Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир. Scott Ritter: Има два основни проблема с наратива, който Сиймор Хърш рисува

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com

Последните месеци бяха трудни за президента Джо Байдън и неговия безпомощен външнополитически екип. Израел върви по своя път във войната си срещу Хамас, като подновява бомбардировките в Газа, а американската общественост е силно разделена, като всичко това се отразява на социологическите проучвания, които продължават да са неблагоприятни за Белия дом.  

Междувременно президентът и неговите външнополитически помощници също останаха настрана, тъй като сериозните мирни преговори между Русия и Украйна бързо набраха скорост.

"Всички в Европа говорят за това" - за мирните преговори - ми каза по-рано тази седмица американски бизнесмен, който години наред се е занимавал с украински дипломатически и военни въпроси на високо ниво в правителството. "Но между прекратяването на огъня и уреждането на конфликта има много въпроси." Журналистът ветеран Анатол Лиевен написа тази седмица, че ситуацията на бойното поле в Украйна и следователно "прекратяването на огъня и преговорите за мирно уреждане стават все по-необходими за Киев". Той заяви, че за украинското правителство, оглавявано от Володимир Зеленски, е "изключително трудно" да се съгласи на преговори, като се има предвид многократният му отказ да ги проведе с руския президент Владимир Путин.

Движещата сила на тези преговори не е Вашингтон или Москва, нито Байдън или Путин, а двамата високопоставени генерали, които ръководят войната - Валерий Герасимов от Русия и Валерий Залужний от Украйна.

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което определя границите според мястото, където са били разположени войските в момента на приключване на мирните преговори. На Русия ще бъде оставен безспорен контрол над Крим и, до провеждането на избори при военно положение през март, съществен контрол над четирите провинции или области, които Русия анексира миналата година: Донецк, Луганск, Запорожие и все още размирния Херсон. В замяна на това - отстъпка, която не беше предвидена - Русия, т.е. самият Путин, няма да се противопостави на присъединяването на Украйна към НАТО.

В интервю за "Икономист" от 1 ноември: Валерий Залужний, главнокомандващ на украинската армия, шокира редакторите, като призна, че войната му с Русия е "в патова ситуация. Ще е необходим огромен технологичен скок, за да се излезе от задънената улица". Генералът разкри, че войските му са напреднали с по-малко от единадесет мили, откакто в началото на миналото лято започна широко рекламираната украинска контраофанзива срещу Русия. "Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив", каза Залужний. "Простият факт е, че ние виждаме всичко, което прави врагът, а той вижда всичко, което правим ние. За да излезем от тази безизходица, трябва да измислим нещо принципно ново. Както някога китайците са изобретили барута", заяви Залужни.

Интервюто се появи на първите страници на вестниците по целия свят - това е новина, когато генералът, който води войната, обяви, че тя е в задънена улица - и, разбира се, разгневи украинския президент Володимир Зеленски, а генералът публично се извини за думите си. 

Но Зеленски все още управлява страната, а в някои среди в Европа се знае, че Русия и Украйна вече водят сериозни мирни преговори. Зеленски им се противопоставя и казва, че ще се стреми към преизбиране с програма, която призовава за пълно изтегляне на Русия от Украйна, преди да бъдат възобновени каквито и да било мирни преговори. Понастоящем страната е във военно положение, така че избори не могат да се проведат. Зеленски продължава да мобилизира войници за украинската армия, като се съобщава за ново призоваване на хора на възраст между 17 и 70 години.

Трябва да има някаква предистория, когато един командващ генерал казва пред известно списание, че неговата и руската армия са в патова ситуация. И ето както ми я разказаха двама американци, пряко запознати с тези въпроси.

Интервюто с "Икономист" е било организирано (което не е било известно на редакторите на списанието), след поредица от комуникации между генерала с Валерий Герасимов, който от 2012 г. е началник на Генералния щаб на руската армия. Той е и първи заместник-министър на отбраната на Русия. Герасимов е особено близък с генерала от армията на САЩ Мартин Демпси, който от 2011 г. до 2015 г. беше председател на Обединения комитет на началник-щабовете при президента Барак Обама. Демпси и Герасимов първоначално се запознават преди много години на светски събития, когато и двамата са капитани и командват противоположни танкови части в Западна и Източна Германия.

Един американски служител от службите, който е участвал в началото на преговорите между генералите, ми каза: "Интервюто в "Икономист" не беше изненадващо събитие". То бе внимателно организирано от Залужний. Посланието беше, че войната е свършила и ние искаме да си тръгнем. Продължаването ѝ би унищожило следващото поколение граждани на Украйна".

Служителят признава, че няма съмнение, че Залужний е получил подкрепа при вземането на решение за публично оповестяване от някои ключови американци".

"Каква е била целта на интервюто? Да накара ръководството на Украйна (Зеленски и неговата котерия) да се съгласи на споразумение и да осъзнае, че продължаването на войната е самоунищожително". Информаторът ми добави, че има  по-голяма цел: да бъдат убедени украинските граждани, че трябва да се съгласят на преговори за прекратяването на войната.

Междувременно от руска страна, твърди информаторът, "Герасимов също осъзна, че от военна гледна точка войната в Украйна е разрушителна безизходица". Руският генерал "най-накрая убеди Путин, че няма как да се постигне победа. Руските загуби бяха огромни".

"Но как да се убеди Зеленски?", попита риторично моят информатор и добави:"Той е луд, който е заложил живота си на политическа и военна победа. Той е пречка за постигане на споразумение и има доста съюзници в украинската армия. Така че посланието, което беше изпратено на Зеленски, е, че ще водим разговори с руснаците със или без теб и те ще бъдат между военни и военни. На съседите ви им е писнало от вас, особено на Полша и Унгария, и те искат украинските бежанци да се върнат в една мирна страна."

Другият проблем, пред който е изправен Зеленски, според служителя, е икономически: "Как да управлявате държава без брутен вътрешен продукт?"

Според служителя сделката, която е на масата на Зеленски, предлага руско разрешение Украйна най-накрая да се присъедини към НАТО. Крим ще остане в руски ръце, а в четирите частично окупирани области, за които претендира Русия, ще има свободни руски президентски избори. Преди две седмици Путин подписа закон, който позволява гласуването в тези области да се проведе при военно положение.

"Белият дом е напълно против предложеното споразумение", каза информаторът ми,  но то ще се случи. Путин не е възразил." Смята се, че той "ще иска да го сключи". 

Остава още много работа по много детайли от предложеното споразумение, каза информаторът и изброи доста труден списък: Военнопрестъпниците и от двете страни, гражданството, компенсациите, утилизацията на боеприпаси, икономиката и най-важното - политическото брандиране на всичко това. Никоя от страните не иска да бъде обявена за губеща и търси мир с чест. Опитите да се върне пастата за зъби в тубата няма да са лесни, но най-важното е да се предотврати бъдеща ескалация. Разполагаме с цялата зима, за да го изработим с някои добри хора, които ни подават ръка".

Моят информатор разказа за един окуражаващ знак. Руският външен министър Сергей Лавров наскоро поиска да бъде поканен на международната конференция на ОССЕ по въпросите на сигурността, която се проведе тази седмица в Скопие. "Беше му отправена покана и той я прие", каза служителят. "Съединените щати бяха информирани, но не наложиха вето."

Втори американец, чиято информация идва от чужбина, потвърди, че Русия може да е склонна да "позволи на Украйна да се присъедини към НАТО", но добави важна уговорка. Съгласно предварителното споразумение НАТО ще трябва да се ангажира "да не разполага свои войски на украинска територия". Споразумението също така няма да позволи на НАТО да разполага нападателни оръжия в Украйна, но ще бъдат разрешени отбранителни оръжейни системи. 

Американският ми информатор добави, че ако предложените мирни преговори успеят, Русия ще се съгласи да се присъедини отново към Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, от който наскоро се оттегли. Тя също така ще се съгласи да изтегли военните си сили от районите в близост до балтийските държави и Молдова.

Той ми каза, че предложеното споразумение има вътрешна логика поради военните реалности на място. По думите му Русия, подобно на Украйна, не е в състояние да извършва пробивни атаки в дълбочина на сегашния фронт на войната. "Те се опитаха, но не успяха. Колкото и неефективна и разточителна да е нейната армия, Русия може да задържи териториите, които е завладяла в Източна Украйна. А ние навлизаме в зимните месеци, през които калта и снегът правят невъзможен какъвто и да е напредък".

Двамата генерали Герасимов и Залужни може да продължат да разговарят и Путин наистина да е заинтересован от споразумение, което да му даде постоянен контрол над Крим и четирите провинции, за които претендира, но Зеленски е непредвидим.

Американският служител заяви, че на Володимир Зеленски е било казано следното: това е проблем за решаване между военните и разговорите ще продължат с вас или без вас. Ако е необходимо, добави моят информатор от службите, можем да финансираме пътуването му до Карибите. 

Източник: seymourhersh.substack.com

Превод: "Гласове"

Scott Ritter

Има два основни проблема с наратива, който Сиймор Хърш рисува с най-новия източник за Русия и Украйна.

Едната е, че Русия ще спре да се бие, без да освободи цялата конституционно установена територия на Русия.

Второто е, че Русия ще позволи на Украйна да се присъедини към НАТО.

Сякаш източникът на Hersh смята, че Русия е загубила тази война.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир. Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите между военните ще продължат с него или без него | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!