Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия пуска безпилотни хеликоптери в Украйна


Източник: X/Twitter

Русия произвежда безпилотни хеликоптери за войната в Украна, показва видео, публикувано в социалната мрежа X (преди Twitter), съобщи Bulgarianmilitary.com.

Видеото е заснето в завод за производство на дронове по време на посещението на Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. Съоръжението е част от индустриалния парк „Руднево“, предприятие, контролирано от министерствата на отбраната и на промишлеността на Русия.

Безпилотни чопъри

Видеото започва с обиколка около площадка за сглобяване на безпилотни хеликоптери. Виждат се минимум шест хеликоптера в процес на сглобяване, като от кадрите става ясно, че производствената линия е много по-голяма, анализира Bulgarianmilitary.com.

Въпреки че видеото не уточнява типа сглобени безпилотни хеликоптери, военният експерт Вийаиндер Такур предполага, че могат да бъдат модел „БАС-200“. Това са предимно граждански дронове, предназначени за градската авиация, използвани по време на бедствия и аварии. Такур обаче смята, че  Русия може да е пренасочила „БАС-200“ за военна употреба в Украйна.

През август изпълнителният директор на „Ростех“ Сергей Чемезов заяви, цитиран от ТАСС, че моделът „БАС-200“ е избран за участие във войната в Украйна.

В адаптирания си военен облик „БАС-200“ може да служи като щурмова авиация. Дронът разполага с роторни крила и според спецификациите му тежи приблизително 185 кг с полезен товар до 50 кг. „БАС-200“, според Вийаиндер Такур, има потенциал да се използва и за разузнавателни мисии, и за атака.

При разузнавателни мисии „БАС-200“ може да се оборудва с лазерен прицел, което ще направи възможно „маркирането“ или заключването на цели на руските крилати ракети. Освен това гъвкавостта на дрона позволява прикрепването на противотанкова ракетна система, което означава, че потенциално може да атакува тежки бронирани превозни средства от небето.

„БАС-200“  може да достигне скорост от 160 километра в час, да се издига на височини до 3500 метра и да поддържа полезен товар до 50 килограма. Освен това може да остане във въздуха до четири часа в един полет.

Русия засилва програмата си за производството на дронове, показва анализ на BulgarianMilitary.com. В нея участват 20 руски компании, всички финансирани от правителството, произвеждащи по 100 дрона FPV дневно.

Има още един съществен детайл, който заслужава внимание. Макар Москва и Техеран да отричат, съвместно начинание доведе до фабрика на руска земя, построена с помощта на Иран. Фабриката произвежда предимно иранската серия „Шахед-136“, излизаща а от поточната линия като руските дронове „Геран-2“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия пуска безпилотни хеликоптери в Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!