Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ройтерс: ЕС увеличи вноса на руско ядрено гориво

Европейският съюз отново увеличи вноса от Русия на ядрено гориво и услуги за реактори, проектирани и изградени в Русия. Това съобщи Ройтерс на 1 декември, позовавайки се на Агенцията за доставки на Евратом.

Този внос не подлежи на санкции от страна на ЕС. В същото време общият обем на доставките от Русия остава стабилен през миналата година, въпреки нарастващото търсене на ядрена енергия в Европа.

Изпълняващият длъжността ръководител на Евроатом Стефано Чикарело заяви в интервю за Ройтерс, че петте европейски държави, които експлоатират водно-водни енергийни реактори ще надхвърлят нивата на внос за 2021 г. през тази година. Според него тази тенденция подчертава предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, за да постигне самодостатъчност по отношение на горивото за такива реактори.

„Вносът от държави, в които се експлоатират произведени в Русия реактори ВВЕР, се е увеличил през 2022 г. в сравнение с 2021 г. и вероятно ще се увеличи през 2023 г. в сравнение с годината преди началото на войната в Украйна“, каза той.

Например през 2022 г. България, Чехия, Финландия, Унгария и Словакия са закупили 30% повече услуги за конверсия и 22% повече услуги за обогатяване на уран от Русия.

По-рано през ноември Катрин Хъф, ръководител на Службата за ядрена енергия към Министерството на енергетиката на САЩ, заяви, че зависимостта на САЩ от руското ядрено гориво представлява критична заплаха за националната сигурност и целите, свързани с климата. Хъф заяви, че опасенията са свързани с факта, че около 20% от горивото, използвано в американските ядрени реактори, идва от договори за обогатяване на уран, сключени с руски доставчици.

В края на август анализатори на агенция Блумбърг отбелязаха, че „Росатом“ остава най-голямата компания за обогатяване на уран в света, която захранва почти една четвърт от 92-те американски ядрени реактора и десетки други електроцентрали в Европа и Азия.

Преди това стана известно, че през първата половина на 2023 г. САЩ са закупили от Русия 416 тона уран, което е 2,2 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година. От своя страна Русия е спечелила 696,5 млн. долара от продажби на уран на САЩ през първата половина на 2023 г., което е най-високата сума от 2002 г. насам.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ройтерс: ЕС увеличи вноса на руско ядрено гориво

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!