Следвайте "Буднаера" в Телеграм

RMXnews: Тежки времена очакват фермерите в България и Унгария с влизането на Украйна в ЕС. Семейното земеделие в Европа може да изчезне

Германските земеделски производители се страхуват от присъединяването на Украйна към ЕС, като Асоциацията на германските земеделски производители DBV предупреди, че подобен ход ще доведе до изчезване на семейното земеделие в Европа.

Председателят на DBV Йоахим Руквид заяви, че ако Украйна се присъедини като голяма селскостопанска сила при настоящите регулаторни условия, това ще унищожи модела на семейното фермерство на континента и ще доведе до заливане на европейските пазари с евтини култури. Основният проблем е в европейската система за подпомагане на ОСП, която разпределя парите според размера на земеделската площ на дадена страна.

Въпросните средства възлизат на огромната сума от 386 млрд. евро, като най-голямото парче от нея ще отиде в Украйна – страна, в която средният размер на стопанството е 1000 хектара, докато в ЕС той е едва едва 16 хектара.

Като нова държава членка Украйна ще вземе от общия бюджет повече, отколкото може да върне обратно за много дълъг период от време. В резултат на това присъединяването ѝ би означавало драстично намаляване на средствата за другите държави-членки. Сегашните земеделски суперсили на ЕС – Франция и Полша – няма да имат никакъв шанс да спечелят играта при променените правила, но още по-лоши времена ще очакват средните и по-малките производители като България и Унгария.

Според Руквид една обща селскостопанска политика, включваща Украйна, би била неработеща, освен ако не е за сметка на сегашните държави-членки на ЕС. Председателят на ДБВ е разстроен от факта, че 2030 г. многократно е била споменавана като възможна дата за присъединяване на страната. Това, според него, напълно би провалило следващия цикъл на финансиране на ОСП, който започва през 2028 г. и продължава до 2034 г. и се основава на настоящия, а не на разширения Европейски съюз.

Мнението на германските земеделски стопани освен това до голяма степен съвпада с общото мнение на държавите – членки на ЕС, с изключение на вече недосегаемите балтийски държави. Това преобладаващо мнение е, че системата на ОСП не може да продължи да съществува в сегашния си вид, тъй като всички пари от плащанията на база хектар ще бъдат незабавно изсмукани от Киев.

Украйна разполага с 42 млн. хектара обработваема земя, което е повече от една трета от земеделските площи на ЕС, което означава, че украинската земеделска земя е колкото тази на Италия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: RMXnews: Тежки времена очакват фермерите в България и Унгария с влизането на Украйна в ЕС. Семейното земеделие в Европа може да изчезне

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!