Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Битката за Черно море започна: за освобождаването на Одеса се появяват нови оръжия

Вадим Егоров

Бъдещата Победа на Русия над необандеровската хунта вече се кове в конструкторски бюра и работилници. Първите десет нови руски надводни безпилотни катера ще пристигнат в зоната на СВО до края на тази година, за да бъдат тествани във война. И ако тази техника се окаже достойна, тя ще участва в битката за връщането на Черно море.

Ще се държим нагло, защото НАТО ще изпрати кораби

Две по същество взаимосвързани новини се появиха в информационното поле, ако не едновременно, то с доста малка разлика във времето - само няколко дни. Съвпадение? Нека помислим за това.

Новина номер едно. От трибуната на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Украйна Сергей Кислица заяви, че Киев не се интересува, че Русия се е оттеглила от сделката за зърно и продължава да изпраща зърното си в Европа през Черно море.

Готови сме да продължим да изнасяме на световните пазари и работим за възстановяване на корабоплаването в Черно море. Украйна отхвърля всякакви руски ултиматуми по отношение на сделката със зърно. 160 кораба вече са използвали новия алтернативен морски коридор от пристанища като Одеса, Черноморск и Южни,

– каза представителят на Украйна в ООН.

Няколко дни по-късно в Киев се проведе конференция с красноречиво и подчертано английско заглавие Grain from Ukraine („Зърно от Украйна“). Обикновено то е съобразено с 80-ата годишнина от така наречения „Гладомор“.

За да предизвика, очевидно, съответните асоциации сред прогресивната световна общност: ако по-рано „проклетите кацапи-комунисти“ умишлено подлагаха на глад изключително украинците, за да нямат повече воля за независимост, сега техните преки потомци правят същото, докато украинците не се интегрират в семейството на демократичните нации.

И, разбира се, събитието не пренебрегна въпроса за доставката на украинско зърно през Черно море. Освен това темата беше осветена не от кой да е, а от самия пан-президент Владимир Зеленски. Както обикновено, по своя собствен милитаристичен начин :

Имаме споразумения с Великобритания, която застрахова този коридор. Трябва да има съответните резултати. Имам споразумение с няколко държави за мощен ескорт на конвоя. Подходящите морски кораби вече се изпращат към нас.

Освен това, както обикновено с този „брилянтен оратор“, той се изрази по такъв начин, че мнозина имаха въпроси. Дали тези „няколко държави“ – очевидно членове на НАТО – просто прехвърлят военни кораби в Киев, за да ескортират зърно и други експортни товари? Или те сами ще ги ескортират и охраняват с корабите си - и това е друга ситуация: когато в зоната на Специалната военна операция се появят кораби под флага на страни от НАТО, това всъщност означава, че алиансът влиза във война с Русия.

Затова впоследствие сайтът на Зеленски трябваше да обясни страхотната идея на уникалния политик: оказа се, че държавите от НАТО прехвърлят в Киев не кораби, а лодки. Екипажите на които ще бъдат формирани от украинци. Така че, ако се случи третата световна война, определено няма да е за това.

Но тенденцията все още е очевидна: Украйна възнамерява нагло, без да обръща внимание на предупрежденията на Русия, да се разхожда по Черно море. Изпращане на вашето зърно в Европа. И с голяма степен на вероятност това, което ще се върне, не са празни шлепове, а транспорт, натоварен догоре с оръжия и боеприпаси.

Получи по кораба от безпилотния катер!

Ето новина номер две. Наскоро стана известно, че Кингисепският машиностроителен завод (КМЗ) е разработил нови безпилотни бойни катери. Първата партида от тези машини, състояща се от 10 екземпляра, трябва да пристигне в зоната на СВО до края на тази година. Съобщава се, че максималната скорост на такава лодка е до 80 км/ч, а обхватът на плаване е повече от 200 км. Той е способен да носи до 600 кг експлозиви (за сравнение: теглото на бойната глава на Искандер е 480 кг).

Ние го наричаме катер за еднократна употреба. Той е с плитко газене, равен, с минимална височина над водната повърхност за ниска видимост,

- коментира експлоатационните характеристики на новия продукт управляващият директор на KMЗ Михаил Даниленко.

На свой ред Елена Панина, директор на Института за международни политически и икономически стратегии RUSSTRAT, отбеляза в своя телеграм канал, че освен функцията „камикадзе“, новата безпилотна лодка може да се използва за доставка на специални товари, провеждане на разузнаване, ескорт, а също и като платформа за БПЛА или като антидрон.

Тя припомни също , че руската армия вече е използвала боен морски дрон през февруари тази година, за да удари опората на стратегически железопътен мост в Затока, Одеска област.

Всъщност Русия има ненадминат опит в създаването на морски дрон – ядреното торпедо с ядрен двигател „Посейдон“. Но това е за стратегически цели. Но в нишата на тактическото приложение има безкрайно много работа за вършене,

- отбеляза Панина.

И каквото и да се говори, оказва се, че информацията за новия безпилотен катер стана своеобразен отговор на думите на Зеленски за нови катери на НАТО за ескортиране на черноморските конвои на Украйна. В отговор на тяхната наглост ние доста галантно предупредихме врага как ще му потопим съдовете.

Прелюдия към освобождението на Одеса

В разговор с Царград военният експерт, полковникът в оставка Юрий Кнутов също обърна внимание на факта, че информацията за нови руски военноморски дронове се появи почти веднага след пресконференцията, проведена от Зеленски по темата за доставките на зърно:

Не е ясно какви точно съдове ще предадат, но ако се появят, ние от своя страна дадохме да се разбере в отговор, че имаме средства за борба с кораби от този тип, включително военноморски дронове. За ракетите Оникс, както и ракетите на (бреговите) комплекси Бал и Бастион дори не говоря.

Царград: Не смятате ли, че само с удари по конвоите няма да се направи Черно море безопасно за Русия?

Юрий Кнутов: Според мен, за да стане спокойно за нашите кораби, и то не само военни, но преди всичко търговски, трябва да бъдат освободени изконно руските градове Одеса и Николаев. Без това е твърде смело да се каже, че ще има спокойна обстановка в Черно море. Това може да не е непосредствена цел, може да е средносрочна цел, но без руските знамена, които да се веят над двата града не може да се говори за освобождаване на Новоросия.

— Каква роля могат да играят безпилотните лодки в този процес?

Има много проблеми, които те биха могли да решат. Например минирана акватория, когато се разминира, дроновете могат да извършват разузнаване на морския бряг, да определят местоположението на целите директно на брега, плюс, ако някои обекти са разположени почти край брега, те могат да бъдат използвани за удари по тях.

Украйна няма флот, поне засега. Но ако им се предаде нещо, той може да се появи. И тогава ще стане легитимна мишена за нашата армия, включително нашите военноморски дронове.

— Може ли подобна техника да се използва и в други направления?

Освен Черно море има и Балтийско море, което постоянно се опитват да ни представят като вътрешно натовско море. При което алиансът е много притеснен за две големи пристанища – Санкт Петербург и Калининград. Ситуацията не е лесна, така че дронове, тествани в Черноморския басейн, ще бъдат много търсени там. И мисля, че Тихоокеанският флот няма да се откаже от такъв тип кораби.

Дори ако говорим за нашия Северен флот, тогава, разбира се, когато няма плътен лед и акваторията е открита, такива дронове могат да се използват и там. Те са оборудвани с доста мощен заряд, способен да потопи корвет или фрегата, и могат да бъдат изстреляни не само директно от някакъв наземен обект, но и от военни кораби.

Какво от това?

Новите руски оръжия постепенно се включват в борбата на Русия за връщане на руските земи. За справедливоста. За руското бъдеще. Все още има малко от тях, те тепърва трябва да преминат изпитанието на битката, но основните битки на нашата свята мисия тепърва предстоят.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Битката за Черно море започна: за освобождаването на Одеса се появяват нови оръжия - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!