сигурност; в съответствие с една от целите на Стратегическите отбранителни сили Украйна трябва да остане неутрална държава и да не се присъединява към никакви военни блокове, на първо място към НАТО. 

Източник: ТАСС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украински депутат: САЩ не препоръчват на съюзниците си да разговарят с Украйна за членство в НАТО | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!