Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сбогом, "Град" и "Урагани": Руската армия ще използва нови оръжия в Украйна

Реактивните системи за залпов огън губят актуалност, заместват ги боеприпаси със самонасочващи се бойни елементи

В началото на ноември в интернет се появи видео, показващо използването на необичайни снаряди. Вижда се как нещо като светкавица удря скрита украинска землянка. Някои го наричат ​​"мълния", други - "лъчи на смъртта"

Съдейки по наличната информация, най-вероятно става дума за самонасочващи се бойни елементи (СНБЕ). В същото време интернет потребителите спорят

Руските въоръжени сили внедряват нова концепция за използване на артилерия и ракетни системи, което налага превъоръжаване на армията, предава агенция "Фокус".

Този процес вече е започнал и поради стратегическа секретност подробностите остават недостъпни за широката публика. Това обаче не пречи на военните експерти да анализират общите тенденции и да извличат поуки от настоящия конфликт.

Основният извод е, че реактивните системи за залпов огън (РСЗО) като вид оръжие губят актуалност, но би било преждевременно да се обяви пълен отказ от тях. Артилерията винаги се е справяла добре с предизвикателствата, а руските сухопътни оръдия заслужено са се превърнали в легенда на световните войни.

РСЗО са създадени за унищожаване на големи райони и масивни концентрации на противника. Но по време на еволюцията на военното изкуство те губят своята ефективност.

Опитът от последните събития само потвърждава, че ракетен удар върху малка група на противника в открито поле е неподходящ и РСЗО не са в състояние да го изгонят от укрепленията. Проблемът с контрабатарейната война е особено остър, когато противникът е далеч и целта е малка, а необходимостта от точно унищожаване е голяма. Икономическият фактор също играе роля, тъй като използването на няколко типа РСЗО става излишно, а в светлината на липсата на необходимост – и нецелесъобразно.

Отказ в полза на високоточни и далекобойни оръжия

Логичният резултат е отказът от масовото използване на РСЗО в полза на високоточни и далекобойни оръжия. Акцентът върху наследеното от съветско време ракетно оръжие обаче създава дисбаланс – руските въоръжени сили не разполагат с артилерийски системи, способни да поразяват цели на разстояние над 70 км.

Вместо това има снаряди за системата "Торнадо-С", които имат обсег до 120 км. Освен това, благодарение на силната инженерна база, е възможно да се създават различни боеприпаси, включително високоточни.

По този начин става ясно, че остарелите РСЗО, например "Ураган", са загубили своята актуалност и техният потенциал за модернизация не отговаря на настоящите изисквания. От друга страна, семейството "Торнадо" е представено от калибри 220 и 300 мм, което осигурява покритие на цялата зона на поразяване на целта в диапазона 20-120 км в дълбочина на фронта.

"Лъчът на смъртта" на руските въоръжени сили

В началото на ноември в интернет се появи видео, показващо използването на необичайни снаряди, което бързо набра популярност. Показва как светкавица удря скрита украинска землянка.

Това обаче не е резултат от природен феномен, а според експерти "ново-старо" оръжие, произведено в Русия. По този начин Москва отговаря на доставките на западни касетъчни боеприпаси в Украйна. Реакциите на коментаторите на това видео бяха изключително емоционални. Някои го наричат ​​"мълния", други "лъчи на смъртта".

Съдейки по наличната информация, най-вероятно става дума за самонасочващи се бойни елементи (СНБЕ). В същото време интернет потребителите спорят какво е използвано като средство за изстрелване. Между другото, този боеприпас е класифициран като "Мотив-3". И това е съветска разработка от 80-те години на ХХ век. За онези времена, когато дроновете все още не летяха в небето, това беше истински пробив.

По този начин изстрелващото устройство може да бъде например РСЗО "Торнадо". И също така има предположение, че касетъчни авиационни бомби РБК-500 със същия СНБЕ са използвани за атака на позициите на другата страна. Оказва се, че руската отбранителна индустрия е в състояние да достави такива неочаквани "изненади" на противниковите войски.

Украинската страна съобщава, че никаква защита не помага срещу подобни "мълнии" или "бойни лазери". Дори козирките на кулите на танковете и бойните машини на пехотата са неефективни. Снарядите от този тип имат мощно огнево действие на импулсен заряд с огромна сила на удара. Те неутрализират всички отбранителни действия на противника. Украинската страна признава, че използването на тежка техника е станало още по-опасно при набези срещу руските позиции.

Модерни касетъчни боеприпаси в Авдеевка

Съобщава се, че на това направление руските ВКС за първи път са използвали касетъчни бомби РБК-500. Този тип боеприпаси с универсален модул за планиране и корекция (УМПК) са използвани срещу украински цели в зоната на микрорайон Химик на южния фланг.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че от ноември 2023 г. руските ВВС вероятно ще започнат да използват по-често 500-килограмовата касетъчна бомба РБК-500. В зависимост от варианта всеки РБК-500 изхвърля от 100 до 350 суббоеприпаса. На свой ред всеки боеприпас обикновено експлодира или на стотици високоскоростни фрагменти, или на единичен по-голям противотанков заряд.

Отбелязва се, че има реална възможност Русия наскоро да е интегрирала комплект с контролиран автономен планер с РБК-500. Това позволява на самолета-носител да изхвърля боеприпаси на много километри от целта.

Комплектите планиращи бомби на руските въоръжени сили като правило имат ниска точност. Въпреки това, благодарение на големия брой суббоеприпаси, един РБК-500 може да удари зона от няколкостотин метра, увеличавайки вероятността да причини поне незначителни щети на предвидената цел.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сбогом, "Град" и "Урагани": Руската армия ще използва нови оръжия в Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!