Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Майкъл Снайдер: ЦЯЛАТА БАНКОВА СИСТЕМА СЕ ТРЕСЕ!

Майкъл Снайдер

„Защо големите банки изведнъж се втурнаха да закриват толкова много местни клонове в цялата страна? Както съм обсъждал в предишни статии, в момента американските банки са натрупали стотици милиарди долари нереализирани загуби. Когато финансовите институции изпаднат в затруднение, те започват да се съобразяват с парите си и да намаляват разходите си. В допълнение към съкращаването на работници, нашите банки намаляват разходите си чрез постоянно затваряне на местни клонове. Например между 12 и 18 ноември шестата по големина банка в Съединените щати подаде документи за закриване на още 19 местни клона

„Шестата по големина американска банка, PNC, потвърди закриването на още 19 клона в цялата страна, след зашеметяващото закриване на 203 клона по-рано тази година. Това решение, съответстващо на преориентирането на банката към цифрово банкиране, предизвиква безпокойство сред клиентите, които предпочитат традиционните методи на банкиране.

Планираното за февруари 2024 г. затваряне ще засегне предимно Пенсилвания, където се намират повечето клонове, определени за закриване. Въпреки това няколко клона в други щати, включително Илинойс, Тексас, Алабама, Ню Джърси, Охайо, Флорида и Индиана, също ще затворят врати, оставяйки клиентите в тези региони с ограничен достъп до лични банкови услуги“, съобщава The Sun. (според изданието на 16 февруари 2024 г.)

Разбира се, PNC има много клиенти. През същата седмица няколко други известни банки предприеха подобни стъпки

JPMorgan Chase е много близо до PNC – затваря 18 клона – три в Охайо, по два в Кънектикът и Южна Каролина и по един в 11 щата, включително Ню Йорк, Илинойс, Флорида и Масачузетс.

На трето място е Citizens Bank с осем заявления за закриване на клонове – шест в Ню Йорк и по едно в Масачузетс и Делауеър. Базираната в Минеаполис U.S. Bank подаде седем заявления за закриване – три в Тенеси и по едно в Мисури, Уисконсин, Охайо и Илинойс.

Bank of America подаде пет заявления – две в Ню Йорк и по едно в Тексас, Масачузетс и Калифорния.

Citibank подаде две заявления за закриване на клонове, а Sterling, Bremer, First National Bank of Hughes Springs, Windsor FS&LA и Aroostook County FS&LA подадоха по едно заявление.“

Общо банките подадоха заявления за закриване на 64 клона. Прочетете отново последното изречение. Само за една седмица американските банки решиха да закрият общо 64 клона. Това е зашеметяващо. Това, на което сме свидетели в момента, е цунами от закриване на клонове.

За съжаление, банките ни ги очакват още по-големи проблеми, тъй като в момента в сектора на недвижимите имоти цари пълна бъркотия. Продажбите на съществуващи жилища са спаднали до депресиращо ниски нива, а току-що научихме, че продажбите на нови жилища в САЩ са намалели с 5,6% през миналия месец…

„Продажбите на нови жилища в Съединените щати спаднаха през октомври, тъй като типичните лихвени проценти по ипотечните кредити достигнаха най-високите си нива за тази година.

Продажбите на новопостроени жилища са намалели с 5,6% през октомври до сезонно изгладен годишен темп от 679 хил., спрямо ревизирания темп от 719 хил. през септември, според съвместен доклад на Министерството на жилищното строителство и градското развитие на САЩ и Бюрото за преброяване на населението.

Цените на новите жилища също намаляват

„Така средната цена на продадените нови еднофамилни къщи през октомври се понижи с 3,1% спрямо септември до 409 300 долара, което е най-ниската стойност от август 2021 г. насам, и е със 17,6% по-ниска от тази преди година, когато беше пикът, сочат днешните данни на Бюрото за преброяване на населението. Тримесечната плъзгаща се средна стойност е спаднала с близо 12% от пика си през декември миналата година.

Това са договорни цени и не включват разходите за изкупуване на ипотечни лихви и други стимули, като например безплатни подобрения. Те обаче отразяват по-ниските цени, дължащи се на по-малките площи и на „деактуализацията“.

Междувременно кризата в сектора на търговските имоти продължава да се задълбочава. Само вижте тези нови данни, които бяха публикувани преди няколко дни от Trepp

Обемът на CMBS кредитите, които са класифицирани като просрочени, се е увеличил с 49,4% през 10-те месеца до октомври до 27,91 млрд. долара. Този обем възлиза на 5,07% от общата сума от 601,98 млрд. долара, проследявана от Trepp. За сравнение, в края на миналата година делът на просрочените кредити възлизаше на 3,03% от тогавашния обем от 616,15 млрд. долара.“

Леле. Оказва се, че офис сградите са основната причина за нарастването на просрочията с такива зашеметяващи темпове…

Двигател на увеличението е офис секторът, в който обемът на просрочените задължения се е увеличил с 261% за 10-месечния период до октомври. Общо 199 кредита с баланс от 9,59 млрд. долара, или 5,91% от всички CMBS офисни кредити, са закъснели с поне 30 дни с плащанията си към края на октомври. В края на миналата година 115 кредита с баланс от 2,65 млрд. долара, или 1,63% от офис кредитите, бяха с просрочени плащания.

Перспективите на сектора едва ли ще се подобрят, тъй като процентът на заетост на офисите е намалял на повечето от големите пазари в страната. Това се дължи на значителното намаляване на търсенето от страна на наемателите, ползващи офиси.“

Всичко това много ми напомня на онова, на което станахме свидетели през 2008 г. Когато секторът на недвижимите имоти изпадне в тежко състояние, финансовата криза обикновено е точно зад ъгъла.

Излишно е да споменаваме, че не само американските банки имат проблеми в момента. Големите банки по целия свят са засегнати много сериозно, включително Metro Bank във Великобритания

„Акционерите на Metro Bank подкрепиха многомилионна спасителна сделка, целяща да осигури бъдещето на банката.

Гласуването беше по пакета, който банката договори миналия месец, за да набере допълнителни средства от инвеститорите и да рефинансира дълга. Цената на акциите на Metro Bank се понижи през септември, след като бе съобщено, че трябва да се наберат парични средства, за да се укрепят финансите ѝ.

През следващите дни ще чуем за още много банки, които трябва да „подсилят“ финансите си. Неизбежно е да има още банки, които ще фалират.

Напоследък много хора ми задават въпроси за техните банки и аз им казвам същото, което казвам на всички. Никога не е разумно да слагате всичките си яйца в една кошница. Навлизаме в период, който ще бъде изключително хаотичен, и затова не искате да държите всичките си активи на едно място.

Това, което видяхме досега, е само началото. През следващите дни нашите банки ще изпаднат в още по-дълбоки затруднения, а това е наистина лоша новина за всички нас.

Новата книга на Майкъл Снайдър, озаглавена „Хаос“, вече е налична в хартиен вариант, както и в eлектронен за Kindle в Amazon.com, а новият му бюлетин Substack можете да разгледате тук.

Майкъл Снайдър

За автора: Майкъл е автор и на „7-годишният Апокалипсис“, „Изгубени пророчества за бъдещето на Америка“, „Началото на края“ и „Живот, който наистина има значение“.

Публикувал е хиляди статии в блоговете „Икономически колапс“, „Краят на американската мечта“ и „Най-важните новини“ и др.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Майкъл Снайдер: ЦЯЛАТА БАНКОВА СИСТЕМА СЕ ТРЕСЕ!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!