Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Политико": Приятелят на Путин Орбан тласка ЕС към ръба на пропастта заради Украйна

Автор: Барбара Моенс, Николас Винокур и Джакопо Баригаци, Политико

Срещата на върха този месец ще бъде решаващ тест за това докъде ще стигне Будапеща, за да осуети подкрепата на ЕС за Киев

Унгарският министър-председател Виктор Орбан редовно тласка ЕС към ръба на пропастта, но дипломатите са в паника, че неговата враждебност към Украйна сега е на път окончателно да тласне съюза към пропастта.

Политическата криза е на път да избухне по време на срещата на върха в средата на декември, когато лидерите на ЕС трябва да вземат историческо решение за приемането на Украйна в клуба на 27-те държави и да сключат ключова бюджетна сделка, за да хвърлят спасителна линия от 50 млрд. евро за закъсалата военна икономика на Киев. Срещата трябва да даде знак на САЩ, че въпреки политическото разсейване във връзка с войната в Близкия изток, ЕС е напълно ангажиран с Украйна.

Изглежда, че тези надежди ще бъдат сринати от Орбан - човек, който поддържа близки връзки с руския диктатор Владимир Путин и който според мнозина е подкопал демокрацията и върховенството на закона у дома. Той настоява целият политически и финансов процес да бъде замразен, докато лидерите не се съгласят с цялостно преразглеждане на подкрепата на ЕС за Киев.

Това създава огромно главоболие за лидерите на ЕС. Макар че Унгария представлява само 2% от населението на ЕС, Орбан може да държи блока като заложник, тъй като се предполага, че той действа единодушно по големите стратегически решения - а те едва ли са по-големи от започването на преговори за присъединяване на Украйна.

Това далеч не е първият случай, в който Орбан слага прът между спиците в работата на ЕС. Всъщност той е най-яростният противник на санкциите срещу Русия още от анексирането на Крим от Путин през 2014 г. насам. Но този път е различно, твърдят дипломати и служители на ЕС.

Снимка: БТА/АР

"Насочваме се към сериозна криза", казва един от служителите на ЕС, пожелал анонимност. А високопоставен дипломат от ЕС предупреди, че това може да се превърне в "един от най-трудните Европейски съвети".

Орбан играе в дългосрочна перспектива, казва Петер Креко, директор на базирания в Будапеща Институт за политически капитал. "Орбан изчаква Европа да разбере, че не е възможно да спечели войната в Украйна и че Киев трябва да направи отстъпки. (...) Сега той усеща, че моментът му настъпва, защото умората от Украйна се надига в общественото мнение в много страни от ЕС."

На теория на масата има ядрен вариант - такъв, който би изключил Унгария от политическите решения на ЕС - но страните смятат, че аварийният шнур е токсичен заради прецедента, който би донесъл на разединението и фрагментацията на ЕС. Засега изглежда, че европейските лидери ще приложат обичайния си подход на любезно ухажване на лошото момче на ЕС, за да се опитат да издействат компромис.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, чиято задача е да сключва сделки между 27-те лидери, ръководи мекото и нежно търсене на компромис. В началото на седмицата той пристигна в Будапеща за интензивна двучасова дискусия с Орбан. Въпреки че срещата не доведе до незабавен пробив, тя беше полезна, за да се разберат опасенията на Орбан, заяви друг служител на ЕС.

Става въпрос за парите

Някои дипломати от ЕС тълкуват заплахите на Орбан като стратегия за повишаване на натиска върху Европейската комисия, която задържа 13 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария поради опасения, че страната не спазва стандартите на ЕС за върховенство на закона.

Други обаче смятат, че е грешка да не се гледа отвъд непосредствените транзакционни тактики. Орбан отдавна поставя под въпрос стратегията на ЕС за Украйна, но до голяма степен беше игнориран или представян като марионетка на руския президент Владимир Путин. "Наблюдавахме го, бяхме изумени, но може би не отделихме достатъчно време, за да го слушаме в действителност", призна втори високопоставен дипломат от ЕС.

Снимка: AP/БТА

Лидерът на партията "Фидес" все по-често се оказва в изолация в Брюксел. Предишните умиротворители като бившия германски канцлер Ангела Меркел или други шепнещи на Орбан от така наречената Вишеградска четворка - Словакия, Полша, Унгария и Чехия - вече не са там. Очакваното завръщане на Доналд Туск в Полша, про-европейски и антируски лидер, само ще засили статута на Орбан като самотен и непокорен удържащ се.

"Вече няма кой да вразуми Орбан", казва трети служител на ЕС. "Сега той подкопава ЕС отвътре."

Оръжията на масата

С нарастването на разочарованието ЕС обмисля как да се справи с унгарските заплахи.

Теоретично Брюксел може да използва срещу Унгария т.нар. процедура по член 7 на ЕС, която се прилага, когато се смята, че дадена страна е в риск да наруши основните ценности на блока. Процедурата понякога се нарича "ядрената опция" на ЕС, тъй като предвижда най-сериозната политическа санкция, която блокът може да наложи на страна членка - отнемане на правото на глас при вземане на решения от ЕС.

Заради тези далечни последици Евросъюзът не е склонен да използва тази опция Унгария. Когато през 2000 г. лидерите на ЕС въведоха "дипломатически санкции" срещу Австрия, ден след като партията на австрийския крайно десен лидер Йорг Хайдер влезе в коалицията, това даде обратен ефект. Много австрийци бяха разгневени от намесата на ЕС и настроенията срещу ЕС се повишиха. Санкциите бяха отменени по-късно същата година.

Сега в Брюксел е широко разпространено мнението, че член 7 може да предизвика подобна реакция в Будапеща, да подхрани популизма и в по-дългосрочен план потенциално дори да предизвика ефекта на снежната топка, водещ до излизане на Унгария от блока.

Предвид тези опасения дипломатите удвояват усилията си за намиране на начини за заобикаляне на унгарското вето.

Един от вариантите е 50-те милиарда евро за Украйна за периода 2024-2027 г. да бъдат разделени на по-малки суми на годишна основа, заявиха трима служители. Критиците обаче предупреждават, че този вариант няма да постигне целта да се осигури по-голяма предвидимост и сигурност за затруднените публични финанси на Украйна. Той също така би изпратил лош политически сигнал: ако ЕС не може да поеме дългосрочен ангажимент към Украйна, как тогава може да иска от САЩ да направят същото?

Същата дилема се отнася и за планираната военна помощ от ЕС. Страните от ЕС биха могли да използват двустранни споразумения, а не структури на ЕС като Европейския механизъм за мир, за да изпратят военна помощ на Украйна, като по този начин на практика изключат Будапеща. Това обаче би означавало, че ЕС като такъв не играе никаква роля в предоставянето на оръжия - признание за безсилие, което е трудно за преглъщане и вреди на единството на ЕС спрямо Киев.

"Очевидно е", че нараства загрижеността относно политическата подкрепа на ЕС за Украйна, заяви външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис. "Първоначално това беше Унгария, сега все повече страни се съмняват дали има път".

Запитан за възраженията на Унгария, Руслан Стефанчук, председател на украинския парламент, заяви пред "Политико": "Украйна отива в Европейския съюз и Украйна е спазила всички препоръки (...) Искам да се уверя, че всички държави членки уважават напредъка, който Украйна е демонстрирала."

Дългата игра

Остава още един вариант по подразбиране, който е класически за ЕС: да се отлага и да се отлагат ключовите решения за политиката спрямо Украйна за началото на следващата година. Отделно от Унгария, Берлин се бори и с последиците от това, че германският върховен съд изтри 60 млрд. евро от фонда за климата - и така създаде огромна дупка в бюджета си.

Подобно забавяне би довело и до истории за разбитото единство на ЕС, каза друг дипломат от ЕС. Но "в реалния свят това не би било проблем, защото бюджетът на Украйна е наред до март 2024 г.".

За други обаче печеленето на време е сложно. Европа се насочва към избори през юни следващата година, което прави вземането на деликатни решения по-трудно. "Наближаването на изборите няма да направи нещата по-лесни", каза вторият служител на ЕС, като същевременно подчерта, че бързите решения са от ключово значение за Украйна. "За Зеленски това е от екзистенциално значение, за да поддържа бойния дух на бойното поле".

Брюксел все повече се притеснява и от дългосрочната игра на Орбан. От Будапеща непрекъснато се отправят нападки срещу Брюксел по различни въпроси - от демократичния дефицит до културните войни за миграционната политика на ЕС. Последният пример за това е агресивна евроскептична рекламна кампания, включваща плакати, насочени към самия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На плакатите фон дер Лайен е изобразена до Александър Сорос, син на Джордж Сорос, председател на фондация "Отворено общество", с репликата: "Нека не играем по свирката им!"

Снимки: Getty Images

"Никой не се чувства комфортно предвид случващото се в Унгария", заяви в четвъртък комисарят по бюджета Йоханес Хан. "Много е трудно да се смири, като се има предвид кампанията, която той води срещу ЕС и срещу президента. Когато пита народа си за много неща, той не пита, ако Съюзът е толкова по-лош от СССР, защо не напуска?"

Но Орбан изглежда по-скоро желае да превземе ЕС отвътре, отколкото да напусне кораба, както направи Великобритания. Той все повече усеща, че вятърът духа в неговата посока след неотдавнашните резултати от изборите в Словакия и Нидерландия, казва Креко, където победителите са на едно мнение с него, когато става въпрос за Украйна, миграцията или въпросите на пола.

Унгарският министър-председател побърза да поздрави победителя в нидерландските избори, яростно противопоставящия се на ЕС Герт Вилдерс, като заяви, че "вятърът на промяната е тук".

"Орбан играе в дългосрочна перспектива", каза третият служител на ЕС. "С Вилдерс, още един или двама крайнодесни лидери в Европа и потенциалното завръщане на Тръмп той скоро може да се окаже по-малко изолиран, отколкото всички си мислим."

Превод Dir.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Политико": Приятелят на Путин Орбан тласка ЕС към ръба на пропастта заради Украйна | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!