Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Загубил ли е вече Киев?, германският Die Welt твърди, че Украйна се разпада и че Орбан е бил прав, но никой не смее да го признае

Германският вестник „Die Welt“, може би най-популярното издание в страната, е добре известен с проукраинската си позиция и в миналото публикува множество статии за вероятния успех на военната офанзива на Украйна срещу Русия. В публикуваната вчера статия на главния кореспондент на вестника Саша Ленарц обаче оценката за шансовете на Украйна във войната е определено мрачна.

No photo description available.
Facebook

Озаглавена „Киев вече загуби ли?“, статията описва как украинските военни стават все по-отчаяни до такава степен, че главнокомандващият на страната признава, че на фронта има „патова ситуация“.

Валерий Залужни

Зимата е точно зад ъгъла. Контраофанзивата изглежда се е провалила. Съюзниците са уморени. А най-късно от началото на ноември украинският президент Володимир Зеленски има нов противник, който не беше очакван: собственият му главнокомандващ Валерий Залужни„, пише Die Welt.

Die Welt се позовава на неотдавнашно интервю в Economist, в което висшият украински генерал Валерий Залужни заявява, че „(както) през Първата световна война, ние сме достигнали техническо ниво, което ни поставя в патова ситуация“ и че за да победи Украйна, ще са необходими чудодейни оръжия, за да победи руснаците, „като китайски пушек“.

Вестникът подробно описва как признанието на Залужни е явно неудобство за Зеленски.

„Всички са уморени и има различни мнения“, каза Зеленски в отговор на коментарите на пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и добави: „Но това не е патова ситуация.

Урсула в Киев с влак

Неговият заместник-ръководител на бюрото Игор Жовква заяви, че разговорите за патова ситуация „улесняват работата на агресора“ и предизвикват „паника“ сред съюзниците на Украйна.

В отговор Die Welt пише, че нарастващите разногласия между въоръжените сили и правителството на Украйна относно статута на войната могат да отбележат важна повратна точка.

„Спорът между президента и висшия военен показва, че единният вътрешен фронт в Украйна се разпада. И всяко съмнение, изразено в Киев относно перспективите за успех на Украйна, се засилва в коридорите на европейските и американските правителствени централи“, пише Ленарц.

Die Welt посочва също още, че политическите победи на различни популистки лидери в Европа вероятно ще създадат сериозни трудности по отношение на продължаващата материална и финансова подкрепа за Украйна. Задълбочаващата се бюджетна криза в Германия също би могла да означава допълнителни съкращения на бюджета на Украйна, което да изложи на риск военните усилия на страната.

Герт Вилдерс

„Неотдавнашните изборни победи на Герт Вилдерс в Нидерландия и Роберт Фицо в Словакия – и двамата отхвърлят по-нататъшните продажби на оръжие за Украйна – също са симптоми на нарастваща умора от войната на Запад“, пише Велт.

„Италианският министър-председател Джорджия Мелони призна това през септември, когато беше измамена по телефона от московски комедиен дует: тя видя „много умора от всички страни“. Унгарският министър-председател Виктор Орбан вече обяви украинската стратегия за „провалена“. Всички знаят това, но никой (освен Орбан) не смее да го каже на глас“, продължава вестникът.

Орбан отдавна е критикуван за мирните си усилия в Украйна, като предупреждава, че Русия не може да бъде победена, защото е ядрена сила, и че хиляди украинци и руснаци губят бащите и братята си заради войната на изтощение.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

След това Велт изброява основните пречки, пред които е изправена Украйна на бойното поле, като отбелязва, че по време на контраофанзивата страната е отвоювала по-малко от 0,25 % от територията, която иска да си върне от Русия. В резултат на това „броят на тези, които вярват, че Украйна все още може да „спечели“ тази война, т.е. да постигне освобождение на всички свои територии, окупирани от Русия, намалява с всеки изминал ден. Планът А на Русия – да превземе Киев за няколко дни и да управлява повече или по-малко пряко – „се провали с гръм и трясък“, казва Джеймс Никси, директор на програмата „Русия и Евразия“ в британския мозъчен тръст „Чатъм хаус“. „Но план Б изглежда работи: чакаме съюзниците на Украйна да се откажат и да се приберат у дома.“

Вестникът се позовава на военния историк Фред Каган, който изброява шест причини, поради които Украйна и Русия остават в патова ситуация: „вездесъщото присъствие на безпилотни летателни апарати; способността на руснаците да провалят насочването на украинската артилерия с помощта на заглушаващи сигнали; стабилността на руските укрепления; неадекватната украинска противовъздушна отбрана и слабите военновъздушни сили; недостатъчният обсег на украинските управляеми ракети (който ще бъде подобрен от германските доставки на Taurus); недостатъчният брой танкове и оборудване за разминиране. Освен това има очевиден недостиг на боеприпаси.“

В статията обаче се отбелязва, че тази безизходица изглежда е очаквана – поне до известна степен. Западните правителства, например, се затрудняват да осигурят обикновена военна техника, като например артилерийски снаряди, в обещания брой.

Тези правителства все още не са склонни да предоставят по-модерни военни оръжия, като например управляемите ракети „Таурус“, които на теория биха могли да унищожат Керченския (Кримския) мост – жизненоважен път за доставки за Русия. Въпреки това западните правителства все още са изключително предпазливи по отношение на предоставянето на такива оръжия на Украйна от страх, че войната може да ескалира. На практика те искат да предоставят само достатъчно оръжия, за да се уверят, че Украйна не може да загуби, но и да спечели:

Това е симптоматично за отношението на Германия, но в крайна сметка и за правителството на САЩ. Американският външнополитически експерт Уолтър Ръсел Мийд наскоро се оплака в „Уолстрийт Джърнъл“, че патовата ситуация в крайна сметка е целта на правителството на Байдън: изтощените украинци ще трябва в някакъв момент да предложат мир на Русия, „а Белият дом след това ще продаде това като славна победа на демокрацията и правовата държава“.

Статията на „Велт“ обаче завършва с противоречива нотка. Въпреки че голяма част от материала е посветена на това как войната е стигнала до задънена улица, което е довело до невероятни загуби както за Русия, така и за Украйна, все пак предполага, че единственият път напред е удвояване на военната подкрепа за Украйна, вместо да се работи за мирно решение.

Цитирани са двама експерти – Карло Масала, професор по международна политика, и Нико Ланге от Мюнхенската конференция по сигурността, който наскоро написа есе, в което отбеляза, че поражението на Украйна не би било нищо друго освен „край на либералния и начало на авторитарния световен ред“.

Велт пише, че „за да предотвратят това, Европа и Съединените щати трябва да подкрепят Украйна с всичко, което могат. Ланге и Масала са изцяло в унисон с Каган. Той също така предупреждава, че намаляването на американската военна помощ ще доведе до руска победа на бойното поле. Но това „би било катастрофа не само за Украйна, но и за НАТО и Съединените щати“, казва Каган.“

„Западът ще трябва да реши дали все още вярва в себе си. И то скоро“, заключава Велт.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Загубил ли е вече Киев?, германският Die Welt твърди, че Украйна се разпада и че Орбан е бил прав, но никой не смее да го признае

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!