Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Инфлуенсъри, създадени от изкуствен интелект, печелят 10 000 евро на месец


Мая Лима и Айтана Лопез не са реални, а са създадени с помощта на изкуствен интелект. Снимки: Инстаграм

Испанският модел Айтана Лопес има съвършена визия и 127 000 последователи в Instagram. Лопес обаче не е истинскa. Тя е създадена от изкуствен интелект (ИИ; на английски: artificial intelligence, AI). Лопес също е успешна инфлуенсърка и изкарва до 10 000 евро на месец, според дизайнерската агенция в Барселона, която я е създала и поддържа съблазнителната й личност в социалните медии. Създадената от изкуствен интелект инфлуенсърка печели и от платформата Fanvue, която е подобна на OnlyFans.

Аагенцията, създала Лопес, The Clueless, казва, цитирана от Forbes, че ИИ моделите са по-надеждни и по-лесни за работа от хората, които имат „досадно его и не винаги се появяват на снимките навреме“. В момента Лопес e лицето на марка за спортни добавки.

„Ние не сме просто агенция за ИИ модели, ние сме визионери с мисия да предефинираме света на влиятелните хора“, казва The Clueless на своя сайт. „Нашата цел е да надскочим конвенционалната сфера на моделите и да поведем пътя в инфлуенсърството, поставяйки началото на нова ера, характеризираща се с автентичност, въздействие и дълбок смисъл.“

Като част от този опит за автентичност, агенцията приписва на моделите си различни личности и житейски истории. Лопес е на 25-години, зодия  Скорпион, обича видео игри и фитнес.

Тази инфлуенсърка, създадена от изкуствен интелект, печели 10 000 евро на месец

„С дързост и автентичност тя се изправя пред предизвикателствата и изразява мнението си безрезервно“, гласи биографията на Лопес. – „Като създател на съдържание, тя блести с екстровертност, привличайки вниманието с поразителния си характер.“

Мая Лима, вторият от двата генерирани от ИИ модела, представени на сайта на агенцията, идва от Аржентина. „Нейната любяща природа се проявява в бисексуалнта й ориентация, която отразява нейната откритост и разнообразие във връзките й“, се казва в биографията на Мая Лима.

Лопес и Лима, чиито първи имена съдържат акронима за изкуствен интелект на английски, са едни от многото личности, генерирани от ИИ, които размиват границите между реалното и измисленото. Такива ИИ личности включват водещи на новини, членове на музикални групи и други виртуални модели, чиято съвършена визия предизвика опасения относно нереалистичните стандарти за красота, които биха могли да се окажат особено вредни за младите момичета.

Гледайки снимки на тези модели, е трудно да се каже, че са направени от изкуствен интелект.

„Един ден известен латиноамерикански актьор изпрати съобщение, за да я покани на среща“, каза ​Рубен Круз, основател на агенцията, цитиран от Forbes. – „Този ​​актьор има около 5 милиона последователи и някои от екипа ни са гледали сериала му, когато са били деца. Той нямаше представа, че Айтана не съществува“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Инфлуенсъри, създадени от изкуствен интелект, печелят 10 000 евро на месец

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!