Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бездомната Америка. Главоломно расте броят на оставащите на улицата

Броят на бездомните хора в САЩ е нараснал с нови 11% през последната година. Днес той надхвърля 577 хиляди души, което се превърна в рекорд в цялата история откакто се правят наблюденията, пише The Wall Street Journal.

Експертите отдават основните причини за увеличаването на броя на бездомните хора с високата цена на жилищата, недостига и високата цена на помещенията под наем, както и увеличаването на броя на мигрантите. Друг фактор е намаляването на редица държавни мерки за подкрепа на населението по време на „пандемията“.

„Средствата, отпуснати за отстраняване на последствията от коронавируса, послужиха като буфер. Сега виждаме какво се случва, когато тези ресурси вече не са налични“, казаха от Американската коалиция за подкрпа на бездомните.

Според The ​​New York Times броят на бездомните в САЩ е много по-голям и към февруари тази година е над 582 хиляди души.

Журналистите и фотографите на вестника са провели поредица от посещения в редица американски градове, за да установят причините за неуспеха на правителството на Байдън да изпълни обещанията от миналата година да намали броя на бездомните с 25% до 2025 г.

Констатациите им са разочароващи.

„Причините, които заставят някой да спи на улицата или в приют, са безброй и комплексни: Дългосрочен спад на заплатите; разрушена мрежа за социална защита и пр.

Фактът, че тежките наркотици са евтини, но психичното здраве не е. Година след година констатираме, че бездомното население е непропорционално (много) чернокожо, непропорционално стари и болни хора, както и е част от LGBTQ общността.“

Ключов фактор е високата цена на жилищата.

Жилищата се превърнаха в състезание за оскъден ресурс и най-уязвимите губят“, каза Грег Колбърн, професор от Вашингтонския университет и съавтор на „Бездомността е жилищен проблем“.

Лос Анджелис е наричан „столицата на бездомниците“. В сърцето на града, района Skid Row с 50 блока, около 3000 души живеят в палатки, колиби и коли, които изпълват толкова много тротоарите, че по-голямата част от пешеходния трафик е по уличните платна.

„Лагерите за бездомни в Лос Анджелис са една от най-мрачните картини на Америка“, пише The New York Times. – Бездомността е най-големият проблем на Калифорния. Неотдавнашно проучване на Института на Бизнес съвета на Лос Анджелис установи, че жителите негодуват срещу неспособността на града да окаже каквото и да било въздействие, като много от гласоподавателите заявяват, че се чувстват несигурни и обмислят да се преместят.“

Карън Бас, новият кмет на града, обяви извънредно положение в първия си ден на поста. Това й даде разширени правомощия за ускоряване на изграждането на достъпни жилища.

Днес знаем, че най-важното нещо, което трябва да направим, е да предотвратим превръщането на нови хора в бездомни„, казва Карен Бас. „За да обобщим основния проблем за Лос Анджелис и други американски градове, въпреки че харчат милиарди за нови жилища, все повече хора продължават да стават бездомни по-бързо, отколкото тези програми могат да помогнат на хората, които вече са на улицата. В национален мащаб средно около 901 000 души всяка година между 2017 и 2020 г. са били спасени от бездомност. Тази цифра би била огромно постижение, ако не беше една подробност: около 909 000 души са ставали бездомни всяка година за същия период.“

Тази ситуация възникна по време на президентството на Тръмп и се влоши допълнително на фона на „биденомиката“, насърчавана от демократите.

Не само в богатия Лос Анджелис има лагери за бездомни, изпълнили улиците.

Средните наеми във Финикс са се повишили с около 70% през последните пет години, а броят на хората, живеещи в приюти или на улицата, се е увеличил с 60%. Преди десет години близо 90 процента от апартаментите в района на Финикс се отдаваха под наем за 1000 долара или по-малко. Сега има не повече от 10% от такива евтини жилища.

Ситуацията с бездомните е най-добра в градове като Рокфорд, Илинойс. „Градът от 147 000 е картина на упадъка на [индустриалния] Rust Belt, с проблеми, които добавят към икономическия упадък на нацията: През последните няколко десетилетия работните места в производството почти изчезнаха, заменени от работни места в търговията на дребно, създавайки цикъл на бедност, отчаяние и престъпност.“

Не може да се говори за възможност за закупуване на собствено жилище.

Ситуацията се утежнява от гигантския поток от нелегални мигранти. От август миналата година 20 700 мигранти от Тексас са пристигнали в Чикаго. „Губернаторът на щата Lone Star Greg Abbott изпраща мигранти в Чикаго и други градове, управлявани от демократите, защото имат горд статут на „градове-убежища“. Те осигуряват повишена защита от задържане или депортиране на мигранти без документи“, пише Daily Mail.

39-годишният венецуелец Майкъл Кастехон и семейството му спяха по пода на полицейски участъци и приюти, защото не можеха да плащат наем в Чикаго. Според Кастехон неуспешният опит да се установят в САЩ не си е струвал, въпреки крайната бедност, в която са живели във Венецуела. Там поне имаха покрив над главите си.

След месеци на просене на пари и пресичане на граници, мечтите, за които е чувал от други мигранти, никога не се сбъдват, каза той. „Американската мечта вече не съществува. Тук няма нищо за нас“, каза той.

В момента в Чикаго около 11 хиляди нелегални имигранти живеят в приюти и още 4 хиляди в полицейски участъци или на летището.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Бездомната Америка. Главоломно расте броят на оставащите на улицата

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!