Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Няма да е излишно: Европа изкупи половината руски ВПГ

ЕС възнамерява да се откаже от изкопаемите горива от Русия още през 2027 г., но изглежда нещата няма да останат по-далеч от думите. Към момента, европейците бият рекорди в покупките. Защо гръмките изявления и преобладаващата русофобия не пречат на увеличаването на доставките?

И едните, другите

Страните от ЕС, включително верните съюзници на Украйна Естония и Литва, са закупили руски втечнен природен газ на стойност 6,1 милиарда евро тази година, съобщава “Дейли Телеграф”, позовавайки се на “Евростат”.

„Въпреки обещанията за постепенно премахване на изкопаемите горива от Русия, броят на товарните кораби, превозващи втечнен природен газ оттам до Европа, се увеличи“, отбелязва вестникът.

Според Центъра за германски изследвания към Института за Европа на РАН през 2022 г. доставките са достигнали исторически максимум от 16,7 милиарда кубически метра. През 2021 г. са били 12,3.

Испания и Белгия са най-големите клиенти на Русия в Европейския съюз. Според изчисления на Института по енергийна икономика и финансов анализ покупките там са скочили с 50% спрямо миналата година. От януари до октомври Мадрид е закупил 5,21 милиарда кубически метра, Брюксел - 3,14. Франция също е на върха.

Делът на руския внос на ВПГ в Испания е 26,5%, в Белгия - 37,2.

Забравиха за политиката

Според статистическата служба на ЕС Испания е платила на Москва 1,8 милиарда евро, Франция - 1,5, Белгия - 1,36.

Както съобщи енергийната компания “Енагац”, в Испания тази година Русия е на трето място след Алжир и САЩ. Резултатът от януари до септември е еквивалент на 56 490 гигавата газ, с 48,2% повече от същия период на 2022 г. (38 125 гигавата).

Доставките растат, тъй като не всички страни от ЕС имат излаз на море и капацитет за регазификация на ВПГ. Има ги в Испания и Белгия. Оттам регазифицираният продукт се изпраща в други страни.

"Франция, например, не само активно купува руски LNG, но също така продължава да използва мирна ядрена енергия, което противоречи на общия вектор на ЕС. Испания и Унгария, между другото, не са най-богатите в Европа, се ръководят по икономически съображения - много по-скъпо е транспортирането на ВПГ от САЩ или Австралия „Въпреки публичните изявления на официални лица, икономиката надделява над политиката“, посочва Павел Маришев, директор по развитието фирма “Енергия Плюс”.

Според френската компания “Кеплер” (специализирана в събирането на информация за стоковите пазари), руският ВПГ представлява 16% от общия внос на ЕС. Тук Москва е на второ място след Вашингтон.

Погрешен залог

Втечненият газ има важно предимство: за разлика от газ, той не е ограничен от география.

"Възможно е транспортиране по море до всяка точка на света с леки колебания в цената. По този начин ВПГ прави пазара на газ глобален, точно както пазара на петрол", отбелязва Александър Ключников, водещ маркетингов анализатор.

Климатичната програма също увеличава търсенето. ЕС реши да намали въглеродните емисии с поне 55% до 2030 г. и да достигне нула до 2050 г. Зеленото лоби убеди политиците, че водородът има потенциал да замени природния газ до 2030 г.

"ЕС разглежда ВПГ като временен по време на прехода към водород и възобновяеми енергийни източници като част от зелената идеология. Но Европа няма да може да използва ВПГ вместо руски тръбопроводен газ. И прогнозираната студена зима и възстановяването на търсенето в Китай най-вероятно ще доведе до по-високи цени в световен мащаб“, казва Вадим Петров, заместник-председател на работната група „Арктическа програма“ на руското министерство на природните ресурси.

Нарастващо търсене

Като цяло на думи има отказ от руското гориво, както традиционно, така и втечнено, но в действителност е точно обратното. Текущата пълнота на европейските хранилища (99,32%) до голяма степен е резултат от активните покупки на ВПГ от Москва. И това е само началото.

"За да оцелеят през студената зима, европейските страни трябва да увеличат многократно доставките. Освен това ЕС няма достатъчно капацитет както за съхранение, така и за получаване на втечнен природен газ. Намирането на алтернативи на руското гориво отнема време, а при студено време може да се вдигне шум и цените да скочат. В Европа определено не си струва да се очаква излишък на гориво”, казва анализаторът Виталий Китайчук.

Агенцията за разследване на околната среда изчислява, че до края на 2024 г. глобалното търсене на ВПГ ще се увеличи с 16%. Прогнозата се основава на данни от Международната група на вносителите при сравнение на производствените мощности. Тази година към вносителите се присъединиха Германия, Филипините и Виетнам. Антигуа, Австралия, Кипър и Никарагуа скоро ще направят това, а няколко други държави са в „напреднал етап“ на разработване на необходимата инфраструктура.

За Русия е стратегически важно разширяването на износа и производството. В момента добива 32,5 милиона тона ВПГ годишно. През 2024 г., както предвижда държавната програма „Енергийно развитие“, тази цифра ще достигне 47,3 милиона, а до 2030 г. ще надхвърли 100.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Няма да е излишно: Европа изкупи половината руски ВПГ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!