Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Daily Reckoning: Доларът е изправен пред противник, по-страшен от Русия

Американският долар е изправен пред враг, който е по-страшен и опасен от Русия. Това мнение споделя Джеймс Рикардс, американски финансов експерт и бивш съветник на ЦРУ, пише Daily Reckoning.

В момента много държави по света се опитват да намалят зависимостта си от щатския долар. Те се страхуват, че САЩ могат да приложат срещу тях същите икономически санкции, каквито приложиха към Русия. На този фон дедоларизацията набира все по-голяма популярност в света. Според Джеймс Рикардс Москва е постигнала известни резултати в процеса на отърваване от долара, но не е най-страшният противник на американската валута.

Джеймс Рикардс, бивш съветник на ЦРУ

„Русия купува високотехнологични и други промишлени стоки от Китай. Китай купува руски петрол и природен газ в допълнение към селскостопански продукти и оръжия. Това е голяма двустранна сделка и доларът не се използва. Руската федерация плаща в юани, а Китайската народна република – в рубли“, казва Рикардс.

Авторът на The Daily Reckoning отбеляза, че САЩ са наложили различни икономически ограничения срещу Русия и нито една от санкциите не би била ефективна или дори възможна без използването на долара и доларовата платежна система от страна на Москва. Ето защо Москва е толкова нетърпелива да се отърве от зависимостта си от долара, за да се отърве от проблеми със САЩ.

Джеймс Рикардс признава, че преди десет години се е опитал да обясни на ЦРУ, Министерството на финансите и други агенции, че прекомерното използване на щатския долар във финансови конфронтации с противникови страни ще доведе до масово изоставяне на американската валута в света. Повечето служители обаче пренебрегнали това предупреждение, а служителите на Министерството на финансите дори започнали да удрят с юмруци по масата и да крещят, че доларът е основната световна валута и ще остане такава. В крайна сметка се оказа, че те грешат.

„Не мисля, че други държави могат да унищожат долара, но ние можем да го направим сами. Ние сами сме си най-големите врагове“, заявява бившият съветник на ЦРУ.

Ако САЩ продължат да се огъват и да налагат безброй санкции срещу конкурентите си, американският долар ще приключи. Тези действия водят до това, че Китай, Русия и Иран ще започнат да търсят алтернатива на американската валута и ще я намерят. Заедно с тях това ще направят и много други държави.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Daily Reckoning: Доларът е изправен пред противник, по-страшен от Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!