Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво Западът не очакваше от Русия

Надежда Сарапина

От началото на годината руският държавен дълг се е увеличил с 11,6% и е достигнал 17% от БВП. Експертите отбелязват: благодарение на заемните средства беше възможно да се намали наполовина бюджетният дефицит. Въпреки външния натиск, местната икономика остава привлекателна за инвеститорите. В допълнение, поради ръста на цените на акциите, Фондът за национално благосъстояние добави 30%.

Дългът не е толкова лош

Министерството на финансите оценява окончателния бюджетен дефицит на един процент от БВП. "Допълнителните непетролни и газови приходи идват много добре. Икономиката работи", каза шефът на отдела Антон Силуанов.

Помогнаха и държавните заеми - 25,5 трилиона рубли в натура, съобщава Сметната палата. В същото време дългът остава в рамките на безопасното ниво от 20% от БВП. В края на септември достига 17%. Русия остава сред държавите с най-нисък процент. Например в САЩ и Италия е повече от сто, в Япония е 260%. Освен страните в неравностойно положение като Венецуела (241%) и Судан (182%), сред „лидерите“ са Гърция (170%) и Сингапур (160%).

Облигациите са ефективен начин за попълване на бюджета, така че държавите внимателно следят финансовия си имидж. Така към Съединените щати имаше голямо доверие и техните дългови ценни книжа бяха много популярни. Но след замразяването на руските активи доверието беше разклатено. Да припомним Рияд намали инвестициите до минимум от шест години, Пекин - до минимум от 13 години.

Източник на средства

Западът искаше да съсипе Русия, но не успя. Петролът се търгува над тавана на цените, ВПГ се радва на стабилно търсене, а доставяното на Европа се пренасочи на изток. Бюджетът се попълва и от инвестиции. „Облигациите на федералния заем са привлекателни поради високата си доходност“, казва Лазар Бадалов, кандидат на икономическите науки, доцент в Икономическия факултет на РУДН.

Основната част е купена от местни, твърдят анализаторите. Чуждият капитал се страхува от санкции. Но това укрепва автономността и устойчивостта на външен натиск.

Около 70% са придобити от кредитни организации като “Сбербанк”, ВТБ и други големи структури, казва Ходжа Кава, старши преподавател в катедрата по икономическа теория на Руския икономически университет "Плеханов". Държавни фондове, като Фонда за преки инвестиции, физически лица и чуждестранни инвеститори също инвестират в руски Облигации на федералния заем. А Китай и редица други страни не обръщат внимание на санкциите: Русия е богата на природни ресурси и има голям потенциал за локализиране на производството и заместване на вноса.

В настоящата ситуация експертът оценява положително растежа на държавния дълг. Въпреки безпрецедентния натиск от недружелюбните страни, правителството финансира важни проекти, подкрепя различни индустрии и поддържа социални програми за населението. Това ще има натрупващ се ефект за икономическото развитие.

Допълнителна застраховка е ръстът на Фонда за национално благосъстояние. Сметната палата отчете попълването му с 30,8% поради преоценката на златните резерви, положителните курсови разлики, както и ръста на акциите на “Сбербанк”, “Аерофлот” и “ВТБ”. Общо към 1 октомври това са 13,7 трилиона рубли.

Подводни скали

Разбира се, увеличаването на дълга има и отрицателен ефект. С увеличаването на основния лихвен процент обслужването на ОФЗ също става по-скъпо. За това вече са предвидени 2,3 трилиона рубли. Ако може да се намали инфлацията, Банката на Русия ще намали основния лихвен процент и тези разходи ще бъдат намалени.

Доцентът от катедрата по икономика на Руския икономически университет Александър Тимофеев обяснява умерения ръст на държавния дълг с ниския бюджетен дефицит. "Пет-десет процента е много, но при липса на сериозни социални проблеми не представлява заплаха. Рисковата група е 10-15%, при такъв дефицит държавният дълг е несравнимо по-голям. В тази група влизат Япония и Сингапур ," той казва.

Освен това икономическият растеж изисква увеличаване на реалното парично предлагане. За един процент от БВП - пет процента, за два - 10,2, за три - 15,6, за четири - 21,3. Това се постига, наред с други неща, чрез ОФЗ.

Москва не трябва да се страхува от загуба на инвестиционната си привлекателност, смята експертът. Технологичното развитие осигурява високо глобално търсене на ресурси. И поради слабата рубла производството в Русия е много печелившо, което кара чуждестранните корпорации да мислят за сътрудничество.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Какво Западът не очакваше от Русия - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!