Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тошко Йорданов: Асен Василев e решил да продава земеделска земя след посещение на фирми от САЩ

„Имаме финансов министър, който лъже, предлага българската земеделска земя на нищожна цена, на всичко отгоре част от нея ще се продава с компенсаторни бонове“, каза пред журналисти председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов във връзка с продажбата на земеделска земя от Държавния поземлен фонд. Депутатът показа кореспонденция между финансовия министър и Министерството на земеделието от 10 ноември и определи това като корупция.

Как в Унгария защитиха суверенитета си от опитите на САЩ да се месят в политиката на страната

Йорданов коментира, че Асен Василев е излъгал, като е нарекъл информацията фалшива новина. Народният представител показа становището на Министерството на земеделието като част от официалната кореспонденция с Министерството на финансите. Той цитира част от документа:

„По отношение за посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025-та година. Ако си спомняте, Асен  услужливо говори само за 2024 г… Допълнителен доход от продажба на земи през 2025 година – обръщам внимание на следното: прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от Държавния поземлен фонд, за което Асен твърди, че не са водени никога разговори в тази посока, чрез поименни компенсаторни бонове, посочени в предложената Рамка за бюджет на Министерство на земеделието и храните за 2025 година в размер на колко – 340 милиона лева, което представлява една пета от наличния Държавен поземлен фонд. Това е официалният документ“, обясни Тошко Йорданов.

„Онези милиони, за които той твърдеше, че никога не са предвиждани да влязат в бюджета. За тази стойност, при допускане на продажбата чрез търг на земи от Държавния поземлен фонд, ще са необходими по предварителни разчети приблизително 700 хиляди декара, което представлява една пета от наличния Държавен поземлен фонд“, отбеляза Йорданов и добави, че това означава продажба на цена от 485 лв. на декар, при цена на свободния пазар от 2800 лева. Това, ако не е корупционна сделка, аз съм баскетболист от NBA, заяви депутатът.

Тошко Йорданов посочи, че в края на октомври посолството на САЩ в България посрещна най-голямата търговска и инвестиционна делегация, в която имало огромен брой американски фирми в сектора на земеделието. Тошко Йорданов заяви, че в Украйна, по същата схема, три американски фирми притежават 30% от обработваемата земеделска земя. Асен Василев е излъгал всички – вас, нас, и това го има в официален документ“, каза депутатът.

Депутатите от „Има такъв народ“ поискаха ДАНС, министерствата на земеделието и на финансите да изпратят в парламента цялата кореспонденция между министрите Кирил Вътев и Асен Василев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тошко Йорданов: Асен Василев e решил да продава земеделска земя след посещение на фирми от САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!