Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Габриел и Блинкен си тръгнаха от Скопие заради присъствието на руския външен министър


Мария Габриел при държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, 27.09.2023 г., снимка: Twitter/@SecBlinken

Казахстан с бърз завой след военното поражение на НАТО. Започват арести на

Министърът на външните работи Мария Габриел си тръгна от Скопие снощи, за да не присъства на днешното заседание на ОССЕ, на което е и руският външен министър Сергей Лавров. Освен Габриел, в македонската столица не е и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

България не допусна прелитането на самолета на руския външен министър, защото св списъка на пътниците е била и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Обяснението, според нотата на Външно министерство на България, е, че на борда на самолета ще е Маия Захарова, а тя е в списъка с руснаци, на които ЕС е наложил санкции. Въпреки това самолетът с руската делегация с Мария Захарова беше пуснат безпроблемно да прелети през Гърция, заобикаляйки страната ни. Гърция е член на ЕС и не наложи забрана, за разлика от България.

Захарова нарече „опасна глупост“ решението на българските власти, тъй като Русия може да наложи ответни мерки.

Захарова обвинява българските власти, като цитира Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Тя уточнява, че под територия на държавата се приемат „сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води“. Въздушното пространство не се посочва с термина „територия“. Затова според Захарова санкциите на ЕС не могат да засягат лице, пътуващо със самолет, което е със забрана да влиза в нечия държавна територия. Захарова е в списъка на ЕС на руски граждани, срещу които са наложени санкции.

„Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски деятели, които се намират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?“, пита Захарова. И завършва: „Ние вече сме в Скопие“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Габриел и Блинкен си тръгнаха от Скопие заради присъствието на руския външен министър

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!