Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сиярто: Унгария и Северна Македония се договориха да попречат на България да вдигне таксите за транзит на руски газ

Унгария и Северна Македония се договориха да предприемат съвместни стъпки, за да попречат на България да вдигне таксите за транзита на руски газ през нейна територия. Това каза министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто след среща в Скопие с министъра на икономиката на Северна Македония Кресник Бектеши.

„Наскоро България предприе враждебни действия срещу Северна Македония, Сърбия и Унгария, като въведе данък върху транзита на природен газ, доставен за тези три страни. Този ход на България лесно може да застраши сигурността на енергийните доставки на трите страни“,  написа Петер Сиярто на страницата си във Фейсбук.

"Този враждебен ход на България е в пълно противоречие с европейското право. Ето защо Унгария започна процедура по този въпрос в Европейската комисия, а Северна Македония се обърна към Международната агенция по енергетика. Днес се разбрахме с министъра на икономиката Крешник Бектеши да продължи координацията нашите действия и да не позволяваме България да бъде застрашена нашата енергийна сигурност“, каза Сиярто.

На 13 октомври българският парламент въведе допълнителна такса от 20 лв. (около 10 евро) на MWh за транзита на руски газ, доставен по газопровода "Турски поток" и неговите разклонения за Сърбия и след това за Унгария.

На 17 октомври Сърбия и Унгария подготвиха съвместно изявление, в което посочиха, че решението на България да увеличи ставката за транзит на газ от Русия е враждебна стъпка, която „застрашава сигурността на енергийните доставки“ на двете страни.

На 10 ноември Унгария изпрати писмо до Европейската комисия.

На 26 октомври българският президент Румен Радев сезира Конституционния съд във връзка с въвеждането на допълнителни такси за транзита на руски газ, като отбеляза, че приетият закон нарушава редица разпоредби на конституцията, принципите за гарантиране на правото на собственост и свободна стопанска инициатива. Според президента подобна стъпка не отговаря на законността на данъците и таксите, тъй като не е ясен правният статут на вноската - дали е данък, такса или мито.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сиярто: Унгария и Северна Македония се договориха да попречат на България да вдигне таксите за транзита на руски газ - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!