Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин нареди да се увеличи руската армия. Зеленски обяви реформи в мобилизацията

Руската армия ще наброява 2,2 милиона души, от които 1,32 милиона военни

dir.bg

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди да се увеличи с 15 процента числеността на военнослужещите в руските въоръжени сили. В същото време украинският държавен глава Володимир Зеленски обяви, че Киев подготвя реформи в мобилизацията за армията заради проточването на войната.

Разпореждането на руския държавен глава се съдържа в подписан от него указ, публикуван на сайта на Кремъл. В него увеличението е обяснено с "нарастване на заплахите", свързани с конфликта в Украйна.

Руската армия ще наброява 2,2 милиона души, от които 1,32 милиона военни, според президентския указ.

Предходният указ датираше от август 2022 г. и установяваше броя на членовете на въоръжените сили на 2 милиона души, от които 1,15 милиона военнослужещи.

От своя страна президентът Зеленски заяви в традиционното си вечерно обръщение към нацията, че промените в украинската мобилизационна система за фронта са наложителни.

Миналата седмица държавният глава каза, че Украйна подготвя реформи в мобилизацията за армията заради проточването на войната. Зеленски каза, че на заседание на военното командване са се обсъждали сценарии, които може да доведат догодина до "конкретни резултати" за страната във войната с Русия.

"Това засяга най-вече военната мобилизация. Всеки в Украйна осъзнава, че промените в тази област са наложителни", отбеляза президентът във вечерното си обръщение.

"Това не е просто въпрос на бройка, на това кой може да бъде мобилизиран", каза той. "Това е въпрос на времева рамка за всеки, който сега е в армията, за демобилизация и за тези, които ще се присъединят към армията. Става въпрос и за условията", каза Зеленски и добави, че въпросите трябва да бъдат разгледани от командирите и Министерството на отбраната, за да бъдат представени на командването.

Украинската контраофанзива, която започна това лято след месеци на подготовка, е в застой в южната и източната част на страната, без значителен напредък или надежда за пробив, отбелязва Франс прес. От началото на есента руските сили са тези, които показват, че все още разполагат с ресурси, като извършват атаки, допълва френската агенция.

Силите на Москва упорито атакуват Авдеевка - промишлен град в покрайнините на Донецк, който те се опитват да обкръжат, припомня Франс прес. Завладян за кратко през 2014 г. от проруските сепаратисти, градът с времето се превърна в символ на украинската съпротива.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин нареди да се увеличи руската армия. Зеленски обяви реформи в мобилизацията | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!