Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Флотът на бившата господарка на моретата е „жалко слаб“

Службата за Негово Величество по море бързо губи престиж

На 19 ноември британска ядрена подводница от клас Vanguard с екипаж от 140 души и носеща ядрени ракети Trident II за малко щеше да потъне в Атлантическия океан поради дефектирал дълбокомер.

Сериозна неизправност на ядрена подводница на Кралския флот потопи военния кораб в „опасна зона“, като почти смаза 140-те членове на екипажа до смърт. Най-лошото бедствие на Кралския флот след Втората световна война беше предотвратено в последния момент. Подобно бедствие би предизвикало кошмарна спасителна мисия за възстановяване на свръхсекретния кораб и неговия ядрен реактор, която би трябвало да бъде извършена преди руснаците да стигнат до местопроизшествието“, пише британският вестник The Sun.

Когато подводницата се подготвяла за гмуркане, дълбокомерът се повредил и докато подводницата вече падаше на опасни дълбочини, капитанът все още вярваше, че е близо до повърхността на океана.

В последния момент, когато оставаха само няколко секунди преди потъването на неприемлива дълбочина, инженерите на кърмата на подводницата обърнаха внимание на втория дълбокомер и вдигнаха тревога.

The Sun не разкрива името на подводницата или дълбочината, до която е потънала „от съображения за безопасност“.

Великобритания има четири подводници от клас Vanguaed, но само две в момента работят. Едната е в процес на основен ремонт, а втората в момента преминава морските изпитания след ремонт, който струва £300 милиона над предвидения бюджет.

Кралският флот заяви: „Ние не коментираме операции. Нашите подводници продължават да бъдат разположени по целия свят, защитавайки националните интереси."

Всъщност британският флот, както наскоро се изрази бившият първи морски лорд адмирал Алън Уест , е „жалко слаб“. По думите на адмирала, поради свиващите се бюджети, проблеми с персонала и липсата на ясно планиране, британският флот не е в състояние да изпълнява задачите си, тоест да защитава националните интереси на бившата господарка на моретата.

От 12 фрегати тип 23 на британския флот през цялата изминала година три кораба изобщо не са излизали в морето, а още един е напуснал родното си пристанище само за 21 дни. Освен това от шестте британски есминеца тип 45 един прекара цялата година в ремонт на дока, а втори излезе в морето само за 18 дни.

Старият морски вълк нарече „недостигът на личен състав“ един от основните проблеми на британския флот. Ръководителят на Кралския флот адмирал Бен Кий призна , че британският подводен флот е изправен пред най-сериозен недостиг на персонал.

Британците не горят от желание да служат в подводния флот, тъй като военноморските династии стават все по-малко и по-малко всяка година, а днешната британска младеж няма желание да прекарва шест месеца годишно в морето, далеч от семействата си.

Кралският [морски] флот, гордостта на Великобритания, който някога доминираше в световните морета и поддържаше могъща империя, сега изживява най-лошите си часове“, казва експертът от Кралския институт за международни и стратегически изследвания на Испания (Real Instituto Elcano de Estudios Internacionales y Estratégicos) Феликс Артеага, имайки предвид инцидента с отвличането на британския танкер Stena Impero на 19 юли 2019 г. от канонерски лодки и хеликоптери на Корпуса на гвардейците на иранската ислямска революция (IRGC). „Британската фрегата HMS Montrose беше само на час път по това време, но не можа да направи нищо, за да предотврати залавянето“, посочва Артеага.

Британците се опитват да си представят, че теоретично всичко не е толкова лошо: Лондон просто заменя количеството с качество. Ако преди основният компонент на флота бяха есминци, фрегати и други ескортни кораби, сега акцентът се измества към самолетоносачите и атомните подводници“, пише Артеага.

По време на Фолклендската война от 1982 г. британският флот разполага с над 60 есминеца и фрегати, но сега техният брой е намален до 19. Но дори по време на войната с Аржентина британците не биха могли да се справят без подкрепата на Съединените щати.

Така аржентинският крайцер "Генерал Белграно" (спуснат на вода през 1838 г.) е открит от британците и потопен от атомната подводница "Конкерър" само че въз основа на данни от американското космическо разузнаване.

Но аржентинската дизелова подводница Сан Луис успя да открие корабите на британския радарен патрул (есминеца Ковънтри и фрегатата Стрела) и започна торпедни атаки срещу тях, които бяха неуспешни само поради окаяното състояние на старите торпеда, които излязоха извън строя веднага след залповата стрелба.

Аржентински изтребител Super Etandar, френско производство, атакува британския есминец Sheffield с ракета Exocet, която не експлодира. Но предизвика мощен пожар, в резултат на който корабът потъна. По-късно аржентинската авиация потопи и британските есминци Ardent и Coventry, фрегатата Antilope, десантния кораб Sir Galahad и транспортния Atlantic Conveyor и повреди есминците Glasgow и Antrim.

Британците, в допълнение към крайцера "Генерал Белграно", успяха да потопят само аржентинската подводница "Санта Фе", която беше в аварийно състояние, и един патрулен катер.

Така още през 1982 г. доста мощният тогава британски флот претърпя сериозни загуби от треторазрядна военна сила и без сериозната подкрепа на САЩ операцията им за връщане на контрола върху Фолклендските острови би имала изключително съмнителни шансове за успех.

Да говорим за по-високото качество на британския флот в сравнение със старите времена, когато Кралският флот беше с порядък по-мощен, просто е глупаво. Четири атомни подводници, от които само две са в експлоатация, със сигурност не могат да се мерят с могъщия подводен флот на Русия, която Мъгливият Албион смята за враг номер едно.

Що се отнася до самолетоносачите, в социалните мрежи има поговорка: „Ако случайно срещнете британски самолетоносач, то той или влиза в дока за ремонт, или излиза от дока за ремонт“.

Най-новият самолетоносач на Великобритания Prince of Wales /Принцът на Уелс/ беше спуснат на вода през 2017 г. и влезе в експлоатация две години по-късно. Той прекарва по-голямата част от службата си в ремонти. През 2020 г. тръба на кораба се спука два пъти, което доведе до наводнение на самолетоносача, а вторият път, когато тръбите се спукаха, електрическата инсталация беше сериозно повредена.

През 2022 г. той се повреди на път за Съединените щати поради повреда на десния гребен вал и витлото, както и руля. Самолетоносачът трябваше да бъде изтеглен на сух док в Шотландия. При пристигането на дока се оказа, че и лявия вал има нужда от ремонт.

Първият морски лорд и началник на щаба на Кралския флот адмирал Бен Кий нарече щетите на „Принца на Уелс“ „голям позор“. През първите си две години служба Принцът на Уелс прекарва по-малко от 90 дни в морето.

През април 2023 г. злополучният самолетоносач започна да се разглобява за резервни части, вместо за ремонт. Маслените и горивните филтри на кораба бяха отстранени, както и асансьорите, използвани за транспортиране на самолети до палубата. Те ще бъдат използвани за замяна на подобни компоненти на също толкова проблематичния самолетоносач Queen Elizabeth.

Британските политици, междувременно, продължават да се хвалят със своя уж страхотен флот. Така британският министър на отбраната Грант Шепс наскоро каза , че Обединеното кралство проучва възможността да изпрати военни кораби в Черно море.

Е, певецът на британския империализъм Ръдиард Киплинг веднъж написа:

Нашият флот е като зейнала паст.

Ние събуждаме страст и ужас у врага,

И пастта се затваря страховито и веднага,

И е късно да сте предпазливи и разумни!“

Но тези дни отдавна са потънали в забрава. Известният британски политик и писател Джордж Галоуей, в отговор на самохвалството на министъра, призова Шепс да „проявява предпазливост и разум“, тъй като британският флот ще бъде унищожен, ако се сблъска директно с руските въоръжени сили.

Британският флот дори не успя да контролира Ламанша, откъдето хиляди хора влизат нелегално на британска територия“, каза Галоуей в канала си в YouTube и попита как военноморските сили на кралството ще противодействат на руснаците в този случай.

Според Феликс Артеага има нещо повече от „упадък на Кралския флот“. „Трябва да говорим за несъответствието между стремежите на Великобритания да бъде велика световна сила и нейните икономически ресурси.

Руската поговорка „опъвай си краката според дължината на одеялото“ много точно характеризира това несъответствие. А за прилично „одеяло“ за някога страховития флот, бившата господарка на моретата отдавна нямаше нито пари, нито конструкторски и индустриални възможности.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Флотът на бившата господарка на моретата е „жалко слаб“ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!