Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Депутат поиска смъртно наказание за Тагарев заради сделката с американските "Страйкър"-и

"Възраждане" заговориха за смъртно наказание, предаде репортер на "Фокус". Това се случи по време на дебата за ратификация на договора за бронетранспортьорите "Страйкър", които страната ни планира да закупи за нуждите на сухопътните войски. 

Сделката за „Страйкър“-ите: купуваме сега, получаваме друг път

"В цялата история на силните войски по света, имало ли е случай силна армия да разчита приоритетно на чуждо въоръжаване, ако може да си го осигури сама?“, попита Ивайло Чорбов от "Възраждане".

И продължи: "Чули ли сте някога отговор по същество от министър Тагарев. Вълнувам се, но смятам, че трябва да се помисли доста по-сериозно в посока каква отговорност ще носят хора като Тагарев, които взимат подобни решения. И колкото и да е смело и невероятно за хората в залата, нека да не забравяме, че наистина националноотговорните държави и войски имат смъртно наказание в дадени случаи".

Той каза, че Тагарев трябвало да получи смъртно наказание, ако проектът не се реализира. 

"За мен лично, смятам, че в бъдеще, ако тази сделка се окаже неизпълнена, а направо позорна за България и компрометира нашата сигурност, смятам, че това лице, Тагарев, трябва да има смъртно наказание", каза Чорбов.

В отговор на това Николай Дренчев от "Възраждане" обясни, че решенията се взимат от Народното събрание и отговорността ще бъде търсена там. 

Тагарев заяви от парламентарната трибуна, че ще се абстрахира от психическите атаки:

"Психоатаките продължават, но ще се абстрахирам от тях", каза той и благодари за подкрепата на проекта за инвестиционни разходи. "Днес ще направите малък празник, поне за сухопътните войски, в които над 35 г. чакат нова бойна техника", заяви той.

Отхвърли и критиките за работата с правителството на САЩ - то работело по този начин с над 60 страни по света, почти целия демократичен свят. И подчерта, че всички количества и срокове са уточнени в договора.

"Има ясен график. Договорът предвижда значително индустриално участие. Очакваме то да доведе до значим индустриален ефект не само за производство, но и за последващата поддръжка на тези машини. Ще имаме работа за десетилетия в резултат на този договор", оптимистичен бе министърът.

Тагарев добави, че ще има серия от договори, това е само първият. Доставката на боеприпаси и производството им е предмет на други договори и вече се водят разговори за производство в България "изцяло или поне частично". 

Според него бил избран и най-добрият вариант за плащане.

Преди това Румен Гечев от БСП повтори вече познатата теза, че в Европа няма страни, които да ползват такива бронирани машини. И подчерта, че има множество производители на подобна техника, към които да се обърнем. Той отново настоя, че България подписва празен чек, защото никъде не е описана цената на резервните части.

"Няма нормален човек да се подпише и вкъщи да ви достави мебелите, без да знае колко ще струва", предупреди социалистът.

Той предупреди главната прокуратура да следи внимателно и потенциалните сделки за безпилотни летателни машини.

"С какви очи и сърце ще натиснете копчетата "за", като имаме горчивия опит с F-16? Kак се казват хората, които всеки път правят едно и също нещо, очаквайки друг резултат", попита той, ядосвайки се на "поредната грешка".

Предложи да купят 10, да ги пуснат на полигоните, да ги дадат на механиците. И предупреди, че машините ще са с калибър, който не произвеждаме.

"Произвеждаме за цял свят, а ще трябва да внасяме през океана", гневен бе той. Според съпартиеца му Стоян Таслаков "Страйкър"-ите били "на една мина живот", а "американците са намерили тука едни баламурници". Защото, за да се развива икономиката им, им "трябват повече глупаци, които да купуват неща, които не им трябват".

Бившият МВР министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев бе доволен, че "правителството продължава това, което правеха 3 правителства на ГЕРБ".

"Единствено ГЕРБ купуваше бойни средства и говори за военни способности", изтъкна той. И отрече F-16 да са "хартиен проект". Tой атакува социалистите, че през 2009 г. са искали да купуват корвети.

"Добре, че отказахме тази сделка, тях и на чертежи ги нямаше. Тогава имаше много пари за отбрана - 3% от БВП при правителството на Станишев, и щяхме да купуваме корвети", атакува той, докато защитаваше покупката на "Страйкъри" сега.

Шефът на ресорната комисия Христо Гаджев от ГЕРБ също се включи в защита на сделката точно преди края на дебата.

"Искам да сте малко по-снизходителни към министъра и това правителство. Зародишът е в служебното правителство, което през май е задвижило нещата", заяви той. И добави, че "Страйкъри" в България имало от години - тренирали с нашите дори в Ново село. Техниката пък била изключително добра, а в договора са предвидени 80 млн. долара за индустриално сътрудничество и инвестиции в "Терем". Той се надява още през януари в комисията по отбрана да има план как това сътрудничеството ще се осъществи. Работниците в заводите във Велико Търново и Варна били възрастни, не бива да се допуска те да бъдат обучени и след това - пенсионирани.

След края на дебата Тагарев пак се оплака от "психоатаки". И пак обясни, че схемата за плащане е най-добрата. Отхвърли и тезата за отпаднала необходимост на машините.

"Дали военното ръководство изпълнява заповеди - така бе при министър Джуров, той изпълняваше заповедите на "Ленинградски проспект" в Москва", заяде се той със социалистите, връщайки към времето на комунизма. 

В крайна сметка сделката със САЩ бе ратифицирана със 146 гласа "за", 53 против ("Възраждане, БСП и трима от ИТН) и 5 въздържали се (двама от БСП и трима от ИТН) след близо час дебат, в който участие взеха основно БСП и "Възраждане".

Според Дренчев договорът се случвал по американски тертип: "Плати или умри". А по предложение на Христо Гаджев от ГЕРБ депутатите веднага се захванаха и с второто четене на ратификацията. Разискванията продължиха точно 15 секунди - никой не пожела да се изкаже. Окончателно законопроектът мина със 148 гласа "за", 53 против и 5 въздържали се.

Източници: Агенция "Фокус", "24 часа"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Депутат поиска смъртно наказание за Тагарев заради сделката с американските "Страйкър"-и | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!