Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украйна продължава да снабдява Русия с авиационни резервни части


Снимка: Reddit

Руската компания Avia FED Service e доставила на руската авиационна индустрия резервни части за най-малко 650 милиона рубли (7,3 милиона долара) от 2022 до юли 2023 г. по време на войната. Повечето от тях, на стойност 370 милиона рубли, са дошли от Украйна. Това показват митнически данни в разследване на iNews и OCCRP, съобщи BulgarianMilitary.com.

По-специално, според митническите данни, компанията е внесла части за ремонт на самолети Ан-124, произведени от машиностроителния завод в Харков „ФЕД“ за почти 120 милиона рубли, части за станции за локализиране на хеликоптери Ка-32, произведени от Киевския радарен завод за повече от 67 милиона рубли, части за ремонт на двигатели Ан-24 и Ан-12, произведени от Motor Sich (в съветската епоха, производствената асоциация „Запорожие Моторостроител“), продукти на завода „Киев Артем“, харковското конструкторско бюро за агрегати, Волчанския агрегатен завод и други украински предприятия за около 170 млн. рубли. Доставки са направени и от Франция, САЩ и Великобритания.

След началото на конфликта в Източна Украйна основният доставчик на Avia FED Service – базираният в Харков завод „ФЕД) (абревиатурата идва от името на Феликс Едмундович Дзержински, основател на Всеруската извънредна комисия) – официално спря всички доставки за Русия. Това беше сериозен удар за компанията – Русия представляваше около 70% от продажбите.

Руската компания Avia FED Service е основана през 1993 г. като представителство на машиностроителния завод в Харков „ФЕД“ и,  според украинските медии, е свързана с висшето ръководство на завода. Сегашният директор на компанията Александър Решетник е роден в Луганск, учил е в Харковския авиационен институт, а личният му уебсайт има страница със снимки със служители на „ФЕД“.

Според данни за държавните поръчки, клиентите на Avia FED Service включват руското министерство на отбраната, предприятия на държавната корпорация „Ростех“ и президентската специалнa ескадрила „Россия“.

Още преди войната, през 2018 г., Avia FED Service беше обект на украински санкции. Следователно през 2022-2023 г. тя е доставяла не директно, а чрез Linker, компания, регистрирана в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Компанията има уебсайт на няколко езика, включително руски, според който Linker е специализирана в доставката на самолетни части за хеликоптери Ми-8, Ми-17 и Ка-32 навсякъде по света. Профил на управляващия директор на компанията – Андрю Курта – може да бъде намерен в LinkedIn. В профила на Курта в социалната мрежа VK се посочва, че той е роден в Чернигов и е завършил държавния университет в Нижин „Николай Гогол“.

За собственик на Linker в LinkedIn е посочен Алексей Палчик, възпитаник на Иркутското висше военно авиационно училище Алексей Палчик.

Linker е получила украински продукти, наред с други, от Motor Sich, чийто директор Вячеслав Богуслаев беше задържан миналия октомври по подозрение в държавна измяна за „незаконни доставки на военни стоки за руски щурмови самолети“. На уебсайта на свързаната с Linker компания Amis се казва, че е официален представител на Motor Sich в ОАЕ и „има всички необходими разрешителни и лицензи“.

Последната доставка от Linker към Avia FED Service е направена, според митническите данни, през януари 2023 г. След това доставките са извършени чрез компанията Bakaytorg1 от Киргизстан, която е регистрирана през април 2023 година. Тя вече е успяла да продаде части от машиностроителния завод „ФЕД“ на Avia FED Service на стойност почти 40 милиона рубли. Директор и собственик на Bakaytorg1 е Бакай Саадаев. Завършва Киргизката държавна юридическа академия, а през юли 2020 г. се опитва да си намери работа в държавната пътна полиция, като по това време работи като куриер във веригата ресторанти Pizza Empire.

IStories са се свързали със собственика на Linker, Алексей Палчик. Той е отрекъл да се занимава с доставки за Русия: „Не ми задавайте въпроси… Linker никога не е доставяла и не доставя нищо от Украйна на Русия“. На въпрос дали Linker е доставяла стоки на Avia FED Service, Палчик заяви, че „не е готов“ да отговори.

Александър Решетник, директор на Avia FED Service, коментира пред IStories, че продуктите на украинските заводи, пристигнали през 2022-2023 г., са закупени от неговата компания по-рано, през 2020-2021 г., и просто „лежат в чужбина“. На въпрос как е възможно това в случая с доставките през Bakaytorg1, която е регистрирана само преди няколко месеца в Киргизстан, той не отговори. IStories не са успели да разговарят с Бакай Саадаев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украйна продължава да снабдява Русия с авиационни резервни части

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!