Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Bloomberg: Иде мраз в Европа. Ще се справят ли енергийните системи след отказа от руски горива?

Територията на Европа е скована от температури, близки до точката на замръзване, а метеоролозите прогнозират, че в следващите дни в редица държави ще падне и сняг – ситуация, която подлага на изпитание енергийните системи на страните през втората зима на чувствително съкращаване на доставките на руски горива, отбелязва Bloomberg.

Очаква се през следващите дни температурите в Берлин да паднат до -4; – 5 по Целзий. В понеделник стойностите на термометрите в Хелзинки не надхвърлиха -8 по Целзий, според данните на Maxar Technologies Inc. В някои региони на Германия са в сила предупреждения за опасно време, като очакванията са за образуване на снежка покривка до 20 сантиметра.

В части от Шотландия и Североизточна Англия също ще вали сняг на по-високи места, като през седмицата на юг ще вали дъжд, според Метеорологичната служба на Обединеното кралство. Градусите в Лондон ще паднат под нулата до уикенда.

Мразовитото време „завладява“ Европа след отложеното начало на отоплителния сезон, което позволи на много държави да натрупат рекордни запаси от природен газ, за да се предпазят от потенциални прекъсвания на доставките. Въпреки че резервите от гориво не са предназначени да отговорят изцяло на пиковото зимно търсене, те помагат да се поддържат цените под контрол, обяснява агенцията.

Прогнозите за времето след първата седмица на декември варират. В ежедневния си доклад Maxar подчертава, че „студеният модел остава най-вероятен“ за по-голямата част от Европа през следващите две седмици, докато някои модели сочат потенциално повишаване на температурите в северозападната част на континента от 6 декември натам.

Данните от Global Forecast System предлагат „затопляне в Централна и Южна Европа, дори над нормалните температури във Франция и Иберийския полуостров“, според Maxar.

Изтоочник: Фокус

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Bloomberg: Иде мраз в Европа. Ще се справят ли енергийните системи след отказа от руски горива?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!