Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вотът за България в Шенген отпадна от дневния ред на Съвета на вътрешните министри

Министрите на вътрешните работи от ЕС няма да гласуват за приемането на България и Румъния в Шенген на заседанието си следващата седмица, след като Австрия наложи вето на включването на точката в програмата на Съвета за вторник, съобщиха БНР и "Дневник".

Причината е, че няма единодушие сред държавите-членки.

Вместо това, министрите на вътрешните работи ще направят преглед на актуалното състояние и оценка на напредъка на България и Румъния по пътя на присъединяването им към пространството за свободно движение.

Решение за присъединяване няма да бъде взето, въпреки че докладът от мисията за установяване на факти, проведена наскоро от Европейската комисия у нас, е изключително положителен. Предстои той да бъде обсъден от министрите и от държавите от ЕС.

Тази мисия бе организирана по настояване на Нидерландия - една от двете страни членки, които се противопоставят на влизането ни в Шенген. Другата е Австрия.

"Тази среща обаче не е последната възможност за положително решение", казват източници от Брюксел и уточняват, че то може да бъде взето от постоянните представители и на Съвети в друг формат.

Напълно възможно е решение за влизането на България и Румъния в Шенген да бъде взето до края на годината и от испанското председателство на Съвета на ЕС се надяват да стане така, изтъкнаха дипломатите. Това може да стане и с писмена процедура, без свикване на Съвет в Брюксел.

Междувременно румънският евродепутат от Национално-либералната партия Рареш Богдан заяви за телевизия Антена 3, че Австрия е променила радикално позицията си за присъединяването на Румъния към Шенген, а изгледите са по-добри отколкото преди година, като уточни, че това, че няма да има гласуване по тази тема на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 5 декември, е "стратегическо оттегляне, защото не можем да се отделим от България с отделен вот", съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Рареш Богдан казва, че очаква България да получи одобрение за присъединяването си в нидерландския парламент, след което да се премине към "финалната права" и да се даде вот или на извънреден съвет между Коледа и Нова година, на 27 или 28 декември, или в началото на следващата година, дори да е "на две скорости" - на първата фаза с отваряне на въздушните граници на 22 март, а после и на пътните и железопътните.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Вотът за България в Шенген отпадна от дневния ред на Съвета на вътрешните министри | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!